Talán túl a csúcson

járvány
2020 december 17., 17:21

Az operatív törzs csütörtök reggeli tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 157 fővel, 7538-ra nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma a vírus megjelenése óta Magyarországon. A napi halálozás tehát még mindig elég magas, de vannak kedvezőbb adatok is, kórházban például már csak 7522-en vannak, ami november 23 óta a legkedvezőbb adat. A lélegeztetőn lévők száma már harmadik napja van 600 alatt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa is optimista volt az ATV reggeli műsorában, arról beszélt, szerinte túl vagyunk a járvány második hullámának tetőzésén. Igaz, azt is hozzátette, hogy az elmúlt két nap számai azért még messze nem adnak okot optimizmusra.

Közben az oltás is karnyújtásnyi távolságra került, itthon várhatóan december végén kezdik oltani az egészségügyi dolgozókat. A kormány azonban eddig szinte semmit nem árult el arról, milyen oltási tervvel kezdjük majd meg a tömeges oltásokat. Hogy mi az a kevés, amit eddig tudunk, azt Szurovecz Illés szedte össze ebben a cikkben.

Szász Zsófia pedig arról írt, mennyire megnehezíti a kötelező maszkviselés a hallássérültek életét, akik eddig szájról olvasással értették meg a hozzájuk beszélőket.

Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere nyílt levélben kért magyarázatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjétől, a helyi kórház főigazgatójától, valamint a városi és megyei tisztifőorvosoktól arról, miért és hogyan omlott össze az ellátás a városi kórházban. Árvay István városvezető azt írta a levélben, hogy még ő is csak a közösségi médiából értesült a kórház bezárásáról.

Újabb 2500 embernek kínál koronavírus-tesztet a főváros, miután az eddig megnyitott 5000 hely szerda délután betelt. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, tudják, hogy 7500 teszt nem elegendő, de a főváros igyekszik hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez úgy, ahogy tud. A tömeges tesztelés megszervezése a városvezető szerint egyébként a kormány dolga lenne.

Közben szerdán túllépte a Magyarországon mért, 1 millió főre jutó COVID-halálozási adat a svédet. Ezzel hivatalosan már a magyarországi a 23. legrosszabb lakosságarányos halálozási mutató az egész világon. XVI. Károly Gusztáv svéd király tévés beszédében azt mondta, országa elbukott a koronavírus elleni harcban, mert rengeteg ember halt meg.

A KSH a héten pont azokat a halálozási adatokat nem frissítette, amik segítettek volna eligazodni a járvány legrejtélyesebb hetében. Ez volt az novemberi hét, amikor váratlanul és megmagyarázhatatlanul megállt a járvány hivatalosan jelentett halálos áldozatainak a számának a meredek emelkedése.

December 27.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU tagországai december 27-én megkezdik a koronavírus elleni vakcinák beadását. „Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat” - mondta. Von der Leyen egyébként korábban azt szerette volna, hogy az Unió minden tagállamában ugyanazon a napon kezdjenek oltani, ez valószínűleg nem fog összejönni.

Pozitív lett Emmanuel Macron francia elnök koronavírus-tesztje, és emiatt francia politikusok mellett több uniós vezető is karanténba vonul, ugyanis az utóbbi napokban találkoztak Macronnal. A francia elnöknek enyhe tünetei vannak.

A bolgár kormány csütörtökön bejelentette, hogy január végéig (az óvodák és általános iskolák kivételével) zárva tartják az országot, mert csak így tudják elkerülni az egészségügyi rendszerük összeomlását. A korlátozások eredetileg december 21-ig tartottak volna.

Tokióban is túltelítődött az egészségügyi rendszer a koronavírus-fertőzöttek miatt, a város kormányzója a kórházi kapacitás növelését kezdeményezte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban szakértői csoportot küld Kínába, hogy feltárják a koronavírus eredetét. Egyelőre nem tudni, hol és hogyan vizsgálódnak majd, hová engedik be őket, és hová nem.

A Twitter bejelentette, törölni fogják az oltásellenes álhíreket és összeesküvés-elméleteteket tartalmazó posztokat, köztük azokat is, amelyek árthatnak a koronavírus-vakcina megítélésének.