Határozott lépés az autokráciába

reggel 4
2021 július 02., 05:00

Jó reggelt! Ma sem lesz 30 fok, és még a nap sem fog igazán kisütni.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

CIVILELLENESSÉG

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Újabb határozott lépés az autokrácia felé: megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére.

Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben.

A bármiféle függetlenséget elviselni képtelen NER először 2017-ben szigorította a civilek beszámolási kötelezettségét az adományokról. Azt a „civiltörvényt”, ami a külföldről forrásokhoz jutó szervezetek számára kötelezővé tette volna a „külföldről támogatott szervezet" címkét, az EU Bírósága jogellenesnek találta, úgyhogy a magyar parlament idén kénytelen volt visszavonni.

A helyette hozott törvény értelmében a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Ez most kiegészült az újabb megkötéssel: aki támogatna egy civil szervezetet, annak a nevét tudni akarja a magyar állam.

COVID-21

photo_camera Fotó: botost/444.hu

2020 szeptembere óta nem történt ilyen: szerdán senki nem halt meg Magyarországon koronavírusban. Mindössze 32 új fertőzöttet azonosítottak. 116 fertőzöttet ápolnak kórházban, és 20 ember van lélegeztetőgépen.

Viszont tovább csökken a naponta beoltottak száma. Az eddigi tízezres átlag helyett most már csak 7000-en kapták meg az oltást. A 444-ben azt tippeljük, hogy Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelenti, hogy elértük az 5,5 millió beoltottat, és jöhetnek az újabb lazítások:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés. Nem kell majd maszkot viselni üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre nő.
  • A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk.

Máshol nem ilyen lazák. Dél-Franciaországban halasztják a nyitást, annyira beindult a régióban a delta variáns. Európa pedig azon tördeli a kezét, hogy mégsem volt olyan jó ötlet így rendezni Európa-bajnokságot. A WHO szerint emiatt is terjed megint a vírus, a német belügyminiszter pedig felelőtlenségnek tartja, hogy tömött stadionokban is lehetett meccset rendezni.

JÁTÉK A PÉNZZEL

Varga, Orbán, Csányi az OTP skyboxban
photo_camera Varga, Orbán, Csányi az OTP skyboxban Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A hiteltörlesztési moratórium az egyik első intézkedés volt, amelyet a kormány bevezetett a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. És könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó ilyen lépés, amit kivezetnek majd.

  • A kormány szeptember 30-ig meghosszabbította a moratórium határidejét.
  • Mivel a kérdés szerepel majd a következő nemzeti konzultációban, várhatóan a „nép akaratából” még tovább hosszabbítják, akár a 2022-es választásokig.

Világos, hogy a kormány miért tartaná fenn a választás utánig a moratóriumot. Viszont egyre többen hangoztatják, közgazdászoktól a bankok vezetőin át a Magyar Nemzeti Bank elnökéig, hogy bár a moratórium nagy segítséget jelentett a válság elején a cégeknek és a családoknak, főleg más kormányzati segítség hiányában, a folyamatos hosszabbítás már sok adósnak inkább árt, mint használ. Minél tovább áll fenn a moratórium, annál több pénzt kell majd az adósoknak törleszteniük, amikor egyszer vége lesz.

Nem minden területen van azonban halasztás. Tegnaptól áfát és vámkezelési díjat is kell fizetni bármilyen, az Unión kívülről online rendelt áru után, a csomag értékétől függetlenül. Az egyik legnagyobb érintett, az Aliexpress, nem a vételárra, hanem a szállítási díjjal megemelt összegre teszi rá a plusz 27 százalékot.

A változást nem a magyar hatóságok kezdeményezték, hanem egy uniós rendelet tette kötelezővé, de 1,5 millió magyar vásárlási szokásai változhatnak meg emiatt.

KAMPÁNYKÉSZÜLŐDÉS

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szigetszentmiklóson, a Temesvár utcai iskola alapkőletételi ünnepségén 2021. június 23-án. A településen egy 16 tantermes, 450 diákot befogadó iskola épül.
photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Csütörtökön ízelítőt kaptunk a Fidesz teljes kampányarzenáljából.

Ehhez képest az ellenzék lehetőségei meglehetősen szűkek. Karácsony Gergely az Európai Bizottsághoz fordult, amiért a kormány 35 évre koncesszióba adna 2000 kilométer magyarországi autópályát. Karácsony azt ígéri, a következő kormány nem fogja érvényesnek elismerni a pályázatot, és egy fillért sem fognak kifizetni. Az EU magától is mozgolódik: az Európai Parlament négy frakciója arra kéri a Bizottságot, hogy ne adjon még pénzt a magyar kormánynak.

Az ellenzéknek azonban nem Brüsszel vagy Strasbourg fog igazán segíteni a 2022-es kampányban, hanem a NER elitjéről kiderülő kínosan rongyrázó ügyek. Csütörtökön előbb a Blikk megírta, majd Várkonyi Andrea tagadta, hogy Jennifer Lopez lépne fel a műsorvezetőnő és Mészáros Lőrinc esküvőjén. A HVG pedig belső képeket publikált arról a hatvanpusztai birtokról, ami papíron Orbán Viktor apjáé.

A képek magukban is érdekesek, de az talán még inkább, hogy a lap szerint a beruházó, akárki is legyen az, nyár végétől csendet szeretne az építkezésen, hogy annak híre ne zavarja a választási kampány hajráját. Túl jó muníció ez az ellenzéknek.

A RÉGI BAJOK

A III. kerületi Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet egyik várója a felújítás előtt 2018. július 16-án.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A járvány visszaszorulásával lassan újraindul az egészségügy. Miközben vannak még covidosok, és oltani is kell, megjelentek a hónapok óta ellátatlan betegek.

Van, akiről most derül ki, hogy rákos, pedig már túl lehetne a műtéten. A krónikus betegek sokáig legfeljebb telefonon érték el az orvost. Vannak cukorbetegek, akiknek rég inzulinra lenne szükségük, vagy éppen vissza kéne állniuk a tablettára.

A szakrendelőkre heteket, a műtétekre hónapokat kell várni. Az egészségügyi dolgozók kimerültek, és bár örülnek az extra szabadnapoknak, alig tudják kivenni ezeket.

ROMAPOLITIKA

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Még zajlanak a civilekkel való egyeztetések, de megtudtunk néhány konkrétumot az ellenzéki összefogás roma programjáról, amiről eddig inkább csak általános, nagy szavakat lehetett hallani.

Az ellenzék minimálbérre emelné a közmunkások bérét, segítenék a romák kisiparos vállalkozóvá válását, a hátrányos helyzetű térségekben differenciálnák a béreket, hogy így csábítsák oda a munkavállalókat.

Az oktatásban meghosszabbítanák a tankötelezettséget, megakadályoznák a korai szelekciót, és új ösztöndíjrendszert építenének ki a hátrányos helyzetű fiataloknak a gimnáziumokban.

AL CAPONE

Donald Trump
photo_camera Donald Trump Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Látványosan tovább szorult a hurok Donald Trump körül, miután csütörtökön a New York-i ügyészség adócsalás és üzleti feljegyzések meghamisítása miatt vádat emelt a Trump Organization ingatlanvállalattal, illetve annak pénzügyi vezetőjével szemben.

Allen Weisselberget bilincsben szállították illetékes bíróságra, ahol ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. A 73 éves üzletember a 15 pontból álló vádirat szerint 15 éven át nem fizetett közterheket eltitkolt 1,76 millió dolláros jövedelme után.

Weisselberg Donald Trump volt amerikai elnök régi üzlettársa, aki Trump elnöksége idején segített vezetni ingatlanbirodalmát. Évtizedek óta dolgozik a Trump családnak, sokak szerint nála senki nem ismeri jobban a volt elnök pénzügyeit.

Máshol: