Szörnyű állapotok és a még mindig tartó első hullám

járvány
2020 november 12., 15:32
  • Rettenetes állapotról számoltak be vidéki kórházak intenzív osztályain dolgozó orvosok, közben látni, hogy ezer sebből vérzett, ahogy a kormány felkészült a második hullámra.
  • És van ország, ahol kutatók szerint még az első hullám sem ért véget.
  • Ez itt a járványügyi hírlevelünk.

Újabb 87 áldozata volt a járványnak egyetlen nap leforgása alatt Magyarországon, és már több mint 6400-an vannak kórházban, míg a lélegeztetőgépen lévők száma megközelíti az ötszázat.

A pécsi kórház professzora szerint „rettenetes, tűrhetetlen, végveszélyig sodró állapotban” van náluk a covidosok intenzív ellátása: de nemcsak ő számolt be arról, hogy nagyon sok a súlyos állapotban lévő beteg, és nagyon kevés a szakember az ellátásukra. Közben a kormány újabb és újabb intenzíves ágyak kialakítását rendeli el, csak éppen nem lesz már kit odaállítani a betegek mellé.

Ezer sebből vérzik a kormány nagy felkészülése a járvány második hullámára: akkor sem intézkedtek rögtön, amikor tudomást szereztek róla, megvalósul a legrosszabbnál is rosszabb forgatókönyv. Az internetes kormányinfón pedig kikerülték a kérdéseinket.

Először látszik, hogy a járvány megnövelte a halálozást Magyarországon: szerda este írtunk arról, hogy frissítette a Központi Statisztikai Hivatal a magyarországi halálesetek hivatalos adatait, és most már markánsan látszik, hogy a járvány miatt többen hunytak el itthon, mint az előző években.

Mindenki otthon maradt a kijárási korlátozás első estéjén Budapesten: fotóriport a kijárási korlátozás életbe lépését követő első estéről.

A legtöbb közterületen kötelező lett a maszkviselés, de vannak kivételek: a polgármesterek dönthetik el a 10 ezresnél nagyobb településeken, hogy hol kötelező maszkot viselni. Folyamatosan bővül a lista. A változások hatására a BKK sűríti járatait, péntektől az éjszakai buszok új menetrend szerint közlekednek. Közben a katonaság is beszállt a járőrözése, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig arról beszélt, nem érti, miért talpig fegyverben kell járőröznie a terrorelhárítóknak.

121 koronavírus-fertőzöttet találtak a magyarbánhegyesi fogyatékosok otthonában: 88 bentlakó és 33 dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív a Békés megyei intézményben.

Levélben szólította fel a kórházakat Müller Cecília, hogy mindenképp engedjék be a Covid-osztályokon haldoklók hozzátartozóit: körlevélben figyelmeztette a kórházak vezetőit az országos tisztifőorvos, hogy a látogatási tilalom idején is biztosítsák a kórházi betegek és hozzátartozóik kapcsolattartási jogait.

Rugalmasabb szabályozással ösztönözné a távmunkát a kormány a veszélyhelyzet miatt: erről született egy kormányrendelet.

Korona a világban

Ez még az első hullám: az Egyesült Államokban nagyon súlyos a járvány, és a STAT egészségügyi szaklapnak nyilatkozó kutatók szerint nincs semmi okuk arra, hogy a jelenlegi helyzetet második vagy harmadik hullámnak nevezzék, hiszen a járvány kitörése óta nem esett eléggé vissza ehhez a fertőzések száma, és a tavasszal tapasztalt kitöréseket nem sikerült ellenőrzés alá vonni.

link Forrás

Berobbant a járvány második hulláma Svédországban, ahol olyan meredeken emelkedik a kórházakban ápoltak száma, hogy végleg odalehet minden remény a nyájimmunitás-elméletben. Az emelkedő számok hatására szigorítottak is, de a szabályok még mindig lazábbak, mint a legtöbb európai országban.

Olaszországban április 6-a óta nem volt ennyi haláleset a vírus következtében, mint az elmúlt 24 órában, amikor 636 ember hunyt el, és 37979 új fertőzöttet is regisztráltak, ami több mint ötezerrel több, mint egy nappal korábban.

Bolsonaro: Egyszer mind meghalunk, ne legyünk már a buzik országa: Brazília szélsőjobboldali államfője villámértékelt egy konferencián.

Új-Zélandon részlegesen lezárnak egy várost, miután találtak egy rejtélyes koronavírus-esetet: a szigetországban eddig összesen kevesebb mint kétezer fertőzöttet találtak, ebből 25 ember hunyt el.

Európában a briteknél haladta meg először az 50 ezret a koronavírus-áldozatok száma: ennél többen csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban haltak meg az új típusú koronavírusban.