Miért kellett elaltatni Freyát?

ÁLLAT
2022 augusztus 20., 06:51
comments 13

Egy hete altatták el Freyát a rozmárt, aki turistalátványossággá vált Osloban azzal, hogy nagy testével hajókat süllyesztett el, amikor megpróbált felmászni rájuk, hogy napozzon egyet. Az elaltatásán azonban azóta sem tette túl magát a közvélemény, sokan nem értik, hogy miért nem lehetett egyszerűen csak elszállítani a kikötőből.

photo_camera Fotó: TOR ERIK SCHRDER/AFP

Az előző héten a hatóságok többször is felszólították a turistákat, hogy hagyják békén a 600 kilós nőstényt, mert ez veszélyt jelent az emberekre és a rozmárra is. Már akkor kilátásba helyezték, hogy ha nem hagyják abba a vegzálását, akkor el kell altatni az állatot.

De nem lett volna más megoldás?

A norvég Halászati Igazgatóság szakértőkkel – köztük a Tengerkutató Intézet (IMR) tagjaival – vitatták meg, hogy lehetne-e más megoldást találni az állat elaltatásán kívül.

Az IMR szakértői szerint nem lett volna tanácsos a szállításhoz bebódítani ezt az amúgy nagyon veszélyes állatot, mert nagy valószínűséggel biztonságot kereset volna a vízben, de a bódítás miatt egyszerűen megfulladt volna.

Egy biológus szerint „a vadállatok mozgásképtelenné tétele, befogása és mozgatása fiziológiai stresszhez vezethet, ez pedig szélsőséges esetben halált is okozhat.” A bódítás okozta rizikóval az igazgatóság is egyetértett, mert az súlyos légzési és keringési károkat is okozhatott volna.

Az IMR azt is fontolóra vette, hogy hálót helyez egy csónak alá, így amikor Freya leugrik róla, akkor a hálóban landol. Ez is viszonylag nagy kockázattal járt volna, mivel a rozmár könnyen belegabalyodhatott volna a hálóba, pánikba eshetett és megfulladhatott volna.

A leghumánusabb befogási módszer az lett volna, hogy építenek egy nyitott tetejű ketrecet, amit úgy helyeznek a vízbe, hogy a teteje kicsit kilóg. Ebbe bele lehetett volna Freyát rakni és elszállítani a kikötőből. Ha ez sikerült volna, az azzal a rizikóval járt volna, hogy az állat megsérti magát vagy a ketrecet. Az IMR viszont nem javasolta ezt a megoldást, a végső döntést pedig a halászati igazgatóság hozta meg.

Az igazgatóság pedig arra a következtetésre jutott, hogy nagy a kockázata annak, hogy az állat megsérül vagy meghal a művelet közben, valamint az „erőforrások jelentős felhasználása” és a mozgatásához szükséges költségek miatt Freya áthelyezése nem volt lehetséges.Freya elaltatása után adománygyűjtés indult, hogy szobrot emelhessenek a rozmárnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.