Jöhet a harmadik dózis

járvány
2021 július 29., 16:34
  • Már lehet regisztrálni a harmadik oltásra.
  • Sok idős, Sinopharmmal oltott embernek nincs antitestje, de semmilyen speciális intézkedést nem hoznak a védettségük érdekében.
  • Továbbra is lassan haladnak az oltások, de a járványadatok kedvezőek.
  • Most Nagy-Britannia az igazi járványlabor, Izlandon és Tokióban megugrottak a számok.
  • Járványhírlevél.

Harmadik dózis, de kinek?

Egy nőt beoltanak az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egy adagból álló koronavírus elleni vakcinájával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. július 16-án.
photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Csütörtöktől lehet jelentkezni harmadik oltásra az eeszt.gov.hu oldal időpontfoglalójában. A szabály szerint csak azok kérhetik az újabb adagot, akiknél legalább négy hónap eltelt a második dózis beadása óta. Az operatív törzs különösen ajánlja a regisztrációt az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek. A vakcinákat lehet kombinálni, de maradhatunk az eredetinél is.

Mostanra több vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a Sinopharm-vakcina sok idősnél nem működik megfelelően. Négy hazai szakértő, Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos szerint sürgős feladat biztosítani ezeknek az embereknek a védettségét. Ehhez megoldás lehetne a széles körű antitestmérés, majd a negatívak újraoltása, vagy előzetes tesztelés nélkül minden érintett újraoltása, lehetőleg mRNS-vakcinával.

A bizonyítékok ellenére a kormány nem fordít külön figyelmet erre a problémára, pedig számíthattunk rá, hogy ez lesz: a gyártó kezdettől fogva világossá tette, hogy alig tesztelték a vakcinát 60 év felettieken. Hiába kerestük a magyar hatóságot, miért engedélyezték mégis az idősek számára, és utólag hogy ítélik meg ezt a döntést, nem válaszoltak.

Igaz, a hivatal amúgy sem nagy barátja a nyilvánosságnak: először úgy volt, hogy kiadja a kínai és az orosz vakcina engedélyezési dokumentumait, aztán mégis meggondolta magát.

Hogy állunk az oltásokkal?

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Továbbra is lassan haladunk, naponta nagyjából négyezren kapják meg az első adagot. Mostanra Liechtensteint leszámítva minden nyugat-európai ország megelőzött minket átoltottságban.

Az idősek közt is nagyon sokan vannak, akik még semmilyen oltást nem kaptak, a kormány a háziorvosokat és orvostanhallgatókat küldi hozzájuk vasárnaptól, hátha úgy elfogadják. Augusztus utolsó két napján a 12-18 éves gyerekeknek is oltási programot szerveznek, az iskoláknak a hírek szerint augusztus 16. után kell felmérniük az igényeket.

És ha már iskola: az ombudsman szerint jogszerűtlenül járt el az igazgató és a tankerület, amikor tavaly ősszel nem hagyták egy szülőnek, hogy otthon tartsa a gyerekét a járványveszély miatt.

És a vírus?

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Az Ipsos felmérése szerint a magyarok egyelőre nem tartanak a negyedik hullámtól, és szerencsére a számok is jól alakulnak:

  • az elmúlt héten naponta átlagosan 60 új fertőzöttet azonosítottak,
  • a teszteken belül a pozitívak aránya 1 százalék alatt van,
  • a kórházban levő fertőzöttek száma július eleje óta 100 alatt van,
  • a lélegeztetőn levőké három hete nem lépte át a 15-öt,
  • a napi elhunytak száma három hete nem volt ötnél több, és sokszor nem is jelentenek új áldozatot.

Részletes adatokért, hosszú távú grafikonokért a 444 járványoldalát érdemes keresni.

Máshol?

photo_camera Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Nagy-Britannia igazi járványlabor, hiszen sokakat beoltottak, sokan átestek a betegségen, és a szabályok sem túl szigorúak már. Aki Angliába utazna, uniós állampolgárként két vakcinával már karantén nélkül megteheti.

A delta variáns intenzív terjedése után most csökkennek a brit esetszámok, köszönhetően az iskolaszünetnek, ami csökkentette a kontaktusok számát az oltatlan gyerekek közt. Úgy tűnik, az Európa-bajnokságon a vírus nem elsősorban a stadionokban, hanem a zárt terekben tartott, közös meccsnézéseken terjedt.

Egy brit applikáció összesített adatai szerint különböznek a covidos tünetek oltottaknál és oltatlanoknál. Aki megkapta a vakcinát, sokkal ritkábban lázasodik be, és a tartós köhögés is elmarad.

Tokióban egy hét alatt megduplázódott az újonnan regisztrált esetek száma. A japán kormány tanácsadója szerint az olimpia és a nyári vakációk mellett az áll a háttérben, hogy a társadalom nincs igazán tudatában a válságnak. Izlandon is megugrottak a számok.

A francia nyaralóhelyeken egymás után állítják vissza a kötelező kültéri maszkviselést, van, ahol még az alkoholfogyasztás is tilos. Apropó, maszkviselés: itthon szinte sehol sem kötelező már, de adott esetben érdemes lehet, még oltással a karban is.