Az orosz külügyminiszter kétségbe vonta Ukrajna jogát a szuverenitáshoz

külföld
2022 február 22., 14:56
comments 11

A szuverenitáshoz való jog csak azokat az államokat illeti meg, amelyek a területükön élő valamennyi népet képviselik, Ukrajna pedig 2014 óta nem tartozik ezek közé – jelentette ki a Rosszija 24 tévécsatornának Szergej Lavrov az Interfax összefoglalója szerint.

Az orosz külügyminiszter nyilatkozatáról az MTI is beszámolt, a magyar hírügynökség az alábbiakat emelte ki.

„Az Ukrajna délkeleti részének rendezéséről szóló minszki megállapodásokat az ukrán vezetés rögtön az aláírásukat követően lábbal tiporta, az akkori ukrán elnök, Petro Porosenko a kijevi parlamentben elmondott beszédében kifogásokat kezdett gyártani ahelyett, hogy megvédte volna a kulcsfontosságú dokumentumot, amely megállította a háborút, és megnyitotta az utat a békés rendezés, Ukrajna területi integritásának megőrzése előtt.”

„Az akkori ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin azt kezdte bizonygatni, hogy ezek a megállapodások semmit sem érnek, Ukrajna nem vállalt semmilyen kötelezettséget.”

„Azt, hogy nyugati kollégáink most Oroszországra próbálják hárítani a felelősséget a minszki megállapodások felbomlásáért, mi is megértjük. Európai, amerikai, brit kollégáink nem állnak meg, és nem nyugszanak addig, amíg ki nem merítik az összes lehetőséget Oroszország úgynevezett megbüntetésére. Már most mindenféle pokoli szankciókkal fenyegetőznek. Már megszoktuk.”

„Egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió képes-e közvetítőként fellépni, amilyen helyzetbe hozta magát, és képes-e bármilyen érdemi eredményt felmutatni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.