A kormány bevásárolja magát az Aegon és az Union biztosítókba

gazdaság
2021 december 23., 13:26
comments 8
photo_camera Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. felújított székháza az Üllői út és a Kálvin tér találkozásánál Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön. Varga Mihály együttműködési megállapodást írt alá az Union Biztosító tulajdonosával, az osztrák Vienna Insurance Group biztósítócsoporttal. Áprilisban az Aegon még arról adott ki közleményt, hogy „Magyarország megakadályozta a helyi Aegon-egységek eladását”.

Az Erste bankcsoporttal szorosan együttműködő osztrák VIG biztósítócsoport 2020 végén jelentette be, hogy megvásárolja a holland Aegon közép- és kelet-európai részlegét, benne a magyarországi Aegon Biztosítót. A tulajdonosváltás a hatósági engedélyek után vált volna véglegessé. A VIG áprilisban a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva közölte, hogy Magyarország nem engedélyezte számára az itteni Aegon-érdekeltségek átvételét. A Deloitte M&A piaci tanulmánya szerint a 2020-as év meghatározó tranzakciója lett volna az Aegon biztosító érdekeltségeinek értékesítése a Vienna Insurance Group AG (VIG) számára 830 millió euróért.

A Portfolio megjegyzi, hogy mivel a belügy indoklás nélkül vétózott, egyértelművé vált a piac számára, hogy „protekcionista intervencióról” van szó, vagyis Magyarország egyfajta elővásárlási jogot szeretne gyakorolni. A gazdasági portál információi szerint „az elmúlt hetekben már azt lehetett hallani, hogy az állam minél kisebb arcvesztéssel szeretni kijönni a történetből. Ennek megfelelhet a komolyabb irányítási jogokat nem biztosító 45%-os tulajdonosi részesedés, hogy azonban ebből milyen előnye származik a magyar adófizetőknek az Aegon és az Union biztosítók eddigi működéséhez képest, és legfőképp, mekkora árat fizetnek ezért, azt egyelőre nem tudni.”

  • Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. a Magyar Biztosítók szövetségének éves beszámolója szerint 2020-ban mintegy 136 milliárd forint díjbevételt ért el, ezzel 11,07 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak a magyar piacon, vagyis a második legnagyobb piaci szereplő. A foglalkoztatottak számában viszont az első, több mint 2400 alkalmazottjával.
  • Az ötmilliárd forint alaptőkéjű Union Viena Insourance Group Zrt. az ötödik a díjbevételi rangsorban 101 milliárd forintot meghaladó díjbevétellel, 6,8 százalékos piaci részesedéssel. Az Union alkalmazottainak száma valamivel több mint 1100 volt 2020 végén.

Az egyesülés esetén az első számú piaci szereplővé léphet elő az egyesült biztosító,

mivel a legnagyobb Allianz Hungária Zrt. 193 milliárd forintos 2020-as díjbevétele 15,65 százalékos részesedést biztosított a teljes magyarországi piacból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt