Zelenszkij hosszasan elhúzódó háborúval számol

  • A törökök készek megakadályozni az északi országok csatlakozását a NATO-hoz
  • Több száz ukrán katonát menekítettek ki az Azovsztal gyárból.
  • Svédország bejelentette, hogy felvételét kéri a NATO-ba.
  • Magyarán, nem áll jól Vlagyimir Putyin háborúja.
  • Az ukrajnai háború tizenkettedik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik, a kilencedik, a tizedik és a tizenegyedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
121 poszt
Időrend
2022 május 18., 20:58

Zelenszkij javasolta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbítását

Nyár végéig meghosszabbítaná Ukrajnában a hadiállapotot és az általános mozgósítást Volodimir Zelenszkij elnök. A javaslat szerint május 25-től 90 nappal, augusztus végéig hosszabbítanák meg a hadiállapotot, ami az eddigi két 30 napos hosszabbításhoz viszonyítva már jól mutatja, hogy az ukrán vezetés is egy hosszasan elhúzódó háborúval számol. (Ukrayinska Pravda)

2022 május 18., 20:04

India, Oroszország legnagyobb fegyvervásárlója diverzifikálni szeretné a beszállítóit

India hazai cégektől és kelet-európai országoktól vásárolna katonai felszerelést és lőszert, hogy legyenek alternatívái Oroszország mellett. Nagyjából háromszáz millió dollár értékben gyártana belföldön fegyvert, mivel - az indiai légierő egyik légimarsallja szerint - „a jelenlegi világrend és geopolitikai forgatókönyv, amely nagyon-nagyon viharos, megtanította. (...) ha bizonyosságot és stabilitást akarunk, az egyetlen lehetőség az, hogy egy teljesen önálló, önfenntartó ellátási láncot hozzunk létre az országban.”

India több szálon is függ Oroszországtól - fegyvereinek közel felét tőlük szerzi be -, ezért általában a háborút konkrétan nem szokás emlegetni, de az, hogy India másfele kacsintgat, mutatja hogy mennyire kényelmetlen tud lenni ez a függés.

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is jelezték, hogy készen állnak növelni az Indiába irányuló fegyverexport mértékét. (Reuters)

2022 május 18., 19:24

Luhanszk teljesen áram nélkül maradt

Orosz megszállók lerombolták az utolsó működő alállomást, így Luhanszk áram nélkül maradt, írja Telegramon Luhanszk Megye Katonai Igazgatása. "Körülbelül egy órája elaludt a fény a régió minden otthonában. Jelenleg is harcok zajlanak Liszicsanszk közelében, megsérült egy 220KV-os távvezeték" - írják. A poszt szerint egy orosz lövedék okozta a súlyos következményekkel járó károsodást. Amíg a harcok folynak, lehetetlen lesz a javítás. (Ukrayinska Pravda)

2022 május 18., 19:14

Törökország blokkolta a finn és svéd NATO csatlakozási tárgyalásokat

Egy magas rangú diplomata szerint Törökország blokkolta a finn és svéd NATO-csatlakozás tárgyalásait, ezzel jelentősen lassítva a két ország katonai blokkba való belépését. Ankara felsorolta a NATO-nagyköveteknek azoknak a feltételeknek a listáját, amik ha nem teljesülne, megvétózzák a két ország csatlakozását.

A cikk folytatódik