Gulyás szerint a gyerekek érdeke, hogy egyedülállók csak engedéllyel fogadhassanak örökbe

2020 november 12., csütörtök 10:37

„Általánosságban egy gyerek testi-lelki fejlődését az szolgálja, ha van édesanyja és édesapja” - mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, miután megkérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy egyedülálló örökbefogadó szülő gyerekéből éppen olyan boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen, mint házaspár örökbefogadók gyerekéből.

Varga Judit kedden benyújtott javaslata szerint ugyanis a jövőben csak házaspárok fogadhatnak majd örökbe. Az egyedülállóknak ehhez külön miniszteri engedélyre lesz szükségük.

Gulyás szerint lehetnek kivételes esetek, ezért is hagytak némi kiskaput. „Ez szerintem észszerű, a gyerekek érdekeit szolgáló szabályozás.” Hozzátette, amúgy sincs probléma, mert több házaspár vár örökbefogadható gyerekre, mint ahány örökbefogadható gyerek van.

Elemzésünkben azt írtuk, a módosítás elsősorban az azonos nemű párok távoltartásáról szól. Ezzel párhuzamosan a kormány Alaptörvénybe írná: „Az anya nő, az apa férfi.”

A kormányinfót tavasz óta most először nem élőben, hanem az interneten tartották, és az előre beküldött kérdéseket olvasták fel.

Megkérdeztük, miért tartották fontosabbnak előbb beterjeszteni az alaptörvény-módosítást, mint hogy az állampolgárok hétköznapjait közvetlenül befolyásoló járványügyi szabályok megjelentek volna a Magyar Közlönyben.

Gulyás szerint a kettő között nincs összefüggés, „ez egy tervezett benyújtás volt”, és semmilyen energiát nem vont el a járványügyi készültségtől. A tájékoztató egy korábbi pontján pedig azt mondta,

szerinte is jobb lett volna, ha a szigorítások részleteit nem másfél órával a hatályba lépésük előtt, kedden este fél 11-kor teszik közzé,de Orbán Viktor „minden lényeges intézkedést bejelentett hétfő reggel”.

Megengedők lesznek

A kormány azt is Alaptörvénybe írná, hogy „közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”. Gulyás szerint ez nem érinti a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak átadott állami vagyont, amikhez a jövőben szintén csak kétharmados többséggel lehetne hozzányúlni.

Elmondta még, hogy

A járvánnyal kapcsolatos hírekről külön cikkben számolunk be.