Szárnyalj, Pegasus!

reggel 4
2021 július 20., 05:18

Az olvasóknak jó reggelt, az Őrnagy Úrnak jó hallgatózást! Itt a reggeli miújság.

Lehallgatózás, lehallgatózás és lehallgatózás. A mobiltelefonokról szinte minden adatot lelopni képes izraeli kémszoftverrel figyeltek meg világszerte újságírókat, politikusokat. Magyar politikusok, vállalkozók, újságírók is vannak a listán, természetesen csak olyanok, akikre a kormány valamilyen konfliktusforrásként vagy potenciális veszélyként tekint.

Az elmúlt évek legnagyobb közéleti botránya tovább veri a hullámokat, gyakorlatilag az egész világsajtóban, kivéve persze a magyar kormánymédiát, ott továbbra is a gyerekeket megbuzító amerikai perverzekről, az elmebeteg, dugógyártó, autósüldöző Karácsonyról és persze a végtelen kiterjedésű migránsveszélyről értesülhet a művelt közönség.

KÁBÉ A LEGFONTOSABBAK KEDD REGGEL:

Az izraeli NSO cég Magyarországon is bevetett Pegasus nevű kémprogramjáról újabb és újabb információkat tudunk meg, és egyre kínosabbak, nyugtalanítóbbakat.

Egyrészt olyan mintademokráciák (szóvicc: minthademokráciák) vetették be a kíberfegyvert saját polgáraik ellen, mint Szaúd-Arábia, Kazahsztán, Ruanda vagy Azerbajdzsán, másrészt olyan ügyekben igazolható a Pegasus jelenléte, mint a szaúdiak isztambuli követségén meggyilkolt és feldarabolt Dzsamál Hasogdzsié, vagy a brutális mexikói drogkartellek és helyi politikusok összefonódását nyomozó, egy autómosó mellett agyonlőtt Cecilio Pineda Birtóé. Ez utóbbi esetben az sem zárható ki, hogy a magát a merényletet a Pegasus által ellopott adatok alapján szervezték. De bevetették a kémprogramot az indiai miniszterelnök hindu nacionalista Facebook-álhírgyárát leleplező újságírók ellen, nagy barátunk, az azeri elnök Alijev ügyei után nyomozó riporternő ellen. Szóval Magyarország igazán kellemes társaságba került, amikor ellenzéki vagy annak gondolt, a kormány által minimum ellenfélként azonosított szereplők kerültek föl a kémszoftver célpontlistájára.

Arra továbbra sincs közvetlen bizonyíték, hogy a magyar kormány rendelt volna el megfigyeléseket, de az világos, hogy az NSO csak kormányzati/állami szereplőknek adja el a szoftvert, és arra utaló nyom van bőven, hogy Magyarország az izraeli cég ügyfelei között van.

Mi több, az is valószínű, hogy Orbán Viktor személyes tanácsadója, a kommunista titkos ügynökből Fideszes kémfőnökké majd svájci nagykövetté emelkedő Czukor József tárgyalt a beszerzésről. Czukor 2018 elején, Orbán megbízottjaként járt Izraelben, és a diplomáciában szokatlan módon fogadta őt Benjamin Netanjahu, az ország miniszterelnöke, Orbán szoros szövetségese is. Czukor színes egyéniségéről és nem kevésbé színes múltjáról szóló cikkünk illetve a Pegasus-ügyben nyomozó nemzetközi újságírócsoport adatai szerint közvetlenül Czukor izraeli látogatása utáni időszakban kezdtek tömegesen célba venni magyar telefonszámokat a kémprogrammal.

FÖLHÍV EGY ISMERETLEN, FÖL SEM KELL VENNI

Az NSO Group központja Izraelben.
photo_camera Az NSO szoftvercég székháza. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Nem csoda, hogy a Pegasus megragadhatta számos politikus fantáziáját: fantasztikus képességű, szinte felderíthetetlen, viszont a mobilról gyakorlatilag bármilyen adatot továbbítani képes kémszoftverről van szó. Sokak szerint ez minden idők leghatékonyabb szoftvereszköze ebben a kategóriában.

„A Pegasus moduláris malware (kártékony szoftver). Miután leszkenneli a célszemély eszközét, telepíti a szükséges modulokat, amelyeket az illető üzeneteinek és leveleinek elolvasására, a hívások lehallgatására, képernyőfotók készítésére, billentyűzetfigyelésre, a böngészési előzmények és a kontaktlista kinyerésére, és hasonló tevékenységekre használnak. Gyakorlatilag a célszemély életének minden aspektusát kifürkészhetik vele”írta a Kaspersky Lab 2017-es jelentésében a Pegasusról.

A kiberhadviselésre szakosodott izraeli NSO kémszoftverének legújab verziója már úgy is beférkőzhet a készülékekre, ha a célszemélyt felhívják a Whatsappon; a hívást nem is kell fogadni a kémszoftver telepítéséhez. Mivel a Pegasus átveheti az irányítást a telefon számos funkciója, többek között a híváslista fölött, minden nyomát eltüntetheti a saját tevékenységének, így a felhasználó sosem tudja meg, hogy megfertőzték a telefonját.

Ha valamilyen úton-módon – például, mint ennek a botránynak az esetében, valami belsős informátor szivárogtat – mégis kitudódik, hogy valakit Pegasusszal figyeltek, sok esélye nem marad a jogi elégtételre: kábé ahhoz a miniszterhez lehet fordulni panasszal, aki valószínűleg elrendelte a megfigyelést.

A KORMÁNY VAGY NEM TUD SEMMIRŐL, VAGY HA TUD IS, SZERINTE NEM ÉRDEKES

photo_camera Fotó: Facebook

A kormány egyelőre a tagadás-ködösítés-jelentéktelenítés kommunikációs csapáson van. Pintér belügyminiszter szerint 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Varga Judit igazságügyi miniszter nem ismerte el, de nem is tagadta a Pegasus beszerzését és bevetését.

Szijjártó Péter a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása „a vélelmezett adatgyűjtési ügyről”. Megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal vezetőjét – aki ugye már nem Czukor tavaly óta, hanem Bunford Zsolt – , és azt a választ kapta, hogy nem használják a szóba forgó eszközt. A kormánynak pedig nincs tudomása ilyen szintű adatgyűjtésről.

Az ellenzék megpróbálta összehívni a Pegasus-ügy miatt a nemzetbiztonsági bizottságot, de a Fidesz természetesen megakadályozta. Az ellenzéki képviselők pedig előre jelezték, hogy ha a kormánytagok vagy a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést, az közvetett beismerésnek tekintendő.

A Fidesz-frakció viszont azt közölte: „A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása.”

EGYÉBMÁSMARADÉK

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP