Újabb tízezer fővárosi teszt mutatja: a Sinopharmmal oltott idősek negyedének nincs elég antitestje

járvány
2021 augusztus 03., 07:50

Lezárult a Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitestmérés, ami önként jelentkező, 60 év feletti budapestieknél vizsgálta, termelt-e az oltás elegendő koronavírus elleni antitestet a szervezetükben.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Legutóbb közel négyezer teszt eredményeit tették közzé, most már majdnem 14 ezresre duzzadt a minta, de a lényeg nem változott:

a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek 26 százalékánál nem mutatható ki elegendő mennyiségű antitest.Bár ez a vizsgálat nem reprezentatív, más hasonló mérések és tudományos kutatás is mutatják, hogy a kínai vakcina sok esetben nem hatékony az időseknél. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a gyártó kezdettől fogva világossá tette: a klinikai teszteken nagyon kevés 60 év feletti alany vett részt. Egy orvosokból, immunológusokból és biostatisztikusból álló szakértői csapat saját ajánlást tett közzé, miszerint a harmadik oltásoknál előre kellene venni a Sinopharmmal oltott időseket.

Mivel sokan jelentkeztek a tesztelésre Sinopharm-oltás után (7904), közzétették a részletesebb életkori bontást is. Ebből látszik, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb esélye van arra, hogy a szervezete nem termelt elég antitestet.

  • 60-64 év közt 21 százalék érintett,
  • 65-69 év közt 24 százalék,
  • 70-74 év közt 25 százalék
  • 75-59 év közt 29 százalék,
  • 80 év felett 34 százalék.
photo_camera Fotó: budapest.hu

Az AstraZenecával oltottak 1,3 százalékának nincs elég antitestje a fővárosi eredmények szerint, a Modernánál ez 1,09, a Pfizernél 1,6 százalék. A Szputnyik és a Janssen esetén magasabb, 3,2 és 4,8 százalékos arányok jöttek ki.

Igaz, mindössze 42-en vettek részt a vizsgálatban olyanok, akiket Janssennel oltottak, modernások csak 551-en, astrások 698-an, szputnyikosok pedig 1078-an voltak. A Pfizerrel oltottak száma meghaladta a háromezret a vizsgálatban.

A kerületek augusztusban még folytatják a tesztelést.

photo_camera Fotó: budapest.hu

Karácsony Gergely főpolgármester népszavazást kezdeményezett többek közt a Sinopharmmal oltott idősek széleskörű teszteléséről, de a Nemzeti Választási Bizottság egyelőre nem is tárgyalta a beadványát, hiába adta le ugyanakkor a kérdéseket, amikor a kormány a sajátjait.