WWF: 1970 óta harmadára csökkent a vadon élő emlősök, madarak, halak, kétéltűek és hüllők száma

környezetvédelem
2020 szeptember 10., 06:06

A WWF új jelentése szerint több mint kétharmaddal csökkent a vadon élő gerinces populációk létszáma az utóbbi 50 évben. A természetvédő csoport szakértői azt írják, hogy ez a „katasztrofális zuhanás” egyelőre lassulás jeleit sem mutatja, az emberi természetpusztítás soha nem látott szintre nőtt.

Tanya Steele, a WWF vezetője szerint a vadállatok létszáma „szabadesésben van”, ahogy az emberek világszerte erdőket égetnek, túlhalásszák a tengereket és korábban érintetlen területeket pusztítanak el. Steele azt mondta, ez a folyamat az emberek egészségét is veszélyezteti.

A jelentésben több mint 20 ezer vadon élő állat populációinak alakulását vizsgálták, voltak köztük madarak, emlősök, halak, kétéltűek és hüllők is. A WWF arra jutott, hogy

1970 óta a vizsgált vadpopulációk létszáma átlagosan 68 százalékkal csökkent.

Dr. Andrew Terry, a brit Zoológiai Társaság környezetvédelemért felelős vezetője szerint ha nem teszünk semmit, akkor ez a folyamat minden bizonnyal folytatódni fog, ami további kihalási eseményekhez és teljes ökoszisztémák összeomlásához vezet. Terry szerint a koronavírus-járvány is felhívta a figyelmet arra, hogy a természetpusztítás az emberre is veszélyes: a vírus minden bizonnyal pont azért jelent meg, mert az állattenyésztő telepek egyre közelebb kerülnek a dzsungelhez, a folyamatos erdőirtások miatt pedig a tenyésztett állatok olyan vadakkal érintkeznek, amikkel korábban soha.

Örömhír viszont, hogy a legújabb modellszámítások szerint a vadvilág visszaszorulása még megfordítható folyamat, ehhez viszont azonnali és drasztikus intézkedések kellenének. (BBC)