Teret neveztek el a második kerületben Solt Ottiliáról

február 1., kedd 19:58
Solt Ottilia (1944–1997) Fotó: Szilágyi Lenke

Mostantól a Harcsa utca és a Frankel Leó út kereszteződésében található kis tér a 25 éve elhunyt egykori szociológus, újságíró és országgyűlési képviselő, Solt Ottília nevét viseli.

A teret Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere avatta fel kedden délután, és arról beszélt, hogy tavaly az önkormányzat nőnapi utcanévadó-pályázatot hirdetett, a négy, eddig névtelen közterület elnevezésére közel 1000 javaslat érkezett.

Ennek nyomán avatták fel előbb a Szabó Magda sétányt, és a nagyszámú ajánlás miatt kapott teret a budai kerületben Solt Ottilia is.

Fotó: Őrsi Gergely FB

A helyválasztás is tudatos: Solt Ottilia, ahogy Őrsi elmondta, „Solt Ottilia e tér mellett haladt el nap mint nap, amikor Komjádi Béla utcai otthonából elindult boltba, kutyát sétáltatni vagy éppen a SZETA vagy a demokratikus ellenzék ügyeit intézni. Bár fájdalmasan korai halála miatt már huszonöt éve nincs velünk, szinte azonnal példaképpé nemesült.”

Az eseményen részt vett többek között Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Rostás Mónika és Rostás Csaba zeneművész, és Nagy Zsolt és Cserna Antal színművész is.

Solt Ottilia a hetvenes években a Gazdaságkutató Intézetnél, majd a Fővárosi Pedagógiai Intézetnél dolgozott szociológusként, és tagja volt Kemény István mellett az MTA szociológiai kutatócsoportjának. A cseh Charta '77-vel vállalt szolidaritási nyilatkozat aláírása után elbocsátották, tanárként és könyvtárosként dolgozott.

A hetvenes évek legaktívabb szegénységkutatója volt, ő hozta létre a Szegényeket Támogató Alapot (SZETA) 1979-ben, és lett a Beszélő című illegális ellenzéki lap szerkesztője. Résztvevője volt az 1985-ös illegális monori értelmiségi találkozónak, alapítója és 1990 és 1994 között képviselője az SZDSZ-nek, de a párttól már 1993-ban eltávolodott. Élete utolsó éveiben szociális munkások képzésével foglalkozott a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Hosszú betegség után 1997 február 1-én

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt