Ki tud nagyobb büntetést kapni Kövér Lászlótól?

reggel 4
2021 június 01., 05:01

Jó reggelt! Már június van, végre májusi idő lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

COVID-21

Spanyol utcai fesztiválozók formálnak szívet a kezükkel, miután egy erkélyről vizet locsoltak rájuk
photo_camera Spanyol utcai fesztiválozók formálnak szívet a kezükkel, miután egy erkélyről vizet locsoltak rájuk Fotó: Matthias Oesterle/dpa Picture-Alliance/AFP

Napról napra jobbnál jobb hírek érkeznek a magyarországi járványhelyzetről. Hétfőn a koronavírus mindössze öt halálos áldozatát jelentették, ilyen alacsony számra tavaly szeptember óta nem volt példa.

5 147 000-en kaptak eddig legalább egy oltást, ha az eddigi tempón nem sikerül gyorsítani, talán nyár végére érhetjük el a 6 milliót, és a nyájimmunitáshoz tippelt minimum 70 százalékos átoltottság végképp a távoli jövőbe vész. Ezen a leggyorsabban a fiatalok beoltásával lehetne gyorsítani. Szerbiában most engedélyezték a 12 év felettiek oltását Pfizerrel, ha ezt Magyarország is meglépné, néhány százezerrel lehetne növelni az oltottak számát.

TURIZMUS JÁRVÁNY UTÁN

A larnacai reptér Cipruson májusban
photo_camera A larnacai reptér Cipruson 2021. májusában. Illusztráció: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Könnyítene az Európai Bizottság az unión belüli utazási szabályokon, hogy ne kelljen megvárni az EU covid-igazolványainak elkészültét. A javaslataik szerint:

  • A tagországok teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyeznék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt dózist egy, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinából.
  • Szabadon utazhatnának azok, akik már felépültek a koronavírusból – ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehetne igazolni.
  • Felmentenék a karantén-kötelezettség alól azokat is, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett gyors antigénteszttel rendelkeznek.
  • A 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és rájuk sem vonatkozna karantén-kötelezettség.

A keleti vakcinával oltott magyar állampolgároknak ez így kis kényelmetlenséget jelentene, hiszen nekik muszáj lenne teszteltetniük – ráadásul pénzért, mivel ez Magyarországon nem ingyenes. A magyar politikusok továbbra is próbálnak kétoldalú megállapodásokat összehozni a világ legkülönbözőbb országaival a magyar állampolgárok szabad utazásáról, de ez pont az EU-s partnerekkel megy nehezen.

Nem mintha itthon olyan zökkenőmentesen mennének a dolgok. Hétfőn derült ki, hogy hiába a plasztikkártya és az app, aki a 10 nap múlva kezdődő Eb-meccsekre szeretne kilátogatni, az még egy karszalagot is kénytelen lesz kiváltani. De még mindig jobban járunk, mint a dél-amerikaiak, akik a járvány miatt lehet, hogy meg sem tudják rendezni saját kontinensviadalukat, a Copa Américát.

VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÓ HULIGÁNOK

Az elsőfokú bíróság szerint nem lehet kizárni, hogy veszélyesek a társadalomra a Szijjártó Péter jachtozásán gúnyolódó kamaszok. A 18 év alatti momentumos aktivisták a külügyminiszter korrupciógyanús ügyére reagáltak tavaly, amikor stencillel és vízbázisú festékkel Lady MRD feliratot fújtak fel a minisztérium parkolójába.

Az alkotást akár a következő eső is lemoshatta volna, de helyette a Fővárosi Közterület-fenntartóval tüntették el. Az aszfalt maradandóan nem károsodott, a takarítás költsége bruttó 4500 forint volt, a bíróság mégis megalapozottnak látta a rongálás vádját.

Az ítélet szerint a négy fiatal akkor is rongálást követett el, ha eredetileg politikai véleménynyilvánítás volt a céljuk. A bíróság elismerte, hogy a véleménynyilvánítási jog alapvető szabadságjog, azonban a szöveges indoklás szerint „mindenkitől elvárható a mások tulajdonának tiszteletben tartása” és nem sikerült feltárni

„olyan körülményt, amely az eljárás alá vont személy cselekményének társadalomra veszélyességét kizárta volna.”

KILÁTÁSOK

Varga Mihály pénzügyminiszter meccset néz Orbán Viktorral 2019. június 11-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter Orbán Viktorral. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Jelentősen javította az OECD a Magyarországról szóló előrejelzését. Szerintük idén 4,6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, tehát 2021 végére már a 2019 végi szint 99,2 százalékán állhat a GDP-nk, 2022 első negyedévében pedig meg is haladhatja a válság előtti szintet.

Az OECD szerint a járvány harmadik hulláma nagyon súlyos halálozási adatokkal járt Magyarországon, viszont Európa egyik leggyorsabb oltási kampányának köszönhetően hamar megtörtént az újranyitás. Ezért a belső fogyasztás jócskán emelkedhet, illetve amikor más európai országokban is helyreáll a helyzet, ismét nőhet majd a kereslet a magyar áruk iránt.

Összehasonlításként: az amerikai gazdaság már 2021 június végére érheti el a válság előtti szintet, a német az év végén, az olasz és a brit GDP pedig csak a magyar után, 2022 közepén térhet vissza a 2019 végi szint fölé.

Akik a járványban is megtalálták a számításukat:

HÉTFŐI SHOW

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ahogy hétfőnként menetrendszerűen, ismét műsor volt a parlamentben, ahol a kampányra felpörgő ellenzéki pártok egymást túllicitálva igyekeztek bekerülni a hírekbe, és minél nagyobb büntetést kapni Kövér Lászlótól. Jelentősebb mozzanatok:

Ma egészen másfajta műsor lesz. A pedofiltörvény kapcsán megnézhetjük, ki tud a gyerekek elleni szexuális visszaélésekről szakszerűen és méltósággal beszélni a parlamentben. Az ellenzék egy része attól tart, hogy a kormány csapdát állított nekik.

PITI PÉNZEK

photo_camera Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

Nem bírnak magukkal a finnugor politikusok. A rendőrség nyomoz a finn miniszterelnök után, aki a gyanú szerint a megengedettnél többet költött reggelire. Sanna Marin 300 euro helyett 850-et szánt a nap legfontosabb étkezésére.

Ennél nagyobb pályán mozgott Andrej Babis cseh kormányfő, aki most EU-s pénzek elsikkasztásáért felelhet, miután vádemelést javasolt ellene a rendőrség hétfőn Babis a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna, szerinte politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

Máshol:

RÁC NOSZTALGIA

A bezárt Rác fürdõ és hotel épülete a Tabánban 2020-ban.
photo_camera A bezárt Rác fürdõ és hotel épülete a Tabánban 2020-ban. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Több mint 10 éve, még az Indexre írtam cikket arról a botrányról, hogy évek óta üresen áll a Rácfürdő épülete, aminek felújításához Budapest legjobb ezredfordulós kerthelyiségét, a Ráckertet is be kellett zárni. Ha akkor tudom, hogy 11 évvel később is ugyanez lesz a helyzet, írás helyett talán csak sírtam volna csendben.

Az eltelt több mint egy évtizedben többször is úgy tűnt, hogy látszik a fény az alagút végén, de az épülettel még akkor sem lett semmi, amikor az volt a pletyka, hogy Orbán Viktor rokonaié lett. Most ismét felcsillant a remény, hogy valami történjen az Erzsébet híd lábánál.

A Rác fürdőre és a mellé épített 67 szobás szállodára még márciusban hirdetett nyilvános árverést az ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A megismételt májusi árverésen a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei (BGYH) Zrt. szerezte meg az ingatlant, ha az állam nem tesz keresztbe, ezzel a főváros tulajdonába kerülhet a fürdő. Amivel már csak kezdeni kellene valamit.

ÉS EGY MESEKÖNYV

Az első, szivárványcsaládokról szóló magyar nyelvű mesekönyv valójában egy aprócska, cserében vastag kartonpapírra nyomtatott lapozgató, aminek a teljes szövege nem tenne ki egy gépelt oldalnyit.

A minimálsztorik aranyosak és tudatosan hétköznapiak, a gyerekek pont úgy viselkednek bennük, mint a gyerekek, a háziállatokról és a szülőkről nem is beszélve. A könyvben természetesen nincs semmi botrányos, de még csak merész sem.