Közel negyven magyarországi nagykövetség és kulturális intézet állt ki az LMBTI jogok mellett

ÉLET
2020 augusztus 17., 12:18

Harminc nagykövetség és kilenc magyarországon működő kulturális intézet adott ki közös nyilatkozatot a Budapest Pride alkalmából. Ebben támogatásukról biztosították „a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, a békés önkifejezéshez és gyülekezéshez és a diszkriminációmentességhez”.

„Elismeréssel illetjük az LMBTI civil szervezetek fontos jogvédő munkáját annak érdekében, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, részesüljön a törvény egyenlő védelmében. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek” - írják.

link Forrás

A nyilatkozatot az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Ecuador, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, a Cervantes Intézet, a Camões Intézet, a FinnAgora, a Francia Intézet, a Goethe Intézet, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest és a Wallonie-Bruxelles International írta alá.

Elutasítják „a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos, zaklató és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. Támogatjuk az LMBTI egyének és közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken. Minden országot arra biztatunk, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától vagy nemi identitásától, valamint fontosnak tartjuk, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTI egyének jogait”.

photo_camera Tavaly még volt felvonulás Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Idén a járvány miatt elmarad a szokásos felvonulás, de így is számos programot tartanak a 25. Budapest Pride keretében. Nemrég írtunk arról, milyen utat járt be a Pride 25 év alatt, miért van még mindig szükség erre a rendezvényre, kiket nehéz megszólítaniuk, és hogy hogyan sikerült elérniük, hogy a rendőrség ne kordonozza körbe a vonulásokat,