Ki 2020-ban a legszabadabb magyar?

2020 november 30., hétfő 12:26

A pártállamban nem sok köszönet volt, cserébe viszont pár dolgot egyértelművé tett: elég széles volt például a közmegegyezés arról, hogy az ország nem szabad. Ezt nem csak a diktatúra külsőségei, mint az elnyomó államhatalom díszletei, a cenzúra vagy akár a nyelvhasználat levegőtlen bornírtsága tette mindenki számára egyértelművé, de az egyéni életstratégiák, döntések és a megtűrt életmódok szűk választéka is. A rendszer kegyenceit és legkeményvonalasabb híveit kivéve nem akadt olyan ember az országban, aki ezt ne így érezte volna, és aki a rendszerváltást ne felszabadulásként élte volna meg.

2020 Magyarországán jóval nehezebb közmegegyezésre jutni, hogy mit jelent szabadnak lenni, bár a NER a maga módján elég sokat tesz azért, hogy a képlet egyszerűsödjön. Mégis, a politikai, intézményi, társadalmi és magánéleti korlátok megkérdőjelezésére és alakítására, lebontására még mindig sokkal több a lehetőség, ahogy arra is, hogy minderről az emberek a médiából vagy egymástól értesüljenek.

A Társaság a Szabadságjogokért 2019-ban hozta létre a SZABAD-díjat. Olyan embereket és szervezeteket akarnak bemutatni, akik Magyarországot egy kicsit vagy sokkal jobb hellyé tették, amikor egy döntésükkel a saját belső meggyőződésüket követték, vagy amikor valami önmagán túlmutató dolgot hoztak létre.

A 2019-es díjazottakról itt írtunk. A 2020-as kilenc jelöltről szóló TASZ-blogposztokat a 444 címlapján is bemutattuk, és most választani lehet, ki legyen a közönségdíjas. Amire már nincs sok idő: a szavazás ma éjfélkor zárul, és ide kattintva, vagy a cikk végén érhető el.

A jelöltek:

Benkő Balázs

Fridays for Future

Gulyás Márton és a Partizán

Kovácsné Nagy Emese

Kunetz Zsombor

L. László János

Lakatos Attila János

Orosz Bernadett

Tasi Roland

Szavazni az alábbi posztban lehet, hétfő éjfélig: