A nap, amikor a semmiből jött adószigorítás spontán hídblokádot okozott

POLITIKA
2022 július 12., 20:06
comments 8

Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár nagy napja volt a kedd. Ahhoz képest, hogy sok, majdnem félmillió vállalkozót érintő törvénymódosítást tárgyalt a Parlament, ő volt az, aki a kormányt képviselhette az Országgyűlésben. Teljesen egyedül.

photo_camera Tállai András bársonyszékes magánya

Hogy micsoda megtiszteltetés éri, azt talán valamivel hamarabb tudta, mint a törvénymódosításban érintett 450 ezer vállalkozó, bár nem sokkal.

A kormány ugyanis mindenkit meglepve hétfőn benyújtott egy törvénymódosítást, amivel kinyírta az egyszerű és népszerű adónemet, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (a továbbiakban kata). A 10 évvel ezelőtt bevezetett kata eddig megismert formájában semmi esélyt sem adtak, kedden már szavaztatták is róla kétharmados voksbrigádot. Előbb azért módosítót kellett benyújtani a módosítóhoz, na nem tartalmit, a nagy kapkodásban annyi helyesírási hiba maradt benne, ami egy 444-es cikkben is sok lenne.

photo_camera Tüntetők az Erzsébet hídon Fotó: Szász Zsófi

Pedig lett volna mit megbeszélni a módosításról. A konkrét szöveget megismerve még az ötletadó Parragh László kamarai elnök is azt mondta, hogy „kissé erős lett”. Ő maga arra gondolt, hogy már szeptembertől életbe lépnének a súlyos szigorítást jelentő módosítások. Mások szerint azért akad egyéb probléma is. Mégpedig egy lényeges változtatás az eddigiekhez képest: aki a kedvezményes adózás alatt akar maradni, az csak magánszemélyektől fogadhat el pénzt, cégektől nem. Aki mégis befogad számlát cégtől, az elveszíti a legkedvezőbb adózási lehetőséget, és egy sokkal rosszabb sávba kerül.

Ami számos gyakorlati problémát felvet. Ilyen az, hogy mit kezdjen mondjuk egy kulcsmásoló, ha a vevő a fizetéskor jelzi, hogy ő márpedig egy cég nevében fizetne. Egy pár száz forintos tétel miatt kerüljön át egy kedvezőtlenebb adózási formába? Vagy inkább nem kéri el a pénzt? Feketén megoldják? És nemcsak a kulcsmásolók katáznak, hanem egy sor vállalkozás. Azt szinte senki nem vitatja, hogy szükség volt a módosításra, mert sokan használták ki a kiskaput, hogy kényszervállalkozóvá tegyék az alkalmazottaikat. De lett volna mód ennek a visszaszorítására adóhatósági ellenőrzésekkel. A jelen formában elfogadott új szabályozás ugyanakkor piacellenes, ráadásul nagyon kevés időt hagy arra, hogy valaki végiggondolja, hogyan tudja megoldani a jövőben, hogy ne lehetetlenítse el a vállalkozását a túl magas adóteher. Mindennek a vége pedig borítékolhatóan az lesz, hogy a vállalkozások a többletterhek miatt árat fognak emelni, tovább pörgetve az inflációt.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor/444

Minderről az érintett vállalkozókat nem kérdezték meg. Arra a kérdésre pedig, hogy miért zavarták le egyetlen nap alatt a jelentős módosítás elfogadását, a vita egyszemélyi kormányfelelőse, Tállai András azt a meggyőző érvet hozta fel, hogy mert lehetőséget ad rá a házszabály. Adótörvényeknél pedig elég 30 nappal a változtatások előtt kiértesíteni az érintettek, így ez is pipa. Azt, hogy milyen hatástanulmányok alapján hozták meg ezt a döntést, Tállai nem prezentálta. De Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is belesült a mutatványba. Az is igaz, hogy a köztévé nézői minderről kora délután nem értesülhettek.

Ellenzéki képviselők a rapid vitában azzal érveltek, hogy elfogadhatatlan ilyen rövid határidővel ilyen súlyos változtatásokat meghozni, ráadásul év közben. Illetve felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész világot felháborítva a magyar kormány éppen most védte meg a multinacionális cégek jelentős adókedvezményét, miközben a hazai kisvállalkozások nyakára rátette a kést. A válasz egyrészt Gyurcsány, másrészt az volt, hogy az ellenzék annak idején meg sem szavazta a kata bevezetését, így képmutató érvelni a módosítás mellett. Semjén Zsolt pedig azt kiabálta be, hogy azért az túlzás, hogy a vállalkozók élete múlik ezen, csak másként fognak adózni.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Vagyis simán megszavazták a törvényt.

2022 júliusában a kata-módosítás ellen tüntettek a futárok
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A katamódosítás hírére hétfőn kezdődött szerveződni Facebookon egy tüntetés. A délelőtt tízre meghirdetett kezdéskor még csak pár tucatnyian lézengtek a Kossuth téren, aztán pár százra nőtt a számuk. De a rendőröket meglepve átsétáltak a Jászai Mari térhez, és leállították a forgalmat a Margit hídon, majd az Erzsébet hídnál is lassították a haladást.

A tüntetésen élőzve derült ki, hogy a katás módosítás olyan vállalkozásokat is érint, amire aligha gondoltak a törvényhozók, például az ipari alpinistákat.

link Forrás

De a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is jelezte, hogy „a kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon”. A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében azt kérik, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is közölte, a törvénymódosítás több tízezer oktatásban dolgozót is érint, „akik a nyomorbérüket egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként”. Ahogy az írók is rosszul járnak, erről Tompa Andrea hosszabban is írt. Az alkotóművészek és a teljes kreatív ipar is azt kéri, hogy az egyszerűsített adónem fennmaradjon, és a Vállalkozók Országos Szövetsége szerint elsietett a módosítás. Annyira összecsapott lett a változtatás, hogy még az egyetlen kivételezett szakma, a taxisok sem elégedettek. Pedig ők számlázhatnának cégeknek is, csak éppen az áfászabályokat nem igazították a módosításhoz. Közben az új taxisok pedig az ételfutárok lettek, akik a leglátványosabban vettek részt a tiltakozásban.

Már délelőtt elvittek a rendőrök egy tüntetőt, akivel nem bántak finoman, majd sok óra várakozás után felszámolták a Jászai Mari téren a tiltakozást, egyesével kiemelve a sínen ülőket.

Holnap folytatódik a tiltakozás, a Momentum szervezi este hatra a Kossuth térre. Erről Jámbor András képviselő a lapunknak azt mondta, a szerdai tüntetésen nem biztos, hogy az ellenzéki pártvezetőknek kell triumfálnia, csak színpadot kell adniuk az embereknek. Hadházy Ákos szerint nem a parlamentben, hanem az utcán kellett volna beszédet mondaniuk az ellenzéki képviselőknek. A Margit hídhoz így is több képviselő ment ki, a Momentum képviselői, Tordai Bence, de még a Mi Hazánkos Toroczkai László is szemlét tartott.

És hogy mi vár az eddigi katásokra? Aki marad katás, milliókkal kevesebbet kereshet, miközben inkább az államot fogja gazdagítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.