Nem fújt a szél, úgyhogy több szenet égettek Németországban, mint tavaly

környezetvédelem
2021 szeptember 14., 06:54
comments 16

Hétfőn közölt statisztikai adatok alapján Németországban több áramot termeltek a szénerőművek 2021 első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Míg 2020-ban az áramtermelés 21 százalékát adták a szénerőművek, addig idén az első félévben már 27 százalékát. Ezzel párhuzamosan a szélerőművek aránya 29-ről 22 százalékra esett vissza az áramtermelésben.

A nap-, a gáz- és az atomerőművek hozzájárulása a német elektromos áram termeléséhez érdemben nem változott tavaly óta.

photo_camera Jaenschwalde erőmű, a harmadik legnagyobb szénerőmű Németországban. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A felpörgetett szénégetés fő oka, hogy jóval kevesebbet fújt a szél, mint tavaly. Ezért jóval kevesebb áramot tudtak termelni a szélerőművek.

A globális felmelegedés egyik legfőbb okozója a szénégetés, ez a legpiszkosabb áramtermelési mód jelenleg a széles körben használt módszerek közül. Németország és az EU is azt tervezi, hogy ezeket az erőműveket fokozatosan leállítja, azonban jól látszik, hogy a pótlásukat egyáltalán nem egyszerű megoldani. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt