Koronavírus-számok Magyarországon 01.22.
Elhunytak + 98 Σ 11 811
Kórházban - 90 Σ 3 959
Fertőzöttek + 1 310 Σ 356 973
Tesztek + 18 064 Σ 3 018 389

Európai élmezőnyben a magyar halálozás, közeleg az orosz vakcina

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • 131 újabb áldozat, harmadik napja ismét növekszik a kórházban levő fertőzöttek száma.
  • Március óta lakosságarányosan nálunk szedte a nyolcadik legtöbb áldozatot a járvány Európában.
  • 3000 magyaron tesztelik az orosz vakcinát.
  • Nem tudjuk, milyen vakcinából, mikor, mennyi érkezik.
  • Úgy tűnik, nem halálosabb az új variáns.
  • Napi járványösszefoglaló. 

Kevés európai országban pusztít jobban a vírus, mint Magyarországon. A kormány sokáig a tavasztól számított, összesített adatok mögé próbált bújni, Orbán Viktor pedig arra hivatkozott, hogy Nyugaton rosszabb a helyzet. Március óta viszont lakosságarányosan nálunk szedte a nyolcadik legtöbb áldozatot a járvány Európában. És Nyugaton sem rosszabb a helyzet.

Fotó: Created with Datawrapper

Napi adatok: Az elmúlt napokhoz képest magasabb, de a karácsony előtti időszakhoz képest még mindig alacsonyabb a napi halálesetek száma: 131. Harmadik napja ismét növekszik a kórházban levő fertőzöttek száma (6298), a lélegeztetőn levőké viszont továbbra is csökken (444). 

3000 magyaron tesztelik az orosz vakcinát
Hétfőn érkezik a szállítmány. Ha nincsenek mellékhatások, az Európai Unió nélkül is engedélyezhetik. 

Pontosan mennyit rendeltünk a különböző vakcinákból, és mikor érkeznek meg?
Sem a kormány, sem az operatív törzs nem válaszol erre a kérdésre. A Pfizertől 80 ezer adag érkezik az év végéig, ezt a cég árulta el, de nem tudjuk, mennyit várunk a Modernától, ami január elején kaphat európai engedélyt. 

Öt megnyugtató válasz a vakcinafélelmekre
Kemenesi Gábor virológus gyűjtött össze gyakori aggodalmakat, tévhiteket. 

WHO: Fel kell készülnünk a súlyosabb járványokra
Nem ez a legrosszabb, ami történhetett. 

Kitakarított iskolák várják a gyerekeket
Ahol megjelent a fertőzés, ott a katonákat is bevonták a takarításba. 

Új variáns

Az első alaposabb elemzés alapján úgy tűnik, a koronavírus új variánsa nem okoz súlyosabb megbetegedést, és nem is halálosabb a korábban ismert változatnál. Viszont sokkal fertőzőbb. Brit kutatók több mint 3500 embert vontak be a vizsgálatba, fele részben olyanokat, akik a régi változatot kapták el, fele részben olyanokat, akik az újat. 

Összesen 42-en kerültek kórházba, 16-an az új, 26-an a régebbi típussal. 12-en, illetve 10-en haltak meg. A tesztalanyok átlagéletkora 35 év volt, idősebbekkel is folytatják a kutatást.

Finnország után Németországban is azonosították az új variánst egy novemberben elhunyt férfinél. Valószínűleg a lányától kapta el a fertőzést, aki előtte Nagy-Britanniában járt.

Fotó: STR/AFP

Nem valószínű, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még idén engedélyezné az oxfordi vakcinát. Hivatalosan még nem is kérvényezték. 

Hollandiába is megérkezett a Pfizer/BioNTech-vakcina, de csak január 8-án kezdik használni. A kormány szerint idő kell a személyzet felkészítésére és az informatikai háttér kiépítésére. 

Spanyolországban regisztrálják azokat, akik megtagadják a védőoltást. Az uniós tagállamokkal is megosztják a listát, de a munkáltatókkal és a nyilvánossággal nem.

Argentínában oltani kezdték az embereket az orosz vakcinával. Eddig 300 ezer adag érkezett, a három hét múlva esedékes második körre még várnak. Mexikóban, Chilében és Costa Ricán a Pfizer vakcinájával oltanak. 

Az elmúlt 16 év leghalálosabb hónapja volt a november Oroszországban. 56 százalékkal többen haltak meg, mint tavaly ugyanekkor.

420 brit turista karácsonyozott volna a svájci síparadicsomban, de szinte mindenki hazament, miután kiderült, hogy az új variáns miatt tíznapos karantén várna rájuk.