Hétvégi olvasnivaló az oltási program csődjétől egy kevéske LSD-ig

reggel 4
2021 március 06., 07:15

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

Orbán Viktort beoltják a kínai vakcinával február végén
photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A nap, amikor totális csődöt mondott a kormány oltási programja – 74 ezer embert kellett volna a legközelebbi kórház oltópontjára küldeni, de ez lehetetlennek bizonyult. A nyilvántartásból sem sikerült kinyerni, hogy kiket oltottak be eddig. Végül egy telefonszám ismertetése is meghaladta a kormány erejét.

photo_camera Forrás: M1

Heteket vesztegetett el a kormány a szigorítások bevezetésénél – Pontosan lehetett látni, hogy itt van a harmadik hullám, mégsem történt semmi. Közben meredeken emelkedett a kórházban és a lélegeztetőn lévők száma, és egyre csak nő az áldozatok száma is.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán Viktor legrosszabb döntése – Január óta tudni, hogy itt a brit vírusvariáns, a kormánytól azonban védekezés helyett csak sopánkodásra és halogatásra futotta. Ezt emberéletekben fogjuk mérni.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Magára hagyott ország – Elkísértem oltani apámat. A Rókus kórházi oltóponton nem volt tumultus és mindent tök jól megszerveztek. Ettől lettem igazán szomorú.

HAZAI ÜGYEK

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Bizonytalanság, bérfeszültség és kormányzati rosszindulat: mi az egészségügyi dolgozók baja a szolgálati szerződéssel? – A kormány a járvány alatt kezdte el átverni az egészségügyi rendszer átalakítását, ez ellen pedig csak azzal tudtak tiltakozni az orvosok és ápolók, ha kilépnek, az egyetlen napon, amikor lehet. Összeszedtük, hogy miért háborította fel az egészségügyi dolgozókat a szolgálati jogviszonyról szóló szerződés.

Praxisbárók jelenhetnek meg a háziorvosoknál is – Bárki könnyen bevásárolhatja magát a háziorvosi praxisközösségekbe, ha nem változtatnak az erről szóló kormányrendeleten. Ez történt a fogorvoslásban és a gyógyszertárak esetében is, ahol nagy hálózatláncok uralják a piacot.

photo_camera Fotó: Raphael Knipping/dpa Picture-Alliance/AFP

A sztrájk, amiben még a Fidesz is a német autóipari multi ellen fordult – Az egyoldalúan felrúgott kollektív szerződések és visszatartott juttatások miatt sztrájkolnak a makói gumigyár dolgozói, akik mellett még Lázár János is kiállt. Pedig a kormány eddig még nem nagyon szállt bele az aranytojást tojó autóipari multikba.

Kitartanak a katolikusok, a járvány közepén vennék át a balatonfüredi iskolát az államtól – Néhány hét alatt kellene meggyőzniük a szülőket. Pedig a járvány miatt a többség csak közvetve vagy az interneten tud tájékozódni, és küszöbön az online oktatás elrendelése.

TÁVOLI TÁJAK

Tigrinya nő egy szudáni menekülttáborban
photo_camera Tigrinya nő egy szudáni menekülttáborban Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Etiópia a szakadékban – Négy hónappal egy gyors tisztogatásnak szánt katonai akció után szabályos polgárháború tombol Tigré tartományban. Etnikai tisztogatás, szétlőtt mise, gyilkos milíciák és két komplett hadsereg. Békére esély sincs, viszont fenyeget az éhínség.

photo_camera Fotó: Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Ha reggel bedobsz egy kevéske LSD-t, tényleg boldogabb leszel, de ennek a droghoz semmi köze – A microdosing hatásait vizsgálta egy fiatal magyar kutató, hogy kiderítse, igaza volt-e a Szilícium-völgy tech gurujainak, és a rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott pszichedelikumok tényleg fokozzák-e a kreativitást és csökkentik a szorongást. Szigeti Balázs a 444-nek interjúban számolt be a kutatás eredményeiről.