A DK nyílt levélben követeli, hogy a Debreceni Egyetem vonja vissza Vlagyimir Putyin díszpolgári címét

február 27., vasárnap 10:50
4

Frissítés a cikk végén.

A Demokratikus Koalíció debreceni országgyűlési képviselője, Varga Zoltán február 24-én nyílt levelet írt a Debreceni Egyetem rektorának, Dr. Szilvássy Zoltánnak. Arra szólította fel, hogy haladéktalanul vonják vissza a Debreceni Egyetem Szenátusa által 2017-ben Vlagyimir Putyinnak adományozott Civis Honoris Causa címet, ugyanis az orosz elnök arra méltatlan.

A Debreceni Egyetem főépülete Fotó: Lehotka László/MTI/MTVA

„A Demokratikus Koalíció elítéli az agressziót. Nem lehet halogatni, dönteni kell Dr. Szilvássy Zoltánnak is: Az eddigi, hatalomhoz dörgölőző megfelelési kényszer, vagy az emberség, az agresszor elleni fellépés. A gyáva hallgatás, vagy a bátor kiállás!” - írta a DK mai közleményében. Mivel eddig nem kaptak választ a rektortól, hamarosan sajtótájékoztatót tartanak.

Az egyetem szenátusa 2017. augusztusában 90 százalékos többséggel megszavazta a Civis Honoris Causa, vagyis díszpolgári címet Vlagyimir Putyinnak. Azzal indokolták a döntést, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban. A döntés sokakat felháborított, többek közt azért, mert Putyin uralma alatt Oroszország részt vett Ukrajna destabilizálásában.

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete levélben fejezte ki megdöbbenését a díszpolgári címmel kapcsolatban. Lemondott professor emeritusi címéről Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, tiltakozott a DE alkotmányjogi tanszéke, majd a szervetlen és analitikai kémiai tanszék, az analízis és a fizikai kémiai tanszékek is. A rektor azonban behívatta azokat a tanszékvezetőket, akik nemtetszésüket fejezték ki, sőt egy Facebookon méltatlankodó egyetemi hallgatót is letiltottak. Amikor 2017 október végén a Debreceni Egyetem 21 professzora közleményt adott ki arról, hogy rossz irányba mennek a dolgok az intézményben, ezt a kitüntetést is felsorolták a kifogásaik közt.

Frissítés 12:45

A DK frakcióvezetője a vasárnapi sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy maga a rektor terjesztette fel az orosz elnököt a címre, majd Kósa Lajost idézte, aki azt nyilatkozta a díszdoktori címmel kapcsolatban: „Már azt is furcsának tartom, hogy valaki nem az ukránok melletti szolidaritását fejezi ki ebben a helyzetben, hanem az oroszokat támadja”. Varga szerint elképesztő, hogy Kósa ilyen mértékben próbálja elkenni a témát.

„Putyin bebizonyította, hogy nem a béke oldalán áll, az ukrajnai helyzet pedig aljas, agresszív, alattomosan kiprovokált háború egy nemzet ellen. Ez az a helyzet, mikor világszerte határolódnak el Putyin Oroszországától, amikor Kósa Lajosnak és Dr. Szilvássy Zoltánnak is ki kell bújnia a sarokból, mert cinkosok közt vétkes, aki néma!" - mondta Varga Zoltán.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt