„Villámgyors” reakciót ígért Vlagyimir Putyin a nyugatnak, ha beavatkoznak a háborúba

  • Ötletekkel tele a padlás, de még nem tudni, pontosan mit is akarnak kezdeni az oroszok a megszállt Herszonnal.
  • Homályos fenyegetéssel fordult a nyugathoz Vlagyimir Putyin.
  • Több mint 600 sebesült van az Azovsztal acélgyárban bármilyen ellátás nélkül.
  • Oroszország elzárta a gázcsapot, nem szállít Lengyelországba és Bulgáriába.
  • Szijjártó szerint a magyar gázellátást ez nem fenyegeti. Petkov bolgár miniszterelnök azért a magyar tranzitot is felülvizsgálná.
  • Az ukrajnai háború kilencedik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
2022 április 28., 06:59

A britek hajóelhárító rakétákat is adhatnak Ukrajnának

Ben Wallace védelmi miniszter szerint fontos, hogy az oroszok ne tudjanak a Fekete-tengerről lőni ukrán városokat. (Minisztériuma éppen csütörtökön számolt be róla, hogy jelentős veszteségei ellenére az orosz flotta ismét veszélyt jelent.)

Wallace kulcsfontosságúnak nevezte Ukrajna szuverenitását és integritását, amibe beleérti az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigetet is. (Guardian)

2022 április 28., 06:38

A herszoni termények kisajátításáról írnak egy hivatalos orosz oldalon

A krasznojarszki törvényhozás honlapja szerint a lépés azért is indokolt, mert sok mezőgazdasági cég vonult ki az orosz piacról, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztéshez szükséges energia is egyre drágább. A szövegről a NEXTA számolt be.

Herszon Ukrajna déli részén található, az oroszok a háború első napjai óta megszállás alatt tartják, de még mindig nem teljesen világos, mit fognak kezdeni vele.

2022 április 28., 05:52

Szijjártó szerint muszáj orosz gázt venni

Fizikai kényszerből, nem szórakozásból, mondta a külügyminiszter a CNN-nek.

A cikk folytatódik

2022 április 28., 05:51

Nagy-Britannia: Tengeri veszteségeik ellenére az oroszok képesek támadni az ukrán partokat

Nagyjából húsz orosz hadihajó tartózkodik jelenleg a Fekete-tengeren, beleértve a tengeralattjárókat is, írja a brit védelmi minisztérium csütörtöki összefoglalója. Ebben az áll, hogy a Szaratov és a Moszkva hadihajók elvesztése ellenére Oroszország ismét képes támadni az ukrán partvidéket.

2022 április 28., 05:11

Amerika szerint az oroszok olyan embereket végeztek ki, akik meg akarták adni magukat

Mindez a donecki régióban történt, mondta megbízható forrásokra hivatkozva Beth van Schaack, az Egyesült Államok utazó nagykövete egy szerdai ENSZ-tanácskozáson. A tisztviselő szerint, ha igazak az értesüléseik, akkor az oroszok háborús bűnt követtek el.

2022 április 28., 04:59

A kanadai parlament megszavazta, hogy az oroszok népirtást követnek el Ukrajnában

Az alsóházi képviselők egyhangúlag megszavazták az erről szóló határozatot, szerintük bőséges bizonyíték gyűlt össze a szisztematikus, „emberiesség elleni háborús bűnökről”: szándékosan ölnek meg civileket, meggyalázzák a holttesteket, nemi erőszakot követnek el, és erőszakkal szállítanak Oroszországba gyerekeket.

Korábban Justin Trudeau miniszterelnök is helyeselte a „népirtás” kifejezés használatát, miután Joe Biden amerikai elnök is így tett. (Reuters)

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy 2020. január 9-i sajtótájékoztatóján.
photo_camera Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy 2020. január 9-i sajtótájékoztatóján. Fotó: DAVE CHAN/AFP


2022 április 28., 04:50

Zelenszkij szerint senki sem bízhat normális gazdasági együttműködésben az oroszokkal

Az ukrán elnök szerint a lengyel és a bolgár gázszállítás leállítása is bizonyítja, hogy Oroszország zsarolási alapként használja az energiapiacot, és a gazdaság bármilyen más területét kész politikai érdekei szerint használni, vagyis végső soron erősíteni hadseregét, ami „az egységes Európát is célpontnak tekinti”. Zelenszkij szerint minél előbb be kell látniuk az európai országoknak, hogy megengedhetetlen az orosz függőség fenntartása, mondta szerda esti beszédében. (via Guardian)

2022 április 28., 04:36

Az ENSZ-főtitkár megérkezett Kijevbe

António Guterres hétfőn Putyin orosz elnökkel és Lavrov külügyminiszterrel találkozott Moszkvában, amiért bírálta az ukrán vezetés. Guterres csütörtökön tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel. (Guardian)

photo_camera Fotó: ANDRE LUIS ALVES/Anadolu Agency via AFP


2022 április 28., 04:36

Ororszország delfineket is bevet a háborúban

Műholdfelvételek szerint Oroszország katonai célokra kiképzett delfineket telepített a fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontjukra, feltehetően azért, hogy így védekezzenek tengeralatti támadások ellen.

A cikk folytatódik.

2022 április 28., 04:34

Dupla annyit fizet Európa az orosz energiáért, mint a háború előtt

Oroszország a szankciók közepette is növelte bevételeit, a legtöbb pénz Németországból érkezik.

A cikk folytatódik

2022 április 27., 19:58

A Microsoft szerint Oroszország kibertámadások özönét indította Ukrajna ellen

A cég jelentése szerint az orosz kormányzathoz köthető hackerek számos kiberműveletet hajtottak végre Ukrajnával szemben az orosz hadművelet és online propagandakampányok támogatására. Február 23. és április 8. között 37, károkozó kibertámadást regisztrált a Microsoft Ukrajnában. A Microsoft szerint az orosz hackertevékenység és katonai hadműveletek összehangoltan működnek a közös célok ellen. Példaként a Microsoft egyebek között a március elsejei kijevi támadásokat hozta fel. Ezen a napon orosz rakéták csapódtak az ukrán főváros televíziós tornyába, s ezzel párhuzamosan kárt okozó kibertámadásokat és adatlopásokat követtek el médiavállalatok ellen. A háború kezdete óta elemzők azt állították, hogy Oroszország a vártnál kevésbé aktív a kibertérben Ukrajna ellen. A Microsoft jelentése ugyanakkor kibertámadások özönét fedte fel, bár ezek hatása a legtöbb esetben nem volt egyértelműen meghatározható. Az amerikai kormány két héttel korábban nyilvánosságra hozta a Pipedream néven ismert kiberfegyver létezését, amelyet ipari irányító rendszerek megzavarására hoztak alkottak. Bár nem tulajdonították egyértelműen Oroszországnak, a rendkívül veszélyesnek tartott kiberfegyver felfedezése egybe esik az ukrajnai hadművelettel. (MTI)

2022 április 27., 19:47

Rabruhába öltöztetett óriás Putyin került fel egy kölni tűzfalra

Thomas Baumgärtel munkája, még a rá jellemző banánt is ráhúzta az orosz elnök fejére.

link Forrás
2022 április 27., 19:12

Az oroszok nem szeretnek esőben harcolni

Egyebek között ezt mondják nyugtai illetékesek, akiknek a véleményét a BBC szedte össze. A Donbaszba történő orosz átcsoportosítást értékelték a meg nem nevezett források. Szerintük tovább növelték az erejüket az oroszok, mégis amikor valódi katonai célpontokkal kellene leküzdeniük, ahol kemény az ukrán ellenállás, már veszteségeket szenvednek. A heves esőzések is hátráltatják az orosz előrenyomulást - erre mondta az egyik illetékes a címben idézett mondatot -, a taktikai felkészültségük is gyenge és továbbra is logisztikai problémáik vannak. A hosszú orosz utánpótlásvonalak sebezhetőségét ki is használják az ukrán különleges erők.

Hivatalos ukrán jelentések szerint az orosz csapatok szerdán több irányba is sikertelenül próbáltak offenzívát indítani. Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentése szerint - amit az MTI idézett - az oroszok egyebek mellett rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a keleti országrészben Harkivot, Derhacsit és Prugyankát. Izjum közelében támadóműveletet indítottak, de nem jártak sikerrel, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak. Korábban a védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy két települést próbáltak az orosz csapatok elfoglalni Izjumtól mintegy 20 kilométerre, a megyeszékhelyre, Harkivra pedig tüzérségi és légi csapásokat mértek. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Donyec-medencében a harcok ismét kiterjedtek az ukrán és a szakadár területek közti frontvonal teljes hosszára, az orosz erők aknavetőkkel és ágyúkkal lőtték az ukrán állásokat. A Donyecktől mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Kurahove településnél megkísérelték áttörni az ukrán védelmi vonalat, de nem jártak sikerrel. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt állította, hogy az oroszok foszfortartalmú lövedékeket vetettek be Avigyijivka településen.

2022 április 27., 18:35

Mit is akarnak kezdeni az oroszok a megszállt Herszonnal?

Április 27-én népszavazás nem volt a Fekete-tengeri városban, csak népszavazás elleni tüntetés, azt könnygázba fojtották. Vannak még, akik tiltakoznak a „felszabadításuk” miatt, de lassan kezdik megszokni az új körülményeket, miközben az orosz tévécsatornák boldogságról és békéről mesélnek az embereknek.

A cikk folytatódik

2022 április 27., 16:14

Homályos fenyegetéssel fordult a nyugathoz Vlagyimir Putyin

„Villámgyorsreakciót ígért Vlagyimir Putyin azoknak az országoknak, amelyek megpróbálnak beavatkozni a háború menetébe, és veszélyeztetik Oroszország „stratégiai biztonságát”. Az orosz elnök szerint az erre a helyzetre vonatkozó döntéseket már meghozták.

Putyin Szentpéterváron tartott beszédet a törvényhozók előtt.

„Mindenféle eszközünk van, amelyekhez a nyugat nem fér hozzá, és nem fogunk kérkedni a fegyvereinkkel, de ha szükség van rá, használni fogjuk őket, és azt akarom, hogy ezt mindenki tudja”.

Oroszország őszig tervezi telepíteni azokat az újonnan tesztelt Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyek képesek lesznek nukleáris csapást mérni az Egyesült Államokra. Az első próbaindítást múlt szerdán jelentették be, de nyugati katonai szakértők szerint még többre lesz szükség a rakéta bevetéséhez. (Al Jazeera, Financial Times)