Halálapa blúz: halálkampány és halálkormányzás

járvány
2020 december 22., 15:09
  • Hétfőn átlagosan minden nyolcadik percben meghalt egy koronavírusos fertőzött Magyarországon.
  • Gulyás Gergely miniszter szerint tetőzött a második hullám.
  • Több nagyvárosban elmarad az éjféli mise.
  • Kamionosok tömegei ragadtak Nagy-Britanniában az új vírusvariáns miatt.
  • Európa csak félig merte beáldozni a karácsonyt a vírus elleni harcban.
  • Napi járványösszefoglaló.

Ötödik napja 180 felett a halálesetek száma. Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 175-en haltak meg, amire nem volt példa a járvány történetében. A kedd reggeli adatok szerint hétfőn átlagosan minden nyolcadik percben meghalt egy igazolt fertőzött.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Gulyás Gergely: Tetőzött a második hullám
A miniszter ezt a fertőzöttek számából szűrte le. Írásban beküldött kérdésünkre elárulta, hogy a covid-gyanús betegekkel együtt nagyjából nyolcezren vannak kórházban. A napi jelentésben 7124 szerepel, mert csak az igazolt fertőzötteket közlik.

„Mi a kormányzati felelősség?”
- tette fel magának a kérdést Gulyás, amikor arra voltunk kíváncsiak, sikeresnek látja-e a járványkezelést úgy, hogy november eleje óta átlagosan tízpercenként hal meg egy fertőzött, és Orbán Viktor korábban azt mondta, a védekezést emberéletekben lehet mérni. Gulyás szerint mindenki megkapta az elérhető legmagasabb színvonalú ellátást.

Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen elmarad az éjféli mise
Pedig a kormány szentestére feloldotta a kijárási tilalmat. Vácon regisztrációhoz kötik, máshol karácsony első és második napján tartják a misét.

Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és a Budapest környékén nőtt a szennyvízben mért víruskoncentráció
Ez alapján valamelyest megbecsülhető, hol terjed erősebben a vírus.

Önök halálkampányt folytatnak! Mert Önök meg halálkormányzást!
A fideszes Hollik István és a független Hadházy Ákos vitatkoztak az ATV-ben. A hiányzó járványadatokról sajnos most sem tudtunk meg többet.

Megbírságolta a rendőrség a Nagy Grófo temetését szervező céget
A tiltás ellenére több százan búcsúztatták a zenészt.

B.1.1.7

Erre a névre hallgat a Nagy-Britanniában felfedezett új koronavírustörzs. Még vizsgálják, mennyiben viselkedik másképp az ismert változathoz képest, de a gyorsabb terjedésről szóló hírek miatt szerte Európában lezárták a határokat. A BioNTech vezetője szerint jó esély van rá, hogy a vakcinájuk így is működni fog. (Arról is beszélt, hogy a vírus még tíz évig velünk lesz, de a nyár végén búcsút mondhatunk a szigorú korlátozásoknak.)

Az Európai Bizottság szerint újra kell nyitni a határokat Nagy-Britannia előtt, hogy aki szeretne, hazautazhasson karácsonyra, és az élelmiszer-ellátásban se legyen fennakadás.

Kedd reggelre több mint 1500 kamion torlódott fel a határon, miután a franciák bejelentették, hogy 48 órán keresztül senkit sem engednek át a Csalagúton. A hírek szerint a francia állampolgárok és a Franciaországban élő, Nagy-Britanniában tartózkodó külföldiek számára feloldhatják a tilalmat.

photo_camera Fotó: Alan Langley/Anadolu Agency via AFP

Európa csak félig merte beáldozni a karácsonyt. Szinte mindenhol megengedik, hogy a családok, barátok együtt ünnepeljenek.

Joe Biden élőben adatta be a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni védőoltását.

Szlovénia tömeges tesztelésbe kezd, Ljubljanában két órát is hajlandóak voltak sorban állni az emberek.

A szlovák tisztifőorvos szerint sok kórház az összeomlás szélén van. Azt mondta, nem engedhetik meg maguknak a lazítás luxusát.

Az Antarktiszon is megjelent a koronavírus. A chilei hadsereg kutatóbázisán. Így nincs már vírusmentes kontinens.

A katolikus egyház szerint nem jelenti az abortusz támogatását, ha valaki beoltatja magát koronavírus ellen. A Vatikán kimondta, hogy morálisan elfogadhatók azok az oltóanyagok, amelyek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használták fel.