Kultúrharc a Hungaroringen

reggel 4
2021 augusztus 02., 05:00

Jó reggelt! Ezen a héten csak meleg lesz, nem kánikula.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

KULTÚRHARC-1

photo_camera Fotó: FLORION GOGA/AFP

Biztosan lesz 2037-ig Forma-1-es futam a Hungaroringen, közölte a hétvégi Magyar Nagydíj alkalmából Palkovics László. Ehhez azonban a magyar félnek fel kell újítania az 1986 óta folyamatosan üzemelő pályát, ami két-háromszázmillió dollárba (60-90 milliárd forintba) kerülhet.

A kormány szempontjából mindenképpen megéri a befektetés, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy ezzel a számukra oly’ kedves kultúrharc egy újabb frontját nyithatják meg. Sebastian Vettel most a magyar homofób törvény miatti tiltakozásként szivárványos maszkban és pólóban ment a Hungaroringre, Kovács Zoltán pedig így kifejthette, hogy a német pilóta és a szintén tiltakozó Lewis Hamilton egy hálózat részei. A kormányszóvivő szerint

„talán ez a legaljasabb része annak a kampánynak, amelyet Magyarország ellen folytatnak, hiszen olyan embereket nyernek meg, akik nem tudnak semmit. Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan élnek a magyarok, milyen következetesen védi az alkotmány és a magyar kormány a családok és gyermekek jogait?”

További furcsa hírek Magyarországról:

„NEM ÚGY LÁNY”

Hegedűs Emmett tizenhét éves, transznemű fiú. Már egészen fiatalon érezte, hogy ő „nem úgy lány, mint a többiek”, de sokáig nem talált szavakat az érzéseire.

Bár a családja nagyon elfogadó, Emmett először annyira félt, hogy nem normális amit érez, hogy nem mert hozzájuk fordulni, és egyedül, az interneten keresett válaszokat. Családi beszélgetésekre és a Budapest Pride felvonulásra is elkísértük a kamaszt, aki szeretné, hogy a gyerekei már egy olyan Magyarországon nőhessenek fel, ahol nem kell azért harcolniuk, hogy önazonosan élhessenek.

MELEG ÉS TŰZ

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

Több ezer turistát kellett kimenekíteni Törökország üdülőövezeteiből az erdőtüzek miatt. Mivel a tűz két hotelt is körbezárt, több mint négyezer turistát és szállodai dolgozót kellett kimenekíteni a parti őrség és a halászok hajóival.

A török hatóságok igyekeznek a kurdokat felelőssé tenni a tüzekért, de szakértők szerint inkább a klímaváltozásban kell keresni a magyarázatot. A dél-európai hőhullám Olaszországban és Görögországban is tüzeket okozott, Délkelet-Európában 42 fokos meleg lehet hétfőn.

Szicíliában is több mint nyolcszáz tűzoltó küzd az erdőtüzekkel. Bizonyos szempontból még szomorúbb annak a brit tévéstábnak a története, akik havas helyszínt kerestek a thrillerükhöz. Végül azonban csak az Északi-sarkhoz nagyon közel, onnan mindössze 35 kilométerre találtak megfelelő területet, ahol négy héten át forgattak tavaly szeptemberben.

FAGYIHÁBORÚ

Ben & Jerry's fagyizó Yavneban, Tel Avivtól 30 km-re.
photo_camera Ben & Jerry's fagyizó Yavneban, Tel Avivtól 30 km-re. Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Ritkán van diplomáciai botrány egy fagylaltból, de a Közel-Keleten minden lehetséges. Az amerikai Ben & Jerry's fagyimárka július 19-én bejelentette, hogy nem árulja tovább fagylaltjait a megszállt palesztin területeken, azaz Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben, illetve a Gázai-övezetben. Ezek a területek a nemzetközi jog szerint nem tartoznak Izraelhez, a valóságban azonban évtizedek óta megszállás alatt állnak.

A Ben & Jerry's bejelentése óriási vihart kavart. Izrael azzal vádolja a céget, hogy Izrael-ellenes, antiszemita, Naftali Bennett miniszterelnök pedig a döntést tévedésnek nevezte, és azt mondta, minden erejével harcolni fog ellene:

„a Ben & Jerry's úgy döntött, Izrael-ellenes fagylaltnak minősíti magát. Ez erkölcsi hiba, és hiszek benne, hogy üzleti hibának is fog bizonyulni”.

Máshol:

OLIMPIAI SPORT

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Magyar idő szerint hétfő hajnalban megkezdődtek Tokióban a kaja-kenu futamok is. A magyar küldöttség ebben a sportágban számíthat a legtöbb éremre, és ennek megfelelő magabiztossággal is kezdték a versenyeket. Csak az Adolf Dániel-Fejes Balázs kenu kettes egységnek kellett megelégednie a B döntővel, a többiek mind ott lesznek az elődöntőben.

  • Kezdtek a birkózók is. A kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában Lőrincz Tamásnak előbb szerencséje volt, mert a nyolcaddöntőben koronavírusos ellenfele nem tudott kiállni, majd legyőzött egy japánt, így ott lesz az elődöntőben. A 96 kilósok közt Szőke Alex a negyeddöntőben kikapott egy orosz birkózótól, de a vigaszágban még bízhat.
  • A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence sajnos nem jutott be a kalapácsvetés döntőjébe.
  • Férfi vízilabdázóink 5:5-ös döntetlent játszottak az olaszokkal, így csoportharmadikként jutottak a negyeddöntőbe, ahol még nem ismert az ellenfelük.
  • Magyar idő szerint 9:15-kor Svédországgal játszik a magyar nőikézilabda-válogatott. A továbbjutáshoz nem elég nyerni, az oroszoknak is meg kellene verniük a spanyolokat.

Minden mai eseményt itt közvetítünk.

MAGYAR HŐS

Kozák Luca vasárnap a döntőbe jutásért versenyzett a 100 méteres gátfutás elődöntőjében, de nem ért célba, elakadt a táv felénél, végül a hetedik gát megállította. Csalódottságában sírva fakadt, a futam előtt abban bízott, hogy meglesz a döntő.

Aztán észrevette a jamaicai Yanique Thompsont, aki szintén feladni kényszerült a futamot, ő nagyot is esett a gátban. Odament a földön fekvő jamaicaihoz, és miközben még maga is könnyezett, felsegítette.

OLIMPIAI NEM SPORT

Kriszcina Cimanovszkaja, a belarusz futónő, aki éppen Lengyelország tokiói nagykövetségén várja, hogyan alakul a sorsa.
photo_camera Fotó: Catalin Soare / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az olimpia eddigi legszomorúbb története Kriszcina Cimanovszkajáé. A fehérorosz atléta korábban egy Instagram-videóban panaszkodott edzői „hanyagságáról”, amire válaszul vasárnap az edzőcsapata bement a szobájába és közölték vele, hogy csomagoljon, mert viszik a repülőtérre.

Cimanovszkaja azonban nem volt hajlandó felszállni a repülőre, egy újabb videójában pedig azt mondta, a beleegyezése nélkül próbálják kivinni őt az országból. Végül a gép nélküle szállt fel, és Lengyelország már jelezte is, hogy hajlandó menedékjogot adni a sportolónőnek.

4! CIKKÜNK, AMIRŐL A HÉTVÉGÉN TALÁN LEMARADTÁL

„Trollkodni kell, hogy elmondhasd a véleményed” - Több ezerszer töltötte ki a Nemzeti Konzultációt a NERbot. Néhány hetes programozói tudás már elég volt ahhoz, hogy valaki tömegesen töltse ki a kormány kérdőíveit.

A kormány halálos ítéletet mondott a vályogházakra, de szakértők szerint inkább menteni kellene őket – Külföldön több országban is épp reneszánszát éli a vályogházépítés, hiszen nemcsak környezetkímélő, de - szakértelemmel - nagyon egészséges lakókörnyezetet is biztosíthat. A magyar kormány viszont nem támogatná többé az ilyen épületek felújítását.

Kínában váratlanul betiltották a különórák 120 milliárd dolláros piacát, de a következményektől Peking is megijedt – Peking teljesen ellehetetlenítette a magánórákat kínáló szektort, de a fellépés megijesztette a nyugati befektetőket, akik más cégek mögül is menekülni kezdtek.

Az Isten szerelmére, hát nézzétek már, milyen csodálatos élete van ennek a magyar influenszernek! 💖 – Kunhalmi Ágnes mutatja az utat, a NER 12. évében is van Jókedv és Remény! 💋😜🌹🎁🤳🙌🤣

ÉS EGY PODCAST

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Botos Tamás/444

Tévedtünk Tunézia rózsás jövőjével kapcsolatban – Sosem hallott, hihetetlen kalandok a pótkesztolás csodálatos világában történő alámerülés során. Cselszövés! Lépremenés! Adásmenet! Török szakácsok! Koszovói dzsúdósok! Dagesztáni tank!