Peng Suaj beszélt a NOB elnökével, és azt állította, hogy jól van

2021 november 22., hétfő 5:22

30 percen át beszélgetett egy online videós felületen keresztül Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Peng Suaj kínai teniszezőnő, akinek hollétéről november eleje óta nem lehetett semmit tudni. Peng közösségi oldalán akkor írt arról, hogy az ország egykori miniszterelnök-helyettese, Csang Gaoli szexre kényszerítette.

Fotó: GREG MARTIN/AFP

A poszt rövid időn belül eltűnt az internetről, Penget teljesen kiradírozták a kínai internetről, és róla sem lehetett semmit sem tudni. Mint hétvégi, hosszabb cikkünkben írtuk, a kínai kormány mintha Peng Suaj eltűnésével akarna másokat elriasztani attól, hogy szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal álljanak elő.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye szerint a vasárnapi beszélgetés alapján Peng jól van és biztonságban van. A beszélgetés elején a közlemény szerint Peng a NOB-nak köszönte meg, hogy aggódtak a jólléte miatt. Majd utána elmondta, hogy jól van, pekingi otthonában él, de szeretné, ha tiszteletben tartanák a magánszféráját. A közlemény szerint Peng arról beszélt, hogy a családjával és a barátaival szeretne most időt tölteni, ugyanakkor nem akarja otthagyni a teniszt sem.

Mivel Peng eltűnése világszerte egyre nagyobb felháborodást keltett, a kínai állami média a hétvégén már megmutatott pár frissnek mondott fotót a teniszezőről, de ezek nem mérsékelték sokak aggodalmát.

A WTA, a teniszezőnők nemzetközi szövetsége ugyanakkor sem a hétvégéi fotókkal, sem az Olimpiai Bizottság elnökével készült beszélgetésről kirakott fotókkal nem volt elégedett, szerintük ezek nem adnak megnyugtató kérdést Peng helyzetével kapcsolatban. Azt sem látják garantáltnak, hogy Peng jelenleg tudna ellenőrzés és kényszerítés nélkül kommunikálni a külvilággal. A WTA ezen kívül azt követeli, hogy induljon teljes körű, transzparens vizsgálat a szexuális erőszak vádjával kapcsolatban is. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt