Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

A kínai vakcina mellett már az AstraZenecára is lehet foglalni időpontot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nem verték nagydobra, hogy a kínai vakcina mellett már az AstraZeneca is megjelent a foglalási lehetőségek között, ha valaki oltóponton szeretné beoltatni magát. 

(Frissítés: Tegnap este, ma reggel is be lehetett jelentkezni. Reggel aztán valami fennakadás lett. Megkérdeztük az operatív törzstől, mi ennek az oka, amint válaszolnak, jelentkezünk.)

Egy olvasónk, Zoltán vette észre, hogy bővült a lehetőség. Az AstraZenecát kérők hétfőtől választhattak a dátumok között. Mint kiderült, egyelőre csak egy ideig.

Frissítés 2.: Egy másik olvasónk azt jelezte, hogy PC-n sem Chrome, sem IE alatt nem lehetett már májusi időpontot választani a keresőben, telefonon azonban igen, és ott még mindig voltak Astrás időpontok mind vidékre, mind Budapestre. Ő regisztrált is, kapott is visszajelzést, hogy mehet.

Egy másik olvasónknak is bevált a telefonos módszer.

Az „online oltási időpontfoglalón” a még nem beoltottak és érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak bejelentkezni, és választhatják ki a számukra megfelelő oltópontot és dátumot. Az időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu  (ez az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. 

Müller Cecília tegnap jelentette be, hogy rengeteg oltóanyag érkezett/érkezik a héten. Az összesen egymillió adag kínai mellett jött 355 680 adag Pfizer-BioNTech. (A cég tájékoztatása szerint májusban további 1,3 millió adagot szállítanak majd.) Ezzel oltják majd a 16-18 éveseket is. 

Érkezett Szputnyik V is, 200 ezer első és 280 ezer második adag. 

AstraZenecából 19 200 adag jött, de még a héten várnak további tetemes mennyiséget, mintegy 324 ezer adagot. Egyelőre a kínaira és AstraZenecára lehet előfoglalni. 

A koronavirus.gov.hu-n azt írják, hogy a héten még Moderna és Janssen is jön. Utóbbival egyelőre még nem kezdtek el oltani itthon. 

Müller Cecília szerint „gyakorlatilag elérkezünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető a védőoltás”. Vagyis hamarosan több lesz a vakcina, mint amennyien regisztráltak rá. 4,5 millióan regisztráltak eddig, keddig 3 679 730-an kapták meg az első oltást. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó