Magyarországon már többen haltak meg koronavírusban, mint Ausztriában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ha Orbán Viktor hasonlatával laborként tekintünk Ausztriára, ahonnan bevált módszereket lehet átvenni a járványkezelésről, akkor valamit nem jól csinálunk az átvételekkel. 

A második hullámban ugyanis sokkal több áldozata van a járványnak Magyarországon, mint Ausztriában.

Augusztus 20-a óta Magyarországon 203-an hunytak el a járványban, Ausztriában - ahol az első hullám több áldozatot szedett - 80-an. 

Ausztriában majdnem egymillióval kevesebben laknak, lakosságarányosan így még rosszabb a mutató. 

A második hullámban Magyarországon egymillió főre 20 áldozat jut, Ausztriában 9.  

Az biztos, hogy Ausztriában többet tesztelnek, mint nálunk. Augusztus 20-a óta Magyarországon 277 890 tesztet végeztek, Ausztriában 626 107-et. Lakosságarányosan még nagyobb a különbség. 

Magyarországon augusztus 20-a óta egymillió főre 28 434 vizsgálatott végeztek, Ausztriában 70 674-et.

Van az általunk is sokat emlegett WHO elvárás, ami arról szól, hogy ha az összes teszthez képest a pozitív eredmények aránya 5 százalék felett van, az annak a jele, hogy kevés a vizsgálat, nincs kontroll alatt a járvány terjedése. 

Ezt az ajánlást Magyarország már három hete nem teljesíti. Ausztriában is előfordul, hogy egy-egy napra 5 százalék fölé megy, de heti átlagban maradnak az 5 százalék alatt.

Éppen a kevés teszt miatt tűnik úgy, hogy Magyarországon az új fertőzöttek száma stagnál, valójában sokkal több fertőzött lehet a hivatalosan regisztráltnál, de ennyi tesztnek nagyjából ez a teteje. Így a két adat összehasonlítása inkább csak érdekesség. Ausztriában ugyanakkor éppen most döntött rekordot a napi fertőzöttek száma a második hullámban, tavasszal is csak egy olyan nap volt, amikor több új koronást regisztráltak, mint az elmúlt 24 órában. 

Összehasonlításul: a napi fertőzöttek száma nálunk szombati adatok szerint 1086 volt, Ausztriában 1058. Nálunk 11 174 tesztből mutattak ki ennyi új fertőzöttet, Ausztriában 4282-vel több tesztet végeztek, 15 456-at. És így is kevesebb új fertőzöttet találtak a majdnem egymillióval kisebb lakosságú országban. 

A kórházban lévők száma is alacsonyabb Ausztriában, bár Magyarországon is megállt, sőt az elmúlt napokban csökkent a kórházi kezelésre szorulók számának a növekedése. 

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó