Orbán most gyorsteszteket ígér az iskolákba, de amikor Karácsony tervezte ugyanezt, tiltakozott a Népegészségügyi Központ

járvány
2020 november 09., 11:07

Rászánta magát a kormány a szigorításra, Orbán Viktor jelentős korlátozásokat jelentett be hétfőn délelőtt. Köztük olyanokat, amiket a szakértők hetek-hónapok óta kérnek, és amik más európai országokban jó ideje megszokottak. Ilyen például a tömegrendezvények betiltása, a gyülekezési korlátozás, vagy a digitális oktatás bevezetése a középiskolákban és az egyetemeken.

Orbán videóüzenetében az is elhangzott, hogy

„a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelni kell akkor is - és ezt őszintén meg kell mondanom -, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad”.Ez alapján még nem világos, mit jelent a „célzott” tesztelés, mindenkitől egyesével mintát vesznek-e, vagy válogatnak majd bizonyos szempontok alapján.

A „gyorsteszt” valószínűleg antigéntesztet takar, ami az aktuális fertőzöttség kimutatására alkalmas, de kevésbé pontos, mint a PCR. Cserébe gyorsabb, olcsóbb, és megbízhatóan kiszűri a leginkább fertőző embereket. Alapesetben elég nagy pontossággal mutatja ki a negatívokat, de hajlamos negatívnak mutatni a pozitívokat. Egy ideje a mentősök is használnak ilyet, és ezzel tesztelik a szlovákokat is.

Orbán most 50-60 százalékos biztonságról beszélt, ellentmondva az eddigi számoknak. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban 97 százalékos hatékonyságot emlegetett, Müller Cecília tisztifőorvos pedig azt mondta, a gyorstesztet megbízhatónak találták, ha pozitivitást mutatott, azt a PCR is megerősítette.

Gulyás Gergely miniszter egy októberi kormányinfón elárulta, hogy a kormány „Abbott-Panbio-covid 19” típusú tesztet vásárolt. Honlapja szerint ez 91,4 százalékos pontossággal azonosítja a fertőzötteket, és 99,8 százalékos pontossággal a nem fertőzötteket.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2020. november 5-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Múlt héten a Fővárosi Önkormányzat is bejelentette, hogy százezer antigéntesztet vásárol a budapesti pedagógusok szűrésére. Hétvégén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményben reagált, mondván, a tesztek „nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre”, mert a tünetmenteseknél „nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd”.

„Az antigén teszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.”Karácsony Gergely főpolgármester ezt lejárató kampánynak nevezte. Megkerestük az NNK-t, hogy ha a főváros esetében úgy látták, a gyorstesztek nem használhatók szűrésre, mi a véleményük Orbán Viktor mostani bejelentéséről.

Frissítés (16:45)

A következő választ kaptuk az NNK-tól:

„A kormány által tervezett célzott csoportos gyorstesztelés tervezése folyamatban van. Ahogy az a mai kormányfői bejelentésben is elhangzott és ismert, a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságot ad, vagyis nem tökéletesek, nem olyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Célzott, ellenőrző tesztelésről van szó, melyek nem váltják ki az esetlegesen szükséges PCR teszteket, de lehetővé teszik a célzott csoportok gyorstesztelését. Az eredmények értékelése és az azok alapján meghozandó döntések minden esetben a járványügyi szakemberek kezében maradnak.”