A választási iroda elnöke szerint a törvény megengedi, hogy megbízással nem rendelkező emberek szállítsák a leadott levélszavazatokat

április 1., péntek 13:12
22

A 24.hu megkérdezte a Nemzeti Választási Iroda elnökét, hogy lát-e kockázatot abban, hogy a levélszavazatok aktivisták kezén keresztül, nem pedig zárt és folyamatosan ellenőrzött útvonalon kerülnek be a konzulátusra, majd érkeznek Budapestre.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az április 3-ai magyarországi országgyűlési választásról és népszavazásról, valamint a levélszavazásról tartott sajtótájékoztatón Magyarország kolozsvári főkonzulátusán 2022. február 23-án. Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Nagy Attila azt mondta:

„Nem hiszem, hogy a szavazópolgárok, akiknek megvan a választójoguk, ne tudnák a szavazólapot értelmezni és kitölteni. Lehet, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek felajánlják a segítségüket, de ezt nem kötelező elfogadni.”

Az NVI feladata volt az is, hogy a regisztrált szavazónak postán küldje ki a borítékokat, ez Romániában és Szerbiában is a helyi állami postán keresztül történt meg. Nagy szerint arra, hogy a román vagy a szerb posta milyen segítőket, megbízottakat vesz igénybe, az NVI hatásköre nem terjed ki, az iroda a Magyar Postával áll szerződéses viszonyban.

Az NVI korábban a levélszavazásról azt írta, hogy a szavazási levélcsomag csak a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem. Nagy szerint viszont az NVI szerepéről a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria is kimondta, hogy ezért nem vonható felelősségre.

Az elmúlt hetekben súlyos visszaélések gyanúja is felmerült a levélszavazatok körül. A vajdasági videóriportunkban bemutattuk, hogy a szavazólapokat aktivisták viszik ki, és akár ki is töltik a választó helyett, ha arra van szükség, Erdélyben pedig az út mellé kidobott, elégetett szavazólapokat találtak, amiket az ellenzékre adtak le.

Arról, hogy mennyi probléma van a kampánnyal és a választás tisztaságával kapcsolatban, itt írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt