Meghosszabbított veszélyhelyzet és kutatás az antitestek után

járvány
2021 április 21., 15:59
  • Ez itt a 444 járványügyi hírlevele.

Kell-e pánikolni, ha az oltás után a teszt nem mutat ki antitestet? Lehet még más típusú védettség is a szervezetben, csak azt nagyon nehéz kimutatni. Olvasóinktól is kaptunk negatív teszteket. Egy harmadik oltás lehet a megoldás, de erről egyelőre nincs döntés.

Javuló kórházi adatok mellett is tovább terjed a járvány: kedden 2527 új fertőzöttet azonosítottak. A magyarok harmada már elég ideje kapott oltást, hogy valószínűsíthetően immunis legyen a betegségre.

Azzal büszkélkedik a kormány, hogy a világ vezető orvosi szaklapja állt ki a Sinopharm mellett, de ez nem igaz.

Tíznapos oltási kampányt indít a kormány, minden 45 év felettit be akarnak oltani a kínai vakcinával.

Őszig meghosszabbítaná a kormány a veszélyhelyzetet, szerintük a fokozott védekezési szintre a vírus új mutációi miatt van szükség.

Poszt-Covid ambulancia nyílt a Nyírő Gyula kórházban azoknak, akik a vírus mentális utóhatásaitól szenvednek.

Újabb második körös Szputnyik érkezését jelentette be Szijjártó, de ez még mindig kevés.

Vírus a világban

Pokoli a vírushelyzet Indiában, de azt még nem tudni, mennyire kell félnünk az új variánstól.

Legalább 22 ember meghalt Mahárástra állam egyik kórházában, amikor egy oxigénpalackból elszivárgott az oxigén. A hatóságok szerint a baleset újratöltés közben történt. Indiában amúgy a súlyos helyzetet tovább rontja, hogy komoly oxigénhiány lépett fel, a fővárosban vannak kórházak, ahol csak egy napra elegendő tartalék maradt.

Megérkeztek az első Covax-vakcinák Szíriába: a felkelők által ellenőrzött Idlibbe érkezett 53800 AstraZeneca a WHO globális programjának keretében. Az Aszad-rezsim által ellenőrzött területen már korábban elkezdtek oltani, de ott nem a WHO-s vakcinákkal.

Májusra engedélyt kaphat Oroszországban az egydózisú Szputnyik Light vakcina a kormány elmondása szerint, és 2021 végére havi 30 millió dózist gyárthatnak majd belőle.

Tokióban és két másik régióban veszélyhelyzetet rendelhetnek el a fertőzöttek növekvő száma miatt, mindössze három hónappal az olimpia tervezett kezdete előtt.

Franciaország megkezdi az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával.

Nagyon ritka mellékhatásnak minősítette a vérrögképződést az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcinájánál.

A hamis antigéntesztek rejtélyének kulcsa: a Bayes-tétel.