Az ukránok eltalálták a Moszkva hadihajót, a teljes legénységet evakuálták


2022 április 14., 07:16

Biztonsági kamerák rögzítették, ahogy az oroszok szétbombáznak egy vidámparkot

A Kharkiv-ban lévő Gorkij Parkot több találat is érte, amit a biztonsági kameráknak köszönhetően olyan, mintha testközelből szemlélnék.

link Forrás
2022 április 14., 06:02

Megerősítették az ukránok, hogy katonáik estek foglyul Mariupolban

Alekszej Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója megerősítette, hogy 36-os számú tengerészgyalogos dandár katonái fogságba estek Mariupolban, de azt, hogy mennyien, nem árulta el.

Az orosz honvédelmi minisztérium korábban az állította, hogy a mariupoli vasműnél zajló harcokban részt vevő 36-os ukrán tengerészgyalogosok 1026 katonája adta meg magát. Aresztovics korábban ennek az ellenkezőjét állította, miszerint „rendkívül összetett és kockázatos manővernek köszönhetően ki tudtak törni az ostromgyűrűből, és egyesítették erőiket a műveletet segítő Azov ezreddel.”

Aresztovics most azt mondja, hogy miközben a katonák megpróbáltak kitörni az ostromgyűrűből, néhányan fogságba esnek, de koránt sem ezren, mint azt ahogy az oroszok állítják. (Unian)

photo_camera Fotó: LEON KLEIN/Anadolu Agency via AFP


2022 április 14., 05:44

Az oroszok tiltólistára tették az amerikai képviselőház 398 tagját

A kölcsönösség elve: ha már a Duma tagjait kitiltotta az USA, Oroszország szankcionálja az amerikai képviselőket.

A cikk folytatódik

2022 április 14., 04:49

A Fidzsi-szigeteken lefoglalták egy orosz oligarcha jachtját, a kapitányt kihallgatták

A Fidzsi-szigetek rendőrsége nyomozást indított annak a jachtnak az ügyében, mely egy orosz oligarcha, Szulejmán Kerimov tulajdona és csütörtökön érkezett a Lautoka kikötőbe. Kihallgatták a kapitányt, ugyanis vámkezelés nélkül vitte a hajót a csendes-óceáni szigetországba. Kerimovot az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU is szankciók alá helyezte. A rendőrség lefoglalta az Amadea nevű szuperjachtot és őrizetbe vették a legénységet.

A Fidzsi-szigeteki amerikai nagykövetség annyit közölt, hogy tud a hajó érkezéséről és együttműködik az ügyben a rendőrséggel. Sitivini Qiliho rendőrfőnök egy helyi lapnak elmondta, hogy a főügyészi hivatalt egy külföldi kormány kereste meg, hogy segítséget kérjen egy büntetőügyben, és a Fidzsi-szigeteknek más országokkal is vannak megállapodásai az orosz oligarchákkal szembeni szankciók érvényesítéséről. Egy másik lap szerint a helyi EU delegációja is együttműködést kért a rendőrségtől.

Az Amadea 18 napja hagyta el Mexikót. (Reuters)

photo_camera Fotó: OSMAN URAS/Anadolu Agency via AFP
2022 április 14., 04:31

Az ukránok eltalálták az orosz hadihajót, amit korábban a Kígyó-szigetnél elküldtek a faszba

Súlyosan megrongálódott a Moszkva nevű orosz hadihajó, miután egy ukrán találat következtében lőszerek robbantak fel rajta és tűz ütött ki a hajón. A teljes legénységet evakuálták - közölte a TASS hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. Ukrajna szerdán késő este mért csapást a rakétás cirkálóra a Fekete-tengeren. Ez ugyanaz a hajó, amit a Fekete-tengeri Kígyó-sziget legendássá vált ukrán védői úgy fogadtak: „Orosz hadihajó, húzz a faszba!”.

Szerda este Makszim Marcsenko odeszai kormányzó közölte Telegramon, hogy támadást mértek egy orosz hadihajóra és az megrongálódott. „Megerősítést nyert, hogy a Moszkva rakétás cirkáló ma pontosan oda ment, ahová a Kígyó-szigeti határőrségünk küldte” - írta Marcsenko. Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó szerint a hajón akár 510 fős személyzet is lehetett. (Guardian)

photo_camera Fotó: MATTEO PLACUCCI/NurPhoto via AFP
2022 április 14., 04:20

Zelenszkij elítélte, hogy Macron nem nevezte népirtásnak az ukrajnai gyilkosságokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte, hogy Emmanuel Macron francia elnök nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az ukrajnai gyilkosságokat, miközben az oroszokra testvérnépként hivatkozott.

Egészen pontosan Emmanuel Macron a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan ő is a "népirtás" kifejezést használná-e arra, hogy az orosz hadsereg ukrán civileket végzett ki, azt mondta:"Óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvére egymásnak."„Az ilyen dolgok nagyon fájdalmasak számunkra, ezért minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megvitassuk vele ezt a kérdést” – mondta Zelenszkij szerdán, Lengyelország és a balti államok elnökével tartott sajtótájékoztatón.

Franciaországon kívül egyébként Németország is visszautasította, hogy Joe Biden után ők is népirtásnak nevezzék azokat a gyilkosságokat, amik az ukrán civileket érik. (Guardian)

2022 április 13., 20:14

Biden további 800 millió dollárt értékű katonai felszerelést és egyéb segítséget ajánlott fel az ukránoknak

Az amerikai elnök beszélt ma az ukrán elnökkel, azután jelentették be az újabb támogatást. A közlemény szerint segítséget próbálnak adni az ukránoknak, hogy meg tudják védeni magukat a Donbasz ellen tervezett orosz támadás ellen.

2022 április 13., 20:07

Zelenszkij szerint neki nem szóltak hivatalosan, hogy meglátogatná a német államfő

Ezt a lengyel elnök és a balti államok vezetőivel folytatott tárgyalások után mondta az ukrán elnök. Ezen a találkozón szeretett volna ott lenni Frank-Walter Steinmeier, de a német elnök nem kelt útra, mert állítása szerint Kijevből jelezték neki, hogy nem látják szívesen. Olaf Scholz német kancellár ezt ma kissé irritálónak nevezte, ami megterheli a német-ukrán kapcsolatokat. Zelenszkij szerint ugyanakkor hivatalos megkeresést nem kaptak a német államfő hivatalától a tervezett látogatásról. (Guardian)

2022 április 13., 19:59

Leszavazta az autógáz-embargó tervét a lengyel parlament

Elbukott a lengyel alsóházban az a módosító javaslat, amely megtiltotta volna az orosz autógáz importját. A javaslattal a szenátus állt elő, az alsóházban viszont a kormányzó Jog és Igazságosság párt és annak koalíciós partnerei 230-217 arányban leszavazták az LPG-embargót, 8 tartózkodás mellett.

Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes szerint azért nem lett volna bölcs megszavazni a tiltást, mert 3,5 millió lengyel autóját hajtja LPG, és egyelőre Oroszországon kívül nem tudják máshonnan megoldani az ellátást. (Wyborcza.pl)

2022 április 13., 18:59

Kissé irritálónak nevezte a német kancellár, hogy az ukránok nem akarták fogadni Frank-Walter Steinmeier államfőt

Olaf Scholz német kancellár egy szerdai interjúban azt mondta, hogy „nem tesz jót a német-ukrán kormányzati kapcsolatokat, hogy a kijevi vezetés nem kívánja fogadni Frank-Walter Steinmeier német államfőt”. Steinmeier szerdán tett volna szolidaritási látogatást Kijevben az észt, a lengyel, a lett és a litván államfő társaságában. A négy másik politikus végül a német elnök nélkül utazott az ukrán fővárosba, Steinmeier szerint ő azért nem kelt útra, mert az ukránok jelezték, hogy ne jöjjön. Frank-Walter Steinmeier 1999-től 2005-ig kancelláriaminiszterként, majd 2005-től 2009-ig, és 2013-tól 2017-ig külügyminiszterként a német kormány Oroszország-politikájának egyik legfőbb alakítója volt az utóbbi évtizedekben. Mostanra már háborús uszítónak tartja Putyint, akit bíróság elé kellene állítani, korábban viszont messze nem volt ilyen rossz véleménnyel az orosz elnökről.

2022 április 13., 17:13

Ukrán partizánok három hét alatt 70 orosz katonát öltek meg Melitopolban

Ukrán ellenállók 70 orosz katonát öltek meg március 20 és április 12 között a délkelet-ukrajnai Melitopolban- írja az ukrán Pravda az ukrán katonai hírszerzés információi alapján. A GUR szerint a partizánok éjszakai járőrözés közben, késekkel és lőfegyverekkel végeztek a várost megszálló orosz katonákkal, akik között voltak kadirovista csecsen harcosok is. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz hadsereg igyekszik eltitkolni, mekkora veszteségeket szenvednek a megszállt területeken.

2022 április 13., 17:06

Az amerikai kormány szerint Mariupol még nincs teljes orosz ellenőrzés alatt

Az amerikai kormány még mindig hadszintérként tekint Mariupolra, a város amerikai információk szerint még nincs teljesen orosz ellenőrzés alatt - ezt mondta a BBC-nek az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője. A városban már csak pár ukrán alakulat harcolhat, a mariupoli kikötőt védő tengerészgyalogosok például kifogytak a lőszerből, ezért kénytelenek voltak megadni magukat. Az orosz kormány szerint 1000 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát.

Az amerikai tisztviselő azt is mondta, hogy az amerikai kormány hamarosan újabb szállítmány Switchblade drónt küld majd Ukrajnában, amelyek használatára egy keleti NATO tagállamban fogják kiképezni az ukrán katonákat. Hogy pontosan hol, egyelőre még kérdés.

2022 április 13., 16:52

A romok alól mentették ki egy 77 éves bácsi kiskutyáját az ukrán katonák Donyeckben

Csak hogy valami szívmelengető hír is jusson mára: a Nexta tett közzé egy videót arról, ahogy ukrán katonák és tűzoltók kimentik egy bácsi kiskutyáját a házának romjai alól. A videó a Twitter poszt szerint Donyeckben készült egy kis faluban. A bácsi háza orosz tüzérségi támadás során összeomlott, ő csodával határos módon túlélte, a kutyusát viszont maga alá temette az épület.

link Forrás

A videó alapján szerencsére az ijedtségnél a kutyának sem lett komolyabb baja.

2022 április 13., 16:43

Az osztrák kancellár szerint Ausztria mellett Magyarország és Németország is ellenzi az orosz gázembargót

Hasonlóak az érvei Orbánéhoz.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A cikk folytatódik

2022 április 13., 16:21

Az ukrán elnök tanácsadója szerint sok ukrán tábornok elmenekült az orosz invázió elől

Több ukrán tábornok és magasrangú tiszt is elmenekült még azelőtt, hogy az orosz csapatok február 24-én megtámadták volna Ukrajnát - ezt nyilatkozta Olekszij Aresztovics, Zelenszkij elnök tanácsadója. Aresztovics a Centr nevű Youtube csatornának adott interjújában beszélt arról, hogy sok katonai vezető nem hitt abban, hogy az ukránok vissza tudják verni az orosz támadást. Olyan is volt, aki azt mondta, ő, mint régi szovjet katona, azt gondolja, hogy az orosz csapatok pár óra alatt szétverik a "káoszban" lévő ukrán haderőt. Az ellenőrzőpontokon szolgáló katonák és a katonai iskolák kadétjai viszont, akiket kiküldtek az oroszok ellen, ezt nem tudták, és amikor meglátták az ellenséget, lőttek. Az ellenségről pedig kiderült, hogy "papírból van" - mondta az elnöki tanácsadó. Aresztovics arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte az lenne a legrosszabb, ha Putyin egyik pillanatról a másikra meghalna.

photo_camera Olekszij Aresztovics