Nem fújt a szél, úgyhogy több szenet égettek Németországban, mint tavaly

környezetvédelem
2021 szeptember 14., 06:54
comments 14

Hétfőn közölt statisztikai adatok alapján Németországban több áramot termeltek a szénerőművek 2021 első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Míg 2020-ban az áramtermelés 21 százalékát adták a szénerőművek, addig idén az első félévben már 27 százalékát. Ezzel párhuzamosan a szélerőművek aránya 29-ről 22 százalékra esett vissza az áramtermelésben.

A nap-, a gáz- és az atomerőművek hozzájárulása a német elektromos áram termeléséhez érdemben nem változott tavaly óta.

Jaenschwalde erőmű, a harmadik legnagyobb szénerőmű Németországban.
photo_camera Jaenschwalde erőmű, a harmadik legnagyobb szénerőmű Németországban. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A felpörgetett szénégetés fő oka, hogy jóval kevesebbet fújt a szél, mint tavaly. Ezért jóval kevesebb áramot tudtak termelni a szélerőművek.

A globális felmelegedés egyik legfőbb okozója a szénégetés, ez a legpiszkosabb áramtermelési mód jelenleg a széles körben használt módszerek közül. Németország és az EU is azt tervezi, hogy ezeket az erőműveket fokozatosan leállítja, azonban jól látszik, hogy a pótlásukat egyáltalán nem egyszerű megoldani. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.