Az Európai Központi Bank szerint korlátozott hatással van az olajár-emelkedés az euróövezet gazdaságaira

eu
2022 augusztus 01., 13:54

Az Európai Központi Bank (EKB) friss tanulmánya szerint az euróövezeti országok bruttó hazai termékére csak korlátozott hatással lesz az olajárak várható emelkedése.

Az EKB honlapján közölt elemzés szerint az euróövezeti gazdaságokra nézve korlátozott hatással jár az olajárak drágulása:

egy feltételezett 40 százalékos olajár-emelkedés kb. 0,8 százalékkal vetheti vissza a gazdasági növekedést ahhoz képest, amilyen növekedési potenciállal az euróövezet a 2017-2020-as négy évben rendelkezett.

Az Európai Bizottság az elkövetkező négy évre 5,2 százalékos GDP-növekedést jelzett előre.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde 2017-ben Davosban.
photo_camera Az EKB elnöke, Christine Lagarde 2017-ben Davosban. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Az olajárak drágulása a szűk ellátási keresztmetszetekkel és az orosz-ukrán háborúhoz kapcsolódó kínálati sokkal magyarázható. A Brent és a WTI típusú kőolaj világpiaci ára a háború kitörése után pár héttel megközelítette a hordónkénti 140, illetve a 130 dolláros árat, de azóta a recessziós félelmek miatt 100 dollár környékére korrigáltak a jegyzések.

Jobb a helyzet, mint 50 éve

Az euróövezet monetáris hatóságának júniusi makrogazdasági előrejelzésében azzal számoltak, hogy az olajárak a 2022-2024 közötti időszakban a koronavírus-járvány előtti szintekhez képest (2017-2019) 40 százalékkal drágulnak.

De az olajárak jelenlegi emelkedési üteme egyelőre kisebb, mint az 1973-as és az 1979-es sokk idején és a gazdasági hatásaik is korlátozottabbak – állapították meg az EKB közgazdászai.

Úgy vélik, ez összefügghet a rugalmasabb munkaerőpiacokkal és a monetáris politikák meg a fejlett gazdaságok reálgazdaságának jóval hatékonyabb működésével.

Az első olajársokk idején 1973-ban, 2010-es árakon számolva 1000 dollár érték előállításához egy hordó olajra volt szükség, mintegy ötven évvel később ehhez már csak feleannyira.

Az orosz-ukrán háború és az elszabaduló energiaárak ellenére jól teljesített az euróövezet gazdasága a II. negyedévben. Éves összevetésben 4 százalékkal nőtt az eurót használó 19 ország bruttó hazai terméke, az első negyedévhez képest pedig 0,7 százalékos volt a bővülés, jóval az elemzők által várt 0,2 százalék felett. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.