Dagesztáni aranybányász a leggazdagabb orosz, aki 2012-ben Dzsudzsák főnöke is volt, és lehet, hogy a Dunaferr is az övé

külföld
2020 augusztus 09., 16:30
Szulejmán Kerimov 2017-ben az orosz felsőházban
photo_camera Szulejmán Kerimov 2017-ben az orosz felsőházban Fotó: Vladimir Fedorenko/Sputnik

Dzsudzsák Balázs egykori főnöke, az Anzsi Mahacskala tulajdonosa, a főleg aranybányákban utazó Szulejman Kerimov a leggazdagabb orosz állampolgár a Forbes szerint. Kerimov a norilszki környezeti katasztrófát okozó Nornickel tulajdonosát, Vlagyimír Potanyint előzte le 24,7 milliárd dolláros vagyonával.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a dagesztáni származású Kerimov kegyvesztett lett Putyin rendszerében, de a vagyonán ez egyelőre nem látszik, sőt.

Az 52 éves, közgazdász végzettségű üzletember 1999-ben, 33 évesen mindössze 50 dollárért vásárolta meg a csődbe jutott egykori szovjet olajexportcég, a Szojúznyeftekszport utódvállalatát, a Nafta Moszkvát. Az olajcég eszközeire aztán hatalmas hiteleket vett föl, cégeket vásárolt, és építgetni kezdte birodalmát.

Ahogy Oroszországban szokásos, hatalmasra nőtt vagyonával a háta mögött megjelent a politikában is: a Putyin lájtos ellenzékeként vagy inkább ellenzékinek látszó szövetségeseként működő, radikális nacionalista Liberális Demokrata Párt alelnöke lett, 2008 óta pedig szülőföldjét, Dagesztánt képviseli szenátorként az orosz felsőházban.

2006-ban kezdett külföldön is terjeszkedni, de azzal sikerült először bekerülnie a világsajtóba, hogy még ebben az évben látványos Ferrari-balesetet hozott össze Nizzában, tovább erősítve Franciaországban a fiatal orosz miliárdosok egyébként sem gyenge hírnevét. (Ráadásul az autóban az egyik legnagyobb orosz tévéceleb, Tina Kandelaki ült mellette.)

A grúz-orosz tévériportersztár, Tina Kandelaki.
photo_camera A grúz-orosz tévériportersztár, Tina Kandelaki. Fotó: Roman Sztarikov/Apostol LLC/Wikipedia

A 2008-as pénzügyi válságban majdnem az egész vagyona elúszott, mivel korábban eladta orosz érdekeltségeit, és nyugati válallatok hatalmas részvénypakettjeit vásárolta össze, többek között óriásbankokét, amelyek a válságban csúnyán leértékelődtek.

2009-től maradék vagyonából,de főleg egy állami banktól kapott kölcsönből megvette a legnagyobb orosz aranybányavállalat, a Polyus Gold negyven százalékát, ami elképesztően nagy üzletnek bizonyult. A koronavírusválság az egekbe repítette az arany árát, Kerimov vagyona csaknem fél év alatt megduplázódott.

Kerimov ellen nyomozás indult Franciaországban pénzmosás gyanúja miatt, három éve egy időre le is tartóztatták, de aztán az eljárást megszüntették. Rákerült az amerikaiak szankciós listájára is sok Putyin-közeli üzletemberrel együtt, pedig ő maga sosem volt igazán az elnök bizalmasa vagy akár szorosabb szövetségese.

Kerimov pályájának két magyar vonatkozású momentuma van: egyrészt a már említett Dzsudzsák-vonal (a magyar szélső a 2011-12-es szezonban volt az Anzsi Mahacskala játékosa, mindössze nyolcszor lépett pályára a dagesztáni csapatban, aztán a Dinamo Moszkvához igazolt), másrészt 2017 novemberében felröppent a hír miszerint Kerimov cégcsoportja állhat a dunaújvárosi Dunaferr (Dunai Vasmű) többségi részvénycsomagját birtokló vállalkozás mögött. (via The Bell)