Készülhetünk az 1000 forintos étolajra

gazdaság
2022 március 02., 11:16
comments 3

Egyre erősebben fogjuk érzékelni az ukrán háborút a boltok polcain is. Ukrajna jelenleg a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, a legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió, ahova az exportjuk fele kerül. 6650 millió tonna nyersolajat tervezett idén piacra dobni Ukrajna, de ahhoz, hogy ezt a számot meg tudják közelíteni, áprilisban el kell kezdeniük a vetést, amihez a földeket először elő kell készíteniük. A konfliktus hosszától függ, hogy ez mikor történhet meg, de egy másik probléma is fennáll: az oroszok nagy valószínűséggel szétbombázták az ukrán kikötőket. A kiszállítás így egyáltalán nem valószínű, Ukrajna 25 milliárd dolláros jövedelemtől eshet el Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár szerint.

„A háború miatt pedig most az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon”-mondta Raskó György a HVG-nek.

Ukrán katonák egy Donyeckhez közeli napraforgótábla közepén, 2014-ben
photo_camera Ukrán katonák egy Donyeckhez közeli napraforgótábla közepén, 2014-ben Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Szerinte egy liter étolaj ára akár az ezer forintot is elérheti itthon, amint véget ér az árstop május 1-jén, és abban sem bízhatunk, hogy ha sikerül az ukránoknak leszállítani a kívánt mennyiséget, akkor az lejjebb vinné a világpiaci árakat. Várhatóan a liszt és a cukor ára is meg fog emelkedni, illetve, ha az uniónak más forrásból kell beszereznie a kívánt étolajmennyiséget, az további dráguláshoz fog vezetni.

A posztot Erdősi László Krisztián írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.