Hétvégi olvasnivaló a klímaváltozás nyarától a géndoppingig

reggel 4
2021 augusztus 07., 06:00

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ORBÁN PEGASUSON

photo_camera Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Orbán Viktor, a fékevesztett polihisztor – A miniszterelnök, aki nemcsak a hatalomhoz és a focihoz, de a városépítészethez, a járványmatematikához, az árvízvédelemhez és még az operához is mindenkinél jobban ért. Legendás elszólások és döntések.

Lehallgatás: a garanciák a bűncselekmények gyanúsítottjait védik – Egy átlagpolgárt simán miniszteri engedéllyel is megfigyelhetnek eléggé mondvacsinált okból is.

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

Varga Judit már az elején elszólta magát a Pegasus-ügyben – Az igazságügyi miniszter tett egy nyilatkozatot, amiből világosan következik, miféle rendszerben élünk.

A KLÍMAVÁLTOZÁS NYARA

Kiritimati lakosai kőből építenek védőgátat a parton
photo_camera Kiritimati lakosai kőből építenek védőgátat a parton Fotó: -/AFP

Az ország, ami arra készül, hogy a klímaváltozás miatt eltűnik a Föld színéről – A 120 ezer lakosú csendes-óceáni Kiribati legmagasabb pontja két méterrel emelkedik a tengerszint fölé, és a szigetország saját erőből képtelen elkerülni a klímakatasztrófát. Míg Ausztrália és Új-Zéland a Kiribatiból érkező klímamenekültek befogadásával segítene, Kína a helyi fejlesztések támogatásával emelné meg a sziget házait és úthálózatát. Az idő egyre fogy.

Thaiföldi majom műanyagüvegből iszik 2020. november 29-én.
photo_camera Thaiföldi majom műanyagüvegből iszik 2020. november 29-én. Fotó: Jack Taylor/AFP

Ha már a Föld beteg, vesszenek a tokenek! – Küszöbön az apokalipszis, erre mi fogmosópoharakat váltunk be játékpénzért. Hülyék vagyunk, ha hagyjuk, hogy ezek a hülyék hülyének nézzenek minket!

HÁROM FILM

Azt mondod, vége lesz a világnak, dehát drágám, már vége van – Mi lesz abból, ha egy komikus hónapokig videózik önmagáról egy szobába zárva? Lehet, hogy a filmezés jövője. Bo Burnham Inside című műsora a nyár egyik legnagyobb mozgóképes élménye.

photo_camera Fotó: Jamie Wolfeld

Borneó őslakosaitól lopták a fákat az olimpiai stadionokhoz – Az Uprooted: The Olympic Tribe című magyar-angol dokumentumfilm bemutatja, mennyire fenntartható alapanyagokból épültek az olimpia stadionjai, és milyen hatással vannak a nyári játékok egy őserdei őslakos közösség életére. Révész Bálint rendezővel és Angus MacInnes íróval beszélgettünk.

photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Ártatlanul ült gyilkosságért, kiszabadult, de Hollywoodnak így nem tetszett a sztori, ezért inkább elhazudták az életét – Amanda Knoxot 2007 és 2015 között kétszer ítélték el egy gyilkosságért, majd mindkétszer fel is mentették. A most megjelent Stillwater című film az ő történetén alapul, de úgy érzi, kihasználták, a film pedig csak rosszabb hatással lehet a megítélésére.

ÉS AZ OLIMPIA

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A nagyon boldog másodikok – Mintha a sportolók és a közvélemény is elkezdené megtanulni értékelni, ha valaki a világ második legjobbja. Örömkönnyek a magyar ezüstérmesek szemében.

Szteroidok helyett génszerkesztéssel doppingolhatnak a jövő sportolói – Bár hivatalosan eddig egyetlen génszerkesztett sportolóról sem tudni, szakértők szerint nem kell sokat várni, hogy beköszöntsön a genetikai dopping kora. Van, aki szerint a CRISPR és társai titokban már a tokiói olimpián is bemutatkozhattak.