2022 végére már termelhet a magyar vakcinagyár

járvány
2021 május 17., 16:49
  • Az elmúlt fél év legkedvezőbb járványadatait hozta a múlt hét.
  • Közben a halálozások száma még mindig magas.
  • Ellenben már szügyig gázolhatunk kínai vakcinában.
  • Az oltási programot most az pörgette fel újra, hogy már Pfizerre is lehet jelentkezni.
  • De már nem teljesen irreális nyaralást tervezni, még ha a védettségi igazolványunknak sok hasznát nem fogjuk venni külföldön.

Lassan szügyig gázolhatunk kínai védőoltásban, vasárnap újabb 1,2 millió dózis érkezett a Sinopharm vakcinájából. Nem mintha eddig ne lett volna belőle rengeteg, a mostani szállítmány előtt is már 3,3 millió adag érkezett belőle, miközben az egyetlen hozzáférhető forrás, a vakcinák felhasználását némi késéssel követő Európai Járványügyi Központ tájékoztatása alapján csak másfélmilliót használtunk eddig ezekből első- és második körös védőoltásokra.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Közben az oltási program a múlt hét elején megtört lendületét szemmel láthatóan az adta vissza, hogy csütörtöktől már a Pfizer védőoltására is jelentkezhettek az oltásra regisztráltak, így csütörtökön és pénteken újra hatvanezernél többen kapták meg az első dózisukat.

Összességében azért már érzékelhető a vakcinációs kampány hatása, mert még úgy is visszaszorulóban van a járvány, hogy a kormány a korlátozások enyhítésével meg se várta a harmadik hullám elültét. A múlt héten kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az elmúlt fél évben bármikor, és jelentősen csökkent a terhelés az egészségügyön is. A naponta jelentett halálesetek száma ugyanakkor még mindig igen magas, a hétnapos mozgóátlag még mindig a második és a harmadik hullám közti gyors átmenet időszakát idézi, és még mindig magasabb, mint tavaly november előtt bármikor.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

A múlt heti trend a héten is folytatódhat, bár a hétfői járványügyi adatokból a hétvégi akadozó adatszolgáltatás miatt messzemenő következtetéseket továbbra se vonnánk le.

Mindenesetre most már nem teljesen indokolatlan óvatos tervezgetésbe kezdeni a nyaralásról. Amit kissé megnehezít, hogy a magyar védettségi igazolványt a jelek szerint nem nagyon fogják elfogadni, mert az első oltás után nyolc nappal automatikusan kipostázott plasztikkártya helyett az európai országok többsége hivatalos oltási igazolványt kér a beutazóktól pecséttel, orvos aláírásával úgy, hogy az a második dózis felvételét is igazolja. Boros Juli két cikkben szedte össze, hogy pontosan hova milyen igazolással utazhatunk, és hogy mi kell a gyerekeknek, akiket még nem oltanak.

Van, ahol már jobb. Angliában hétfőtől szinte teljes a nyitás, még úgy is, hogy ott már tartanak az indiai variáns terjedésétől.

De bőven akad, ahol rosszabb. Peruban például elfogytak a sírhelyek.

Az biztos, hogy az oltás sokat javít a helyzeten. Egy friss olasz tanulmány szerint öt héttel az első dózisok beadása után minden korcsoportban 80 százalékkal csökkent a tertőzöttek száma.

Ennek fényében kéne valahogy értékelni György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár bejelentését arról, hogy alig száz nap múlva leteszik a debreceni nemzeti oltóanyaggyár alapkövét, ahol állítása szerint 2022 végétől már vakcinákat is gyárthatnak.

Ha van szabad negyed órájuk, nézzék meg az orosházi László Elek Kórház kisfilmjét, amit április 23-án, a járvány csúcsa után két bő két héttel forgattak a covidosztályukon.

Szolgálati közlemény: kedves feliratkozóink, a járványhelyzet enyhülésére tekintettel ritkítjuk a hírlevelet, a belátható jövőben már nem naponta, csak hetente kétszer foglaljuk össze a járvány aktuális fejleményeit. Nagyon bízunk benne, hogy ennél sűrűbb megjelenésre már nem is kell visszaállnunk!