Készülhetünk az 1000 forintos étolajra

gazdaság
2022 március 02., 11:16
comments 3

Egyre erősebben fogjuk érzékelni az ukrán háborút a boltok polcain is. Ukrajna jelenleg a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, a legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió, ahova az exportjuk fele kerül. 6650 millió tonna nyersolajat tervezett idén piacra dobni Ukrajna, de ahhoz, hogy ezt a számot meg tudják közelíteni, áprilisban el kell kezdeniük a vetést, amihez a földeket először elő kell készíteniük. A konfliktus hosszától függ, hogy ez mikor történhet meg, de egy másik probléma is fennáll: az oroszok nagy valószínűséggel szétbombázták az ukrán kikötőket. A kiszállítás így egyáltalán nem valószínű, Ukrajna 25 milliárd dolláros jövedelemtől eshet el Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár szerint.

„A háború miatt pedig most az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon”-mondta Raskó György a HVG-nek.

photo_camera Ukrán katonák egy Donyeckhez közeli napraforgótábla közepén, 2014-ben Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Szerinte egy liter étolaj ára akár az ezer forintot is elérheti itthon, amint véget ér az árstop május 1-jén, és abban sem bízhatunk, hogy ha sikerül az ukránoknak leszállítani a kívánt mennyiséget, akkor az lejjebb vinné a világpiaci árakat. Várhatóan a liszt és a cukor ára is meg fog emelkedni, illetve, ha az uniónak más forrásból kell beszereznie a kívánt étolajmennyiséget, az további dráguláshoz fog vezetni.

A posztot Erdősi László Krisztián írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt