Vasárnapra nem jutott hídfoglalás

POLITIKA
2022 július 17., 15:48
comments 20

Kedden indult a tiltakozási hullám a parlamenten villámgyorsan keresztülvert, 450 ezer kisvállalkozást érintő kata módosítás miatt. Aznap spontán elfoglalták a Margit hidat, másnap a Momentum által a Kossuth térre összehívott tüntetés után a belvárosban vonultak a tiltakozók, véletlenszerűen megválasztva az útvonalat, majd miközben a rendőrök igyekeztek megakadályozni őket ebben, felmentek Orbán dolgozókolostorához is. A szerda éjjel a Margit híd blokádjával végződött.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444

Csütörtökre a Kutyapárt hívott össze tiltakozást az Erzsébet hídhoz. Két vezetőjüket előző éjjel vitték el a rendőrök, Kovács Gergőt azért, mert lelépett az úttestre, Döme Zsuzsát pedig azért, mert odament a rendőrautóhoz, ahová berakták Kovácsot, ezzel pedig állítólag akadályozta a rendőri intézkedést. A Kutyapárt csak pár sáv elfoglalásáról beszélt, de aztán egy trükkel az egész hidat blokkolták csütörtök este. Pénteken megint ők szervetek tiltakozást ugyanitt, szintén hídlezárással, piknikhangulatban.

Csütörtökön az Erzsébet hidat zárták le a tüntetők
photo_camera Csütörtökön az Erzsébet hidat zárták le a tüntetők Fotó: Németh Dániel

Szombaton Márki-Zay Péterék tüntetése után foglalták el a Margit hidat a demonstrációról távozó fiatalok, akik aztán hosszú sétában kezdtek a belvárosban, éjjel a Kossuth tér volt a végállomás.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Vasárnap mi egyetlen tüntetéskezdeményezést találtunk a Facebookon, 4-re volt meghirdetve a Nyugati térre. Kezdésre kb. 10-en álltak az óra alatt, egy órával később is csak 30-an voltak.

Eközben a Párbeszéd fenntarthatósági tábort tart a Balatonon, ahol gumimatracokból rakták ki, hogy a tó mindenkié. A Momentum szintén nyári táborban volt a hétvégén, a Jobbik a belső harcait vívja, az MSZP Facebookon oszt meg posztokat, Gyurcsány Ferenc pedig azt hirdeti, hogy jönni fog egy nyugodt, megbizható, emberi kormány. "Készülünk".

link Forrás

Az eddig a tüntetésekben főszerepet vállaló futárok hétfő reggelre ugyanakkor demonstrációt hirdettek a Margit híd pesti hídfőjéhez.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Mint írják, „itt az ideje komolyan venni a dolgokat! Elég volt az utcabálból, fesztiválból, elég volt az influenszer politikusokból!”. Azért kezdenek reggel, mert szerintük „az este kezdődő és éjszakába nyúló tüntetésekkel nem bénul meg semmilyen intézmény, ami ennek a zsarnok bandának fájna!", ami eddig történt, az pedig csak bemelegítés volt. Azt követelik, hogy tolják el a KATA módosításának bevezetését szeptemberről, januárra, addig tervezzük újra az egészet, ahogy a rezsicsökkentés-csökkentést is. Szegeden hétfőn estére, Nyíregyházán szintén hétfő este 6-ra, Győrben pedig keddre szerveznek tiltakozást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.