Újra erkölcsi alapokra helyezné a magyar külpolitikát az ellenzék

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 január 13., 14:32
comments 4
  • Külpolitikai elképzeléseit ismertette az egyesült ellenzék hat pártja az Ellenzéki Kerekasztal rendezvénysorozat csütörtöki eseményén.
  • Nagy egyetértés van köztük Magyarország nyugati orientációjában, és abban, hogy az Oroszországgal és Kínával folytatott viszonyban újra hangsúlyossá kell tenni a demokratikus és az emberi jogok kérdését.
  • De ez nem jelenti azt, hogy elzárkóznának az orosz és a kínai kapcsolatoktól, csak inkább törekednének kölcsönösen előnyös kapcsolatokra.
  • Komoly problémának tartják a magyar diplomáciai kar leépülését, vagy ahogy Gyöngyösi fogalmazott, a dunakeszi futsall-csapat hatalomátvételét a külügyminisztériumban.
  • Szijjártó Péter oroszbarát megnyilvánulásait, például legutóbbi, Kazahsztán ügyében tett nyilatkozatát külön is bírálták.
photo_camera Az ellenzéki kerekasztal 2022. január 13-i konferenciáján Márki-Zay Péter külpolitikájáról beszéltek. A képen balról jobbra Ungár Péter (LMP), Barabás Richárd (Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum), Eörsi Mátyás (DK), illetve a rendezvény moderátora, Kész Zoltán (Civitas Intézet) látható. A kép bal széléről lemaradt Harangozó Gábor, az MSZP szakpolitikusa. Fotó: Cseh Katalin Facebook-oldala

"Na de mit szólnak ehhez a liberálisok, Momentum, Eörsi Mátyás?" - csillant fel a Civitas Intézet Ellenzéki Kerekasztal című eseménysorozatának külpolitikai vitáját moderáló Kész Zoltán szeme, miután Ungár Péter a saját témájában kissé megbontotta az addig nagy összhangot a hatpárti ellenzék pártjai között. Ungár saját öt perces előadásában azt fejtegette, hogy most nem a szabadkereskedelmi, hanem a klímaegyezmények korát éljük, és ehhez a véleményéhez gyorsan csatlakozott Barabás Richárd is, a Párbeszéd, vagyis ahogy ő mondta, "a másik zöld párt" külpolitikai felelőse is. A megszólítottak közül a Momentumot képviselő Cseh Katalin nem ugrott el a kérdés elől. Szerinte az EU-nak igenis törekednie kell arra, hogy méreteihez és súlyához méltó szereplője legyen a világgazdaságnak, de azt is jelezte, hogy az ennek eléréséhez szükséges szabadkereskedelmi megállapodások abban is jó eszközök lehetnek, hogy a partnereiket a klímacélok és akkor már az emberi jogok tiszteletben tartására kényszerítsék.

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.