Második dózis Müllernek, pofára esés a franciáknak

járvány
2021 február 03., 15:48
  • Minden fontos mutató kedvező képet ad a járvány magyar alakulásáról, de egyes megyékben nem túl rózsás a helyzet.
  • Kezdődik a katonák beoltása.
  • Hadházynak kételyei vannak a Szputnyik-V magyar ellenőrzésével kapcsolatban.
  • Müller Cecília megkapta a második dózist.
  • Az új variánsokkal szemben nem működik a monoklonálisantitest-alapú kezelés.

Két hete száz alatt van a koronavírus-járvány napi áldozatainak száma, szerdán 83 halottat regisztráltak, 1048 új fertőzöttet regisztráltak, kórházban 3697 fertőzött van, azaz 32-vel kevesebb, mint kedden. Lélegeztetésre 269 koronavírusos szorul, ez a szám is csökkenő trendet mutat. Az egyes megyék azonban eltérő képet mutatnak, Bács-Kiskunban, Borsodban, Budapesten, Hajdú-Biharban, Szolnok megyében, Komáromban és Vasban nagyjából egy hete növekszik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

A Központi Statisztikai Hivatal január első hetére vonatkozó halálozási adatain is látszik a koronavírus hatása, január 4. és 10. között 360-nal többen haltak meg, mint 2020 első teljes hetében. Igaz, tavaly különösen enyhe volt az influenzajárvány, de ha ezt korrigáljuk, és a 2015-2020-as időszak átlagával hasonlítjuk össze a 2021-es első heti halálozást, akkor is 130-cal magasabb számot kapunk. Ez a többlethalálozás minden bizonnyal a koronavírus-járvány miatt van.

Az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók beoltását követően hamarosan kezdődik a katonák oltása - jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat. Utánuk a járványügyi védekezésben részt vevő és a kiemelt honvédelmi feladatokat ellátó katonák beoltása következik.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől betekintést kért az orosz Szputnyik-V vakcina vizsgálati dokumentációjába, amit ugyan nem kapott meg, de elküldték neki az oltóanyag engedélyét. A képviselő szerint ebből kiderült, hogy az oltóanyagon nem végeztek azonosságvizsgálatot, nem vizsgálták a hatóanyag-tartalmat, az abnormális toxicitást és a vektorként használt vírus elszaporodását sem. Ezeket elvileg el kell végezni még ahhoz, hogy ne csak megvenni, de használni is lehessen a vakcinát.

Egy a napokban, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány egyébként a Szputnyik-V hatásosságát 91,6 százalékra mérte.

Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont megkapta a második dózis oltóanyagot is, igaz, őt nem Szputnyikkal, hanem Pfizerrel vakcinálták.

Hatástalan terápia

Gazdasági elemzők szerint késhet Európában a kilábalás a járvány okozta válságból, mert túl lassan halad az oltás. Sokan emiatt 2021 első hónapjaiban is recesszióval számolnak, viszont hozzáteszik, ha a nyáron egyszerre szabadul rá a gazdaságra az addig otthon ülő emberek pénze, nem is kilábalás, hanem kilövés jöhet.

A Qubit részletes cikkben mutatta be, hogyan fújt ki Franciaország mindkét próbálkozása a koronavírus elleni vakcina gyors előállítására. Európa elsőszámú gyógyszerészeti hatalmának felsülése pedig sajnos az egész EU kilátásait befolyásolta.

Úgy tűnik, a SARS-CoV-2 vírus újabb, brazilnak és dél-afrikainak nevezett variánsai ellen nem működnek az eddig széles körben alkalmazott monoklonálisantitest-alapú gyógyszer készítmények. A koronavírus-fertőzöttek egyik legígéretesebb kezelési módja volt ez, így kezelték Donald Trump amerikai elnököt is, mikor elkapta a fertőzést.

Egy brit tanulmány szerint a koronavírusfertőzésen átesettek 88 százalékánál legalább hat hónapig kimutathatóak az újabb megbetegedés ellen védelmet biztosító antitestek.

Február 8-tól, azaz hétfőtől Szlovákiában kinyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai, valamint a közép- és szakközépiskolák végzős évfolyamai - szigorú tesztprotokoll betartása mellett.