Ki 2020-ban a legszabadabb magyar?

ÉLET
2020 november 30., 12:26

A pártállamban nem sok köszönet volt, cserébe viszont pár dolgot egyértelművé tett: elég széles volt például a közmegegyezés arról, hogy az ország nem szabad. Ezt nem csak a diktatúra külsőségei, mint az elnyomó államhatalom díszletei, a cenzúra vagy akár a nyelvhasználat levegőtlen bornírtsága tette mindenki számára egyértelművé, de az egyéni életstratégiák, döntések és a megtűrt életmódok szűk választéka is. A rendszer kegyenceit és legkeményvonalasabb híveit kivéve nem akadt olyan ember az országban, aki ezt ne így érezte volna, és aki a rendszerváltást ne felszabadulásként élte volna meg.

2020 Magyarországán jóval nehezebb közmegegyezésre jutni, hogy mit jelent szabadnak lenni, bár a NER a maga módján elég sokat tesz azért, hogy a képlet egyszerűsödjön. Mégis, a politikai, intézményi, társadalmi és magánéleti korlátok megkérdőjelezésére és alakítására, lebontására még mindig sokkal több a lehetőség, ahogy arra is, hogy minderről az emberek a médiából vagy egymástól értesüljenek.

A Társaság a Szabadságjogokért 2019-ban hozta létre a SZABAD-díjat. Olyan embereket és szervezeteket akarnak bemutatni, akik Magyarországot egy kicsit vagy sokkal jobb hellyé tették, amikor egy döntésükkel a saját belső meggyőződésüket követték, vagy amikor valami önmagán túlmutató dolgot hoztak létre.

A 2019-es díjazottakról itt írtunk. A 2020-as kilenc jelöltről szóló TASZ-blogposztokat a 444 címlapján is bemutattuk, és most választani lehet, ki legyen a közönségdíjas. Amire már nincs sok idő: a szavazás ma éjfélkor zárul, és ide kattintva, vagy a cikk végén érhető el.

A jelöltek:

Benkő Balázs

link Forrás

Fridays for Future

link Forrás

Gulyás Márton és a Partizán

link Forrás

Kovácsné Nagy Emese

link Forrás

Kunetz Zsombor

link Forrás

L. László János

link Forrás

Lakatos Attila János

link Forrás

Orosz Bernadett

link Forrás

Tasi Roland

link Forrás

Szavazni az alábbi posztban lehet, hétfő éjfélig:

link Forrás