Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Beoltott polgármester, meggyógyított gorilla

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Itt a járványügyi hírlevelünk. 

A gyógyszerészeti hatóság által felkért szakértők az elérhető adatok alapján nem javasolták az orosz vakcina engedélyeztetését, mert hiányos vagy ellentmondásos volt a dokumentáció. Az OGYÉI szerint ugyanakkor az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt.

Hétfőn háromezer ember kapott oltást, jelentette az operatív törzs

"Gyakorlatilag megfulladnak, bár ez nagyon kemény szó": a Szent László kórház covidrészlegének vezető ápolója mesélt a Blikknek a járványban tapasztaltakról. Még az átvezénylésekkel sincs elég dolgozó, és az osztályon tapasztaltak lelkileg is nagyon leterhelik az ápolókat, orvosokat.

Müller Cecília az oltásról: 1600 idősotthonból és még 300 bentlakásos intézményből eddig 80-ba jutottak el.

Az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményez a járvány elleni védekezés miatt: a napirenden szerepelne három, a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása.

Soron kívül kapott oltást a gyöngyösi polgármester, azt mondja, hibázott, és bocsánatot kér: miután megmaradt több tucat vakcina, „egy ilyen telefont kapott”, hogy van egy órája dönteni, hogy kéri-e a vakcinát. Valamiért pont rá gondoltak.

Összefogott a csepeli Fidesz és az ellenzék oltásügyben, mindenkit arra biztatnak, oltassa be magát koronavírus ellen.

391 helyett 5549 milliárd forint lett tavaly a költségvetés hiánya, a járvány teljesen borította a terveket. 

Vakcinacsaták a világban

Von der Leyen a vállalásaik betartását kéri a gyógyszergyártóktól: az Európai Bizottság elnöke emlékeztette a gyógyszergyárakat, hogy az uniós tagállamok több milliárd dollárt fektettek be a vakcina-fejlesztésbe, cserébe viszont most az EU elvárja, hogy a cégek tartsák be az ígéreteiket. Több európai politikus is kikelt elsősorban az AstraZeneca ellen, mert felmerült a vád, hogy a vállalattal hiába állapodott meg az EU, inkább más országoknak adják el drágábban a legyártott vakcinákat. Kedden az is kiderült, hogy az EU végül nem fogja megtiltani, hogy a gyógyszergyárak exportálják az EU-n kívülre a termékeiket, de minden értékesítés regisztrációköteles lesz. 

Az AstraZeneca szerint nem igaz, hogy vakcinája ne működne az időseknél. Azután közölték ezt, hogy két német lap is erről írt

Jövő hétre meglehetnek a Johnson & Johnson vakcinájának eredményei, és a cég vezérigazgatója optimista. Ha a cég is beszállhatna a vakcinagyártásba, az nagyot lökhet a készleteken. 

Mi lesz a koronavírussal, ha egyszer vége a járványnak? A koronavírusok és a nagy járványok története is arra utal, hogy a COVID-19 talán örökre velünk marad, de elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz veszélyesebb egy szimpla náthánál. 

A WHO szerint nem lenne méltányos, ha az oltottak már utazhatnának külföldre: azt mondják, arra sincs bizonyíték, hogy az oltottak biztosan nem fertőznek.

Harmadik napja zavarognak Hollandiában a járványügyi korlátozások ellen, hétfő éjszaka is rohamrendőröket kellett bevetni a kijárási tilalmat szándékosan megszegő tiltakozókkal szemben.

Vakcinanacionalizmustól óv a dél-afrikai elnök: Cyril Ramaphosa az online megrendezett davosi világfórumon szólalt fel, és elítélte a világ gazdagabb országai által mutatott vakcinanacionalizmust, azaz hogy egyes fejlett országok kormányai több vakcinát rendeltek be, mint amennyire szükségük van. Anélkül, hogy egyetlen országot is megnevezett volna, Ramaphosa arra kérte a felhalmozó országokat, hogy osszák meg készleteiket a szegényebb országokkal. 

Szintetikus antitestekkel gyógyították ki a covidból a San Diegó-i állatkert gorilláját: a 48 éves Winstonnál január 11-én igazolták a fertőzést.

Florida bejelentkezett a tokiói olimpiáért, pedig jóval több a fertőzés náluk, mint Tokióban. 

Az őslakosoknak szánt vakcinát adatta be magának egy kanadai kaszinómogul és színésznő felesége, nagy botrány lett belőle