Hová tűnt az ellenzék?

POLITIKA
2021 november 30., 11:15
comments 31

A legoptimistább ellenzékiek is egyetértenek azzal, hogy az előválasztás óta nem volt semmilyen érdemi megmozdulása az Orbán Viktor leváltására készülő oldalnak. Felvetésünket, miszerint “eltűnt az ellenzék,” senki sem vitatta az általunk megkérdezett számos politikus és háttérember közül.

Az optimistábbak szerint nincs ettől még baj, mert mindjárt elindul a központi nagy kampány, legkésőbb januárban. A pesszimistábbak szerint az előválasztás óta tartó leállás óriási luxus egy ilyen nehéz küzdelemben, és nem lehetett volna két hónapra felfüggeszteni a kampányt.

Az ellenzéki oldal vezetői utoljára október 23-án álltak ki közösen a nyilvánosság elé, miközben alig három kilométerrel arrébb Orbán Viktor a Békemenet résztvevőinek tartott előadást. Augusztus végétől egészen addig a napig az ellenzéki összefogásnak sikerült 2010 óta először átvennie a kezdeményezést, és sokkal izgalmasabbnak mutatkozni, mint a Fidesz. Az előválasztás a legnagyobb politikai teljesítményük volt bő tíz év alatt, létrehoztak egy olyan teret, ahol igazi tétje volt a megszólalásaiknak.

Az előválasztás öt miniszterelnök-jelöltje október 23-án.
photo_camera Az előválasztás öt miniszterelnök-jelöltje október 23-án. Fotó: botost/444.hu

Október 23-án a sokkal jobban, hetekkel korábban megszervezett Békemenet létszámában messze lenyomta az ellenzéki ünnepséget, és ezzel az ellenzéki nekibuzdulás lendületét vesztette. Azóta igazán erős kísérletet sem láttunk arra, hogy új életet verjenek belé.

Nem volt terv az előválasztáson túl

Az előválasztás idején aktív kampánytervezőkkel és politikusokkal beszélgetve nyilvánvalóvá vált, hogy semmilyen terv sem volt arra, hogy az előválasztás eredményhirdetése után hogyan folytatódjon a munka. Ez nemcsak rövidlátás volt a politikusok részéről, hanem kényszer is, hiszen nem lehetett tudni, ki fog nyerni, és ő mit akar majd.

Többen kiemelték, hogy a nulláról kell felépíteni egy kampányirodát, összeszedni embereket közvélemény-kutatóktól kezdve programalkotó szakértőkig, felvenni sajtósokat és dizájnereket, és egyáltalán kitalálni a gépezet működését, a pártokkal átbeszélni a döntések menetrendjét. Arra figyelmeztettek, hogy mindehhez idő kell.

November közepe óta van egyáltalán fizikailag is létező központi kampányiroda, ahol a pártok delegáltjai és Márki-Zay Péter emberei a beszámolók szerint már dolgoznak. Az érintettek szerint attól még, hogy egyelőre semmi sem látszik kifelé, komoly előkészületek folynak. Ahogy Márki-Zay lapunknak fogalmazott: "nagyon fontos munka” megy a háttérben.

A frakció lett az első kérdés?

Az előválasztás idején Márki-Zay Péter körül mozgó emberek közül többen is úgy látják, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester előtt két út állt a győzelme után: vagy azonnal átveszi az irányítást; vagy helyet követel magának a hat pártelnök asztalánál egyenjogú partnerként. Az első változatnál ott volt a kockázat, hogy a pártelnökök nem hagyják magukat ugráltatni, a másodiknál pedig az, hogy végtelen vitatkozás jön kampányolás helyett.

"Október 17-én este, a győzelmi beszédében azt kellett volna mondania Péternek, hogy holnap ekkor és ekkor itt és itt várja a pártelnököket, ahol ismerteti velük a következő lépést. Abban a hangulatban senki se mert volna nem elmenni" - vélekedett a miniszterelnök-jelölt egy kicsit csalódott híve.

Márki-Zay azonban nem akart azonnal főnököt játszani, megelégedett azzal, hogy külsősként, hetedikként megnyerte a hatok versenyét, és alkudozni kezdett, hogy neki is lehessen parlamenti frakciója. Mivel a pártok képtelenek voltak megegyezni a közös lista összeállításáról az előválasztás előtt, Márki-Zay meglátta a lehetőséget, hogy bevigyen a parlamentbe egy új jobbközép pártot, ami hosszú távon is támasza lehetne politikai építkezésének. Ám ahhoz, hogy ezt a többi párt megengedje neki, alkudoznia kellett, nem törhetett rájuk rögtön feladatokat osztva.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy bár hivatalos döntés még nem született, de a pártok lényegében már belementek abba, hogy Márki-Zay egy legalább 5 fős képviselőcsoportot létrehozhasson majd. Várhatóan a Pálinkás József által alapított Új Világ Néppárt (ÚVNP) adja majd a szervezeti keretet ehhez. Ennek a megbeszélése többek szerint is elvett energiát és időt, miközben tovább tolódik az országos lista összeállítása is, és egyesek szerint idén már nem is várható megegyezés erről.

Egy, a helyzetet kritikusan szemlélő parlamenti képviselő azt mondta, hogy szerinte már nem is a győzelemre készülnek a pártok, hanem csak a saját pozícióikat akarják bebiztosítani, és ezért megint az egymás elleni küzdelem határozza meg az erőfeszítéseket, mint 2017 december elején. A legtöbb érintett e feltételezést határozottan visszautasította.

Mindenki nyugodjon le

Márki-Zay Péter a 444 kérdésére azt mondta, hogy az előválasztás utáni első két hét csendje az ő részéről teljesen tudatos döntés eredménye volt. Tapasztalt politikusok is azt javasolták ugyanis, hogy az előválasztási kampánnyal járó óhatatlan konfrontációk után “hagyják lenyugodni a kedélyeket” a hazai nyilvánosságban. "Ez egy sokpárti szövetség, az előválasztás utáni új helyzetben a pártoknak és a pártok szavazóinak idő kellett az új helyzet megemésztésére, miszerint innentől közös miniszterelnök-jelölt és közös képviselőjelöltek vannak, nem pedig pártjelöltek" - magyarázta Márki-Zay. A politikus éppen ezért időzítette erre az időszakra a nemzetközi sajtóturnéját, interjút adva a CNN-nek, a BBC-nek, a New York Timesnak, a Die Zeitnak és más külföldi sajtótermékeknek, illetve ekkor szervezte meg a brüsszeli túráját is.

De ennyire?

Azonban a szervezési-logisztikai problémák, és a taktikai visszavonulás sem magyarázzák meg teljesen, hogy az ellenzék alapszinten sem nyilvánult meg október közepe óta, egészen égető kérdésekben sem. Még az elszabadult inflációról és az időközben berobbant negyedik járványhullám kezeléséről sem mondtak érdemben semmit. "Máshol ezekkel a témákkal választást lehet nyerni" - mondta egy ellenzéki közegben dolgozó kampányszakértő.

Márki-Zay lapunknak azt mondta, hogy rövidesen ez másképpen lesz, mert hamarosan működésbe lép az új kommunikációs stábja.

Ami volt, azt se együtt intézték

A Fidesz leváltására készülő szövetség csekély számú politikai akciót végrehajtott ugyan, de azokat meg nem bírta közösen intézni. Ez különösen feltűnő volt, amikor Márki-Zay Péter november 18-án leutazott Röszkére a határkerítéshez, hogy egy “Tudta? Csak a Fidesz telepít be migránsokat. Soros = 0, Orbán = 55297” feliratos, a kormány sorosozós kampányát kifigurázó óriásplakát előtt tartson szabadtéri sajtótájékoztatót. Az eseményen ugyanis Márki Zay kommunikációs igazgató-kampányguruján, Gurzó Ákoson kívül, csak Lengyel Róbert siófoki polgármester, a Márki Zay által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja vett részt. Az ellenzéki pártok képviselői közül senki.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.