Zelenszkij: Az oroszok megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál

háború
2022 március 11., 00:22

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjjeli videóüzenetében megint azzal vádolta az országát támadó orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál, más ukrán városokból viszont az elmúlt két napban körülbelül 100 ezer lakost ki tudtak menekíteni.

Az államfő azt mondta, hogy Mariupolnál az orosz erők nem szüntették be a harcot. Az ukrán vezetés élelmiszert és gyógyszert szállító konvojt küldött az ostromlott városba, de harckocsikkal rájuk támadtak – mondta. Az elnök a támadásokról azt mondta: „nyílt terrorizmus tapasztalt terroristáktól”.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, 2022. március 11-én
photo_camera Zelenszkij videókonferenciája külföldi újságírókkal március 3-án Kijevben. Fotó: EyePress via AFP

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes korábban közölte, hogy a városban a 10 napos ostrom alatt több mint 1300-an meghaltak.

Zelenszkij elmondta, hogy más városokból csak csütörtökön 40 ezren el tudtak menekülni a humanitárius folyosókon, és 2 nap alatt a kimenekítettek száma megközelítette a 100 ezret.

Atompara

Az ukrán parlament közölte: az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkivban tüzérségi tűz alá vettek egy kutatóintézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is található, és a közelben egy ifjúsági szálláson a támadás miatt tűz keletkezett.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szintén beszámolt erről a támadásról, és azt mondta, találat érte az épületet, amiben a reaktort elhelyezték, de a sugárzás szintjének megnövekedését nem tapasztalták.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Bécsben közleményt adott ki, ami szerint az ukrán vezetés arról értesítette, hogy már minden kapcsolata megszűnt az egykori csernobili atomerőművel, ahol még mindig tárolnak radioaktív hulladékot. Előzőleg a létesítmény területén megszűnt az áramellátás, és a tároló hűtéséhez is szükséges energiát dízellel működő áramfejlesztők segítségével próbálják biztosítani.

Biológiaifegyver-pánik

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte a Moszkva szerint az Egyesült Államok által Ukrajnában működtetett biológiai laboratóriumok ügyében.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ügyvivő ENSZ-nagykövete azzal indokolta a kérést, hogy a témában illetékes nemzetközi fórumon „meg kell vitatni az Egyesült Államok ukrán területen végzett katonai-biológiai tevékenységét”.

Washington és Kijev tagadja, hogy ilyen létesítményeket működtetnének titokban, sőt az oroszok készülnek ilyesmire. Az ENSZ BT állítólag megvitatja a kérdést.

A szakadárok vádolnak

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár területek egyik tisztségviselője, a luhanszki Rogyon Mirosnyik este arról számolt be, hogy a luhanszki és a donyecki „népköztársaságok” területén az elmúlt három hétben 34 polgári személy halt meg és közel 180-an megsebesültek harci cselekményekben. Mirosnyik ezért az ukrán hadsereget tette felelőssé, ami szerinte kiterjesztette harci műveleteit a térségben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.