Emberek, akik mértéken felül terhelik túl az egészségügyi rendszert

járvány
2020 november 27., 17:48
  • Szomorú rekord itthon, elhallgatott részletek az egyik ígéretes vakcina körül a világban.
  • Ez itt a 444 járványügyi hírlevele.

Megdőlt a napi halálozás rekordja, 135 koronavírusos elhunytat jelentettek péntek reggel. 7591 fertőzöttet ápolnak kórházban, és elég sok új koronavírusos esetet regisztráltak csütörtökről péntekre, 6393-at. A járvány alakulását összefoglaló grafikonjainkat itt lehet megnézni.

Orbán Viktor kétezerrel több kórházi betegről beszélt a rádióban, mint amiről eddig tudtunk, de aztán kiderült, hogy azért, mert a miniszterelnök a gyanús, de még nem igazolt betegeket is hozzászámolta.

Koronás ápoló dolgozhat, de ha rühös lesz, a teljes táppénz már nem jár neki: annyira kevesen vannak az idős otthon dolgozói, hogy koronavírusos ápolók látják el a koronás betegeket. A beszámolók szerint a munkakörülmények szinte elviselhetetlenek az intézményben.

Kásler Miklós szerint a kormány időben hozta meg a jó intézkedéseket, de az emberek fegyelmezetlenek voltak: az Emmi minisztere szerint ha az emberek „mértéken felül nem terhelik túl az egészségügyi rendszert", akkor lesz elegendő szakember a járvány kezelésére.

Elhunyt Balázs Fecó: a Korál zenekar legendás énekese 69 éves volt, a hétvégén került koronavírus-fertőzéssel, súlyos állapotban kórházba.

38 ezerrel több munkanélküli volt augusztus-októberben, mint egy évvel korábban: A KSH hivatalos statisztikái szerint 4,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Pikó András: Kínzó, gyötrelmes érzés, pláne úgy, hogy halálfélelmed van: Józsefváros polgármestere egy interjúban beszélt arról, hogy mi történt vele a kórházban, ahol koronavírussal kezelték.

Ne a Normafát válasszák a szabadba vágyók, kéri az önkormányzat: szabadba menni persze fontos járvány idején is, de érdemes kerülni a helyeket, ahol nagyon sokan lehetnek.

Túl sok fertőtlenítés? Elhallgatott részletek!

Ez a vírus a levegőben terjed, akkor minek fertőtlenítőt pazarolni bármilyen felületre? Sok értelme az eddigi tapasztalatok szerint nincs a fertőtlenítési láznak, az inkább csak higiénia-színjáték. Mégis rengeteg pénzt, időt és erőforrást pazarlunk rá, amit jóval értelmesebb lenne a légi úton történő terjedés megakadályozására fordítani.

Komoly járványügyi, logisztikai és etikai dilemmákat vet fel a kérdés, hogy ki kapja az első oltásokat a koronavírus ellen: a szakértőknek két, egymással összebékíthetetlen prioritás között kell választaniuk: a halálozásokat előzzék meg, vagy a terjedést lassítsák?

Fontos részleteket hallgatott el vakcinájáról az Astrazeneca: elfelejtették megemlíteni, hogy a hatékonyabb dózisból csak fiatalabbak kaptak. A részvényárfolyam már zuhanásnak indult, de a titkolózással az emberek védőoltásba vetett bizalmát is eljátszhatják. A gyógyszercég azóta közölte, hogy újratesztelik a vakcinát.

Három pofonegyszerű ábra, ami mindent fontosat elmond a várható koronavírus-vakcináról: a Qubit szedte össze, mit érdemes most tudni a vakcinagyártás aktuális helyzetéről.

Kicsit lassult a vírus terjedése a világban ezen a héten az AFP összesítése szerint. A héten a leginkább Dél-Amerikában terjedt a járvány, de a leginkább kitett kontinens még mindig Európa, ahol átlagban 236 ezer új esetet regisztráltak egy nap. Ugyanakkor pont Európa országai léptették életbe azokat a szigorú korlátozásokat, melyek hatására visszaszorulhat a vírus: Franciaországban közel a felével csökkent a fertőzöttek száma, de Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is érdemi csökkenést mértek a héten.

Karácsonyig tartanak a szigorú korlátozások Horvátországban, Szlovéniában pedig egymilliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot fogadtak el.

Most éppen exhumálni akarják a Dániában lemészárolt és tömegsírban eltemetett nyérceket, ez a sztori csak nem akar véget érni.

Bolsonaro márpedig nem fogja beoltatni magát koronavírus ellen: ez a sztori sem akar véget érni.