Na, erre mit lépsz, víruskám?! A kormány meghosszabbította az ingyenes parkolást

járvány
2020 december 10., 17:09
  • Fotóriportert engedtek be magyar koronaosztályokra.
  • Gulyás szerint nagyon helyes döntés volt a nemzeti konzultációra alapozni a járványügyi védekezést.
  • Január 11-ig mindenképp marad az ingyen parkolás.
  • A kínai vakcina 86 százalékos hatékonyságú az Egyesült Arab Emírségek szerint.

Napi korona-hírlevelünk elején legtöbbször grafikonok szerepelnek, amiken követhető a járvány alakulása. Csütörtökön azonban nem grafikon a legfontosabb vizuális tartalom a magyarországi koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, hanem fotók, beengedték ugyanis az MTI fotósát a Szent János és a Szent László kórházakba. Így a járvány második hullámában most először engedtek be fotóriportert covidosokat ápoló magyar kórházba. Így ma, rendhagyó módon, grafikon helyett fotóval indul a hírlevél:

Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban
photo_camera Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A többi képet itt lehet megnézni.

Az operatív törzs csütörtök reggeli tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 171 koronavírus-fertőzött halt meg Magyarországon, a regisztrált fertőzöttek száma pedig 5415 fővel 265 003-ra nőtt. 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez némi csökkenést jelent a keddi csúcs óta. Lélegeztetőn - szintén enyhe csökkenés után - 645-en vannak.

Azt, hogy intenzív osztályon hányan vannak, továbbra sem árulja el magától az operatív törzs, csak hetente egyszer, amikor rákérdezünk a csütörtöki kormányinfón. A most közölt adatok szerint 996 koronavírus-fertőzött van intenzíven, azaz hárommal több, mint a múlt csütörtökön. A legutóbbi adatok szerint a hasonló népességű Csehországban 543-an, Ausztriában 632-en, Belgiumban pedig 662-en vannak intenzíven.

Ha közérdekű adatokat nem is közöl olyan szívesen a kormány, a járvány elleni védekezést azért derekasan irányítják: csütörtökön egy hónappal meghosszabbították a világhírű magyar járványkezelés sikerességét megalapozó kulcsintézkedés, azaz az ingyenes parkolás érvényességét. Az ingyenes parkolás lényege egyébként az, hogy a kormány bevételtől fossza meg az önkormányzatokat, egészségügyi szempontból a légszennyezettség növelése miatt inkább árt, mint használ.

Nagy szilveszteri bulik viszont nem lesznek, ugyanis a kormány a többi védelmi intézkedés hatályát is meghosszabbította egy másik rendeletben. Hogy a karácsonyra milyen szabályok vonatkoznak majd, arról december 21-én döntenek.

„Nagyon helyes stratégiának tartjuk” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy a kormány a nemzeti konzultációra alapozta a koronavírus elleni védekezést. Gulyás szerint ez azért volt jó döntés, mert csak az olyan védekezés lehet sikeres, amit az emberek támogatnak. A miniszter a védőoltás-regisztrációról is beszélt, azt mondta a kormány részéről ez igényfelmérés, de a regisztrációnak lesz szerepe az oltások beadásakor is. Hogy pontosan milyen szerepe lesz, nem derült ki.

„Ebben a helyzetben nem voltak piaci viszonyok” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán arról, miért voltak a piaci árnál drágábbak bizonyos járványügyi védőfelszerelések, amiket a kormány az utóbbi hónapokban szerzett be.

A járvány miatt átmenetileg bezár a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, hogy koronavírusos betegeket láthassanak el az intézet kórtermeiben.

A kereskedelmi vállalkozások szakmai és érdekképviseleti szervezetei szüneteltetnék az adventi időszakban az idősek vásárlási sávját, hogy csökkentsék a zsúfoltságot az üzletekben. A kormány egyeztet az ügyben.

Harmadik hullám

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a BioNTech és a Pfizer COVID-vakcinával kapcsolatos engedélyezési dokumentumokhoz is hozzáfértek azok a hekkerek, akik megtámadták az ügynökség szervereit. A BioNTech szerint ez nem lassítja a fejlesztési folyamatot.

Arról, hogy mennyire lesz jó üzlet a koronavírus-vakcina, és hogy mennyit kereshet, aki bevásárolt a vakcinagyártól részvényeiből, a Qubit írt részletesen.

Japán bánhatja, hogy nem vezették be idejében az ingyenes parkolást: megérkezett a koronavírus-járvány harmadik hulláma az országba.

Az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésbe hozható napi halálesetek száma meghaladta a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozataiét.

Az Egyesült Arab Emírségek teszteredményei szerint a kínai Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus-vakcinája 86 százalékos hatékonyságú, és nincsenek komoly biztonsági kockázatai. A jó eredmény ellenére egyelőre sem a Sinopharm, sem az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma nem hozta nyilvánosságra a 31 ezer ember részvételével elvégzett teszt részletes eredményeit.

A kínai vakcina iránt már komolyan érdeklődik a Fülöp-szigetek, Malajzia és számos afrikai ország.