Több pénzt fizetett ki a kormány a multiknak, mint amit a katásoktól idén beszed

kapitalizmus
2022 február 11., 10:19
comments 2

Kiértékelte a Külügyminisztérium nemrég közzétett támogatási listáját a K-Monitor, és arra jutott, hogy a katások befizetéseit a kormány tavaly nagyjából a multiknak osztotta vissza egyedi kormánydöntések alapján.

A K-Monitor összesítése szerint a kormány 2021-ben 248 milliárdot juttatott a beruházások támogatására a multicégeknek és kisebb részben magyar nagyvállalatoknak. Hozzáteszik, hogy a költségvetési törvény szerint 2022-ben nagyságrendileg ennyit fizetnek be (236,8 milliárd) összesen a katás vállalkozók.

Úgy számolnak, hogy a 248 milliárdból átlagosan a beruházások 15 százalékát fizették a közpénzből, de ez helyenként a 35 százalékot is elérte. Magyar cégek esetén támogatás 40 százalékot is kitehetett. Megjegyzik, hogy a 2021-es összeg szintlépésnek számít, mert a járvány előtt, 2019-ben 105 milliárdot adott a kormány a multiknak. A megtámogatott cégek mindössze 2600 többletmunkahelyet vállaltak.

A kormányzati támogatások közel kétharmadát a dél-koreai akkumulátorgyártók vitték el. Decemberben 140 milliárdot kaptak, hogy Komáromban, Gödön és Iváncsán telepedjenek meg.

A Samsung gödi gyára a külön gazdasági övezet és az infrastruktúra mellé még 33,7 milliárdos támogatást is kapott 1200 munkahely megteremtésére, miközben a dolgozói nagy része külföldi.

Orbán Viktor miniszterelnök  és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017-ben
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017-ben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

De korábban a kormány az iváncsai gyár esetében is külön szabályokat hozott, hogy az innen befolyó helyi adókat ne az ellenzéki vezetésű városok kapják meg. Itt a SK On Hungary Kft. 76,3 milliárdot kapott karácsony előtt az iváncsai gyárra, ami magasabb, mint a Mercedes és a BMW együttes támogatása. Közben a munkahelyteremtésre nem tett többletvállalást.

Egyébként mind a gödi, mind az iváncsai gyár építésénél a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte meg a közművesítésre kiírt közbeszerzést. Gödön 9,63 milliárdért, Iváncsán pedig 19,8 milliárdért dolgoznak.

link Forrás

A szintén dél-koreai SK Battery komáromi gyára 28,5 milliárdot kapott 1000 új munkahelyet vállalva a 200 milliárdos beruházásához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.