Magyarország megvétózza az orosz olajembargóról szóló javaslatot

  • Kovács Zoltán: Magyarország megvétózza az olajembargót.
  • Az oroszok szerint semmilyen különleges mozgósításra nem készülnek május 9. alkalmából.
  • Még mindig 30 gyerek van fogságban az azovstali acélműben.
  • Menczer Tamás szerint a kárpátaljai támadás igazolja, hogy nem szabad fegyvert szállítani Ukrajnába.
  • Szlovákiába és Romániába jön a héten Jill Biden, az amerikai elnök felesége.
  • Az ukrajnai háború tizedik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
2022 május 04., 19:00

Légiriadó szinte minden nagyvárosban

Légitámadásokról számoltak be Zaporizzsja, Dnyipro, Cserkaszi és Mikolalij városából is.

2022 május 04., 18:07

Csehország még tárgyalna a legújabb szankciós csomagról

Mentességi időszakot kért a Cseh Köztársaság a szerdán bejelentett orosz olajembargó alól. Petr Fiala elmondta, hogy készek támogatni a csomagot, amint sikerül megnövelni azon vezetékek kapacitását, amiken keresztül máshonnan szerezhetnek be kőolajat. Reményei szerint két-három év haladék elég az átállásra. (Reuters)

2022 május 04., 17:10

Kovács: Magyarország megvétózza az olajembargót

Elfogadhatatlan a javaslat, ami kárt okoz az országnak, Magyarország megvétózza az orosz olajembargóról szóló javaslatot, mondta a BBC Hardtalk című műsorának a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán szerint a tervezet nem tagállamoktól, hanem a Bizottságtól érkezik, "pontosan tudják, hogy amit javasolnak, ellentétes Magyarország érdekeivel."

photo_camera Fotó: Szász Zsófi / 444


2022 május 04., 16:40

Pénzt kér Brüsszeltől a kormány az ukrajnai menekülthelyzet miatt

További pénzügyi támogatást és rugalmasabb pénzköltési szabályokat kért az Európai Bizottságtól tíz uniós tagállam, köztük Magyarország is, írja a Magyar Nemzet. Az Európai Bizottságnak küldött levélben a támogatást többek közt azzal indokolják, hogy a menekültek érkezése súlyos terhet ró a társadalombiztosítási rendszerre, illetve gondot jelent a munkaerőhiány is, mert hazamentek az ukrán munkások. A kormányok azt kérik, hogy

  • a 2014–2020-as pénzügyi költségvetésből fennmaradt forrásokat erre használják fel,
  • a jelenlegi, 2027-ig tartó költségvetési ciklusban pedig hozzanak létre egy ötszázalékos tartalékot, amiből a háború közvetlen és közvetett hatásait kezelnék.
2022 május 04., 15:37

Hatszázan halhattak meg a mariupoli színházban

photo_camera Fotó: -/AFP

Kétszer annyian veszthették életüket az épületben, mint amennyit az ukrán kormány becsült a március 16-i bombázás után, állítja az AP. A hírügynökség 23 túlélő beszámolója alapján modellezte le, hogy hányan lehettek a színházban a támadáskor. Az elemzések szerint a civilekkel teli épületre egyetlen lézerirányítású bombát dobtak célzottan úgy, hogy a színház mellett jól láthatóan fel volt festve a földre a "gyerekek szó." Oroszország tagadja a támadást.

2022 május 04., 14:12

Dánia és Finnország is támogatja az orosz kőolajat érintő szankciókat

Az Európai Bizottság (EB) az eddigi legszigorúbb Oroszországgal szembeni szankciókat javasolta szerdán. A cél a fokozatos, ám az eddig tervezettnél jóval gyorsabb - 2022 végéig tervezett - függetlenedés.

Dánia és Finnország miniszterelnökei közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy támogatják az EB javaslatát, valamint találkozót követeltek a többi skandináv ország kormányaitól. Az EB javaslatára Szijjártó Péter Facebookon reagált Üzbegisztánból. Elmondta, hogy támogatják a - kőolajembargóként is hivatkozott - szankciócsomag főbb pontjait, leszámítva a kőolajat érintő korlátozásokat. (Reuters)

2022 május 04., 14:09

Az orosz pátriárka szerint Ferenc pápa "inkorrekt hangnemet választott"

A moszkvai patriarkátus szerint a katolikus egyházfő "helytelenül adta vissza a Kirill orosz pátriárkával folytatott március 16-i megbeszélését Ferenc pápa a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjújában."

A cikk folytatódik

2022 május 04., 13:59

Szijjártó: akkor támogathatnánk a kőolajembargót, ha az nem érintené a kőolajat

A kőolajat érintő korlátozásokon kívül mindent támogatna a magyar kormány a frissen bemutatott hatodik szankciós csomagból. A külügyminiszter szerint ez a földrajzi és infrastrukturális valóság.

A cikk folytatódik

2022 május 04., 13:27

A mariupoli polgármester szerint az orosz csapatok megrohamozták az azovstali acélműt

Az oroszok átfogó támadást indítottak a mariupoli acélműért, írja a SkyNews. A város polgármestere szerint heves harcok folynak, a megszálló erők megpróbálják elfoglalni a területet.

2022 május 04., 13:26

Magyar zenészek tartanak jótékonysági koncertet a kárpátaljai gyerekekért

„Nyolc segélyszervezet a magyar zenei élet legnevesebb előadóit kérte fel, hogy egy közös jótékonysági
koncert keretében művészetükkel hitet tegyenek a béke és a szeretet mellett.” A Papp László Budapest Sportarénában május 22-én (vasárnap) olyan nevek állnak majd színpadra „a békéért, Ukrajnáért, Kárpátaljáért”, mint Herczku Ágnes, Miklósa Erika, Rost Andrea, Bogányi Gergely, Bródy János, Dés László, Lovasi András, Nikola Parov, Pál István
Szalonna, Szakcsi Lakatos Béla. Több Magyarországon tanuló ifjú orosz és ukrán zeneművész is fellép. A fellépőket a Danubia Zenekar kíséri.

Az esemény amellett, hogy köszönetnyilvánítás az önkénteseknek és támogatóknak az ukrajnai menekültek ellátásában végzett munkájukértm az újjáépítést, a gyermekek traumáinak feloldását, a
lelki sebek begyógyítását is szolgálja, hiszen a koncert teljes jegybevételét a szervezők a
Kárpátalján található ráti Szent Mihály Gyermekotthon és a szolyvai gyermekotthon fejlesztésének
támogatására fordítják.

Jegyet itt lehet venni, a nyolc segélyszervezet - a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar
Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Migration Aid, a Magyar Ökumenikus
Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány - önkéntesei pedig ingyenesen vehetnek részt a koncerten.

photo_camera Fotó: Réka Kovács
2022 május 04., 11:51

Az oroszok szerint semmilyen különleges mozgósításra nem készülnek május 9. alkalmából

Ezt mondta legalábbis Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő, miután elterjedt, hogy a náci Németország legyőzésének emléknapján Moszkva a „különleges katonai művelet kiterjesztésére” készül.

photo_camera A Kreml szóvivője, Dmitrj Peszkov Fotó: Vlagyimir Asztapkovics/Szputnyik/AFP

A cikk folytatódik

2022 május 04., 11:49

Megkezdődött az alkudozás a magyar kormánnyal, hogy milyen áron támogatnák az orosz olajembargót

2023-ig mentesülhetnénk az intézkedések alól, ha nem állunk az uniós tervek útjába - legalábbis a Reuters szerint.

photo_camera Fotó: Gabor Miklosi

A cikk folytatódik

2022 május 04., 11:18

Még mindig 30 gyerek van fogságban az azovstali acélműben

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogy kedden 156 embernek sikerült elhagynia az ostromlott Mariupol városát, de még mindig körülbelül 30 gyerek várja, hogy kimenekítsék az acélmű alagútrendszeréből. Az ő kimenekítésük az elsődleges cél, de vannak még lenn idősebb emberek és sérült katonák is.

photo_camera Fotó: ANDRE LUIS ALVES/Anadolu Agency via AFP

Az acélmű területén lévő civilek evakuálására legalább 20 kísérlet történt. (Guardian)

2022 május 04., 11:02

Menczer Tamás szerint a kárpátaljai támadás igazolja, hogy nem szabad fegyvert szállítani Ukrajnába

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A cikk folytatódik.

2022 május 04., 08:24

Még az idén olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben az Unió

Ursula von der Leyen szerda reggel bejelentette a hatodik szankciócsomag részleteit.

photo_camera Ursula von der Leyen 2022. május 4-én Brüsszelben bejelenti a hatodik szankciócsomagot Oroszországgal szemben Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A cikk folytatódik