Olaf Scholz szerint alapvetően rendben volt Angela Merkel Oroszország-politikája

külföld
2022 június 19., 12:35

Olaf Scholz német kancellár a DPA hírügynökségnek adott interjújában megvédte elődje, Angela Merkel Oroszországgal folytatott megbékélési politikáját. „Megkísérelni a megegyezést soha nem lehet rossz, ahogy az sem, ha békésen próbálunk meg kijönni egymással. Ebben a tekintetben szorosan az elődöm mellett állok” - mondta Scholz.

Olaf Scholz, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin Oszakában, a G20-ak találkozóján 2019 júniusában.
photo_camera Olaf Scholz, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin Oszakában, a G20-ak találkozóján 2019 júniusában. Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Másként értékelte viszont az elmúlt évek Oroszországgal szembeni energiapolitikáját.

„A német gazdaságpolitika egyik hibája az volt, hogy túlságosan Oroszországra koncentráltuk az energiaellátásunkat, anélkül, hogy kiépítettük volna a szükséges infrastruktúrát, hogy a legrosszabb esetben gyorsan tudjunk irányt váltani. Most ezt gyorsan kell bepótolnunk”

- mondta az SPD politikusa, annak ellenére, hogy Hamburg polgármestereként maga is kampányolt a cseppfolyósított földgázterminálok építése mellett az észak-német partvidéken.

Arra a kérdésre, hogy eszerint ő nem követett el hibákat az Oroszország-politikában, Merkel viszont igen, Scholz azt mondta: „Ez megengedhetetlen leegyszerűsítése a válaszomnak. Mindig jól tudtam együtt dolgozni a volt kancellárral, és utólag nem látom okát, hogy ezt megkérdőjelezzem.”

Angela Merkel alig két hete adott interjút először a távozása óta, melyben azt mondta, semmit sem bán abból, ahogy Vlagyimir Putyint kezelte az évek során. A Redaktionsnetzwerknek adott szombati interjúban megismételte az álláspontját, az energiapolitikával kapcsolatban is. „Nem a kereskedelem általi változásban hittem, hanem a kereskedelem általi összekapcsolódásban, mégpedig a világ második legnagyobb atomhatalmával” - fogalmazott Merkel.

Scholz megvédte Merkel azon döntését is, hogy 2008-ban ellenezte Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatát: „A NATO-csatlakozási kritériumoknak minden olyan államnak meg kell felelnie, amely csatlakozni kíván a szövetséghez. Nem volt szó arról, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. Ezt egyébként mindenki tudta, beleértve az orosz elnököt is” - mondta. „Ezért is különösen abszurd, hogy Putyin többek között azzal indokolta az ukrajnai megszállást, hogy Ukrajna valahogyan hirtelen a NATO-ban köthet ki.” (Welt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.