Ausztria összes zsinagógáját bezárták a terrortámadás miatt

A bécsi terrortámadás után az ausztriai izraelita hitközség elrendelte, hogy az ország összes zsinagógáját zárják be. A zárlat Bécsben a kóser éttermeket, a boltokat és az iskolákat is értinti, közölte Erich Nuler a közösség válságstábjának szóvivője. Valamint mindenhol fokozták a biztonsági intézkedéseket. Hétfő este 8 körül az egyik belvárosi zsinagóga, a Stadttempel közelében kezdődött a lövöldözés, de mivel az épület éppen zárva volt, nem lehet tudni, hogy az lehetett-e az elsődleges célpont. A zsinagóga előtt két embert lőttek meg. A támadásban négyen meghaltak, valamint a támadót is lelőtték. Tizenhét sebesültet ápolnak kórházban. Közülük hét ember van életveszélyes állapotban szúrt vagy lőtt sebek miatt. 

Fotó: ALEX HALADA/AFP

Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer arról beszélt, hogy a rendőrök által lelőtt terrorista az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A merénylő lakását a rendőrök robbanószerrel nyitották ki, hogy át tudják kutatni, majd a környezetéből több embert őrizetbe vettek. A belügyminisztérium szóvivője szerint abból indulnak ki, hogy legfeljebb négy elkövető lehetett. (Die Presse)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.