Egyre optimistábbak a magyarok, de még mindig félnek a munkanélküliségtől

Júniusban a májusinál nagyobb mértékben emelkedett a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe, ami még így is csak az áprilisi zuhanás 44 százalékát dolgozta le. A konjunktúraindex értéke egy -100 és +100 közötti skálán mozoghat, és két mutatóból, a fogyasztói és az üzleti bizalmi indexből áll össze. A júniusi növekedés elsősorban az üzleti bizalmi index javulásának köszönhető, írja a cég közleménye. 

A konjunktúraindex értéke júniusban -20,5, az üzleti bizalmi indexé -16,2, a fogyasztói bizalmi indexé pedig -32,8. A javulás ellenére ezek még mindig bőven az elmúlt négy év legrosszabb adatai, hasonló vagy rosszabb számokat csak 2011-2012-ben és a 2008-as válság idején láttunk. Ez a GKI grafikonján is végigkövethető:

Az üzleti szférán belül az ipari a legpesszimistább ágazat. Az építőipari bizalmi index májusban és júniusban több mint a felét ledolgozta áprilisi zuhanásának. A kereskedelmi bizalmi index is már több mint a felét visszaszerezte áprilisi visszaesésének. A szolgáltató cégek múltról és jövőről alkotott véleménye is javult, míg áprilisban ez volt a legpesszimistább, júniusban a legoptimistább ágazat. 

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága május után júniusban is jelentősen javult, de összességében – ezen belül az iparban és az építőiparban – még azok vannak többségben, akik csökkenésre számítanak.

Májusban és júniusban enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme, de az áprilisi romlásnak csak egyharmadát sikerült korrigálni. Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban kissé erősödött, ahogy a fogyasztók inflációs várakozása is. 

A magyar gazdaság jövőjének megítélése május után júniusban is látványosan javult, és megközelítette a járvány előtti, februári értékét.A fogyasztói bizalmi index áprilisi zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban kisebb ütemben emelkedett. Az üzleti szférához hasonlóan így két hónap alatt az április zuhanás közel felét hozta vissza. Legnagyobb mértékben a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye javult, bár azt az emberek továbbra is romlónak értékelték.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér