Bagi Iván: A jó humor mindig fáj egy kicsit, de most a világban olyan dolgok történnek, amikor muszáj bizonyos alapvető értékekért kiállni

humor
2022 január 31., 10:14
comments 46

Végre egy kicsit bekukkanthattunk a színfalak mögé, ugyanis kiderült, hogy milyen elvekre épít és honnan szedi az inspirációt Bagi Iván Karinthy-gyűrűs humorista, aki a köztévén évről évre egyre nevetségesebb Orbán-paródiákkal kacagtat meg egy egész országot szilveszterkor.

link Forrás

Bagi Iván a Pest Tv vendégeként azt mondta: „Érteni vélem azokat az axiómákat a részükről, hogy a humor mindig ellenzéki. A jó humor, az mindig fáj egy kicsit. Csak én azt gondolom, hogy most a világban olyan dolgok történnek, amikor muszáj bizonyos alapvető értékekért kiállni. Amikor tétje lesz annak is, hogyan humorizál az ember. Nyilván ez az ő olvasatukban propaganda meg mit tudom én. De vannak olyan idők, amikor még fontosabb a humor, tehát a humor szerepe felértékelődik.”

„Ha április 3-án számomra kedvezőtlen változás jönne, akkor mondhatom azt, hogy ellenzékinek lenni a legkedvezőbb dolog, hiszen akkor népszerű vagy, akkor mindenki szeret” – mondja Bagi, akinek akik most vannak (hatalmon), sokkal szimpatikusabbak. „Egy humoristának fel kell vállalni konfliktusokat, el kell viselni a támadásokat” – mondta Bagi, aki szerint ha bizonyos művészek kiállhatnak dolgok mellett, ő miért ne tehetné ugyanezt.

Azt is mondta, hogy akkor tartja magát autentikusnak, akkor tud tükörbe nézni, ha kimondhatja legalább a maga számára, hogy nem biztos, hogy a humorban mindig értéksemlegesnek kell lenni. Korábban elmondta már, hogy a köztévénél még nem szóltak rá felülről, hogy túl messzire ment. Szerinte a humoristának szeretettel kell nyúlnia a közszereplőkhöz, nem gúnyolódni rajtuk.

photo_camera Bagi Iván humorista Forrás: Pesti Tv

Bagi azt mondta, nagyon sok baloldali művész teljesítményét elismeri. Szerinte nagyon jó lenne, ha a művészet a politikán felül állhatna. Magáról azt mondta: „Azt veszem észre, hogy fiatalabb koromban jobb volt a humorérzékem. A groteszk-érzékem jóval idétlenebben működött, és gyakrabban észrevettem a fonákságokat.”

Bagi beszélt a PC-terrorról is – mármint nem a kormányéról, hanem arról, amit a jobboldaliak szerint csak a baloldaliak csinálnak –, és azt mondta: „Nem könnyíti meg az életünket. Szerintem nálunk azért még nem olyan rossz a helyzet. Viszont azt tapasztalom, hogy egyszerűen nagyon oda kell figyelni. Mindenért támadhatnak, és főleg ugye balról kapja a pofonokat az ember, az a helyzet. Nagyon nehéz, bonyolult, mert a humorban is van az emberben egy zsinórmérték, egy ilyen erkölcsi érzék, hogy mi az, amit még megtehetsz, és mi az, amit nem.”

Szerinte mindenki sokkal érzékenyebb, miközben azt látja, hogy rengeteg az influenszer és youtuber, ahol nem nagyon van szabályozva, mit engedhetnek meg maguknak, és ott mindent lehet. „Nálunk szerintem egy humoristának nem kell még azért ezzel annyira komolyan kalkulálnia” – mondta. Korábban Nacsa Olivér is panaszkodott, hogy sokat támadják.

Bagi az influenszerekre és youtuberekre többször is visszatért, végül arra jutott, hogy nem szeretne rájuk reagálni, de attól még fáj neki meg bántja. Bár nem mondta meg, kikre gondol, nemrég a Cringebait youtuberei megnézték a legutóbbi szilveszteri paródiát, és arra jutottak, hogy a Kádár-rendszer hangulatát hozza vissza, hogy ezen az elvtársak azért tapsolnak, mert muszáj.

link Forrás

„Szerintem botrány, hogy ez megy, így szilveszterkor bárhol, mert röhögni nem lehet rajta, cserébe kibaszottul kínos az, hogy még itt is a kormánypropagandát kellett hallgatni” – mondta egyikük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.